by

En størrelse opp

pappautengluten.no

Ett av symptomene som var helt utslagsgivende for at vi tok utvidete tester av Sevastianos var nettopp at han ikke vokste så fort som alderen og utviklingen skulle tilsi. Vi har ligget ett sted mellom str 122-128 i ganske lang tid. Etter det stoppet det.

"Barn som lider av cøliaki, kan vise redusert vekst og være sure og grinete. Tilstanden kan også være uten symptomer eller bare gi vage og lite uttalte symptomer. Voksne har ofte plager i mange år før diagnosen stilles. En regner med at ca. 20% av dem med cøliaki har en "stille" form for cøliaki." Kilde: NHI

På Ullevål fikk vi god oppfølging og klar beskjed om å ta det helt med ro og at han kom til å ta det igjen i løpet av ett år. Vi har ventet og ventet, og ett år ble til to. Vi har fått ekstra timer både hos fastlege og Ullevål, men det har ikke gått så fort som vi hadde trodd med veksten. Ikke det at det har vært noe vi har snakket om i det daglige, og i hverfall ikke foran han, men i en vokse-fase skal de jo helst vokse litt. Vi har faktisk vært litt bekymret.  Det har gått veldig trått opp mot størrelse 134. Så sakte at vi nesten ikke har merket det, men det er helt tydelig at det var nettopp denne sommeren han skulle vokse. Vi måtte bare være litt tålmodige først..

Gleden var derfor stor da vi kom hjem fra ferie og så at alle klærne vi  hadde lagt igjen i skapet før vi dro, kunne gå rett til Frelsesarmeen. Så i dag blir det innkjøp av nye klær til ett nytt skoleår. Første gang jeg har gledet meg til shopping:)

Flere som har hatt samme "problem" med veksten ? At det ikke har gått så fort som man har håpet?

#pappautengluten #cøliaki #nhi #cøliakiforeningen #allersglutenfritt

pappautengluten.no
pappautengluten.no

7 kommentarer


 1. // Svar

  Hei, ja dette var kjent! Har datter (nå 14 år) som også var «lita» lenge. Det tok ett par år med glutenfri kost, så kom det ene «vokserykket» etter det andre! Nå nærmer hun seg 1,70.


  1. // Svar

   Hei,
   Til nå har vi bare hørt rykter om «vokserykk», men endelig er det hans tur:) Lykke til videre til dere


 2. // Svar

  Ble kallt «Jockey» sykdom før i tiden… og en Jockey er ofte lette og små i vekst.


  1. // Svar

   Hei,
   Takk for innspill:) Det har jeg faktisk ikke hørt før, men det var jo veldig interessant!


 3. // Svar

  Vi har også en som er liten for alderen – er snart 7 og er no ca. 114 cm. Har hatt diagnosen sidan han var 4 (men har nok hatt cøliaki lenger). Følgjer for så vidt si kurve, men mange som er året yngre er høgare. Så vi ventar og håpar på eit «vokserykk» vi også 🙂 Har også små føter – og har hatt det heile tida.


 4. // Svar

  Våre barn fikk diagnose som 2 og 5 åring. De har årlig vært til oppfølging på Ullevål, blitt målt og veid. Den yngste, nå 14, har stadig sklidd lengre og lengre ut av sin vekstkurve. Det går for treigt. Det har ikke skjedd så mye, heller ikke fra sykehusets side. Hun har hele tiden spist glutenfritt, og alle prøver er fine. Hun ble født over gjennomsnitt i både høyde og vekt, er nå nådd 150, men særlig mer blir det nok ikke, så vi kjenner oss ikke igjen. – dessverre. Trøster oss med at det tross alt er enklere å være liten jente en liten gutt.


 5. // Svar

  Vår gutt ble diagnostisert da han var ca. 21 måneder og på 2-års kontrollen på helsestasjon var det veldig tydelig at lengdekurven hadde flatet ut. Men han kom inn igjen på «riktig» spor etter ei stund. Det er mye man bekymrer seg for som forelder. Vi alle vil vel at barna våre skal være så «normale» som mulig og sammenligner med andre, både bevisst og ubevisst.
  Får vår del har det vært første skoledag i dag og han er akkurat målt til 125 cm og var definitivt ikke av de minste i klassen. Klesskapet har måttet tåle mye utskifting de siste 4-6 månedene da klærne plutselig ble for små… Nå er han størrelse 128 og bruker 35 i sko…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *