Blog posts

Fish ‘n’ chips og nasjonaldag

Fish ‘n’ chips og nasjonaldag

Middagstips

25 Mars er det Hellas nasjonaldag. Uavhengighetsdagen og dagen da Hellas ble fritt fra tyrkerne. Historien er selvfølgelig lengre en dette men kort fortalt ble Hellas fritt og demokratiet gjenoppsto. Jeg er, som noen kanskje har fått med seg, Gresk så her i huset feirer vi både Gresk og Norsk nasjonaldag. Dog ikke samtidig:)

På denne dagen serveres det “bakaliaro”, altså frityrstekt torsk i mange greske hjem. Bakaliaro kan lettest sammenlignes med den Engelske “fish and chips”.

Storbritannia har hatt et ufortjent dårlige rykte i matveien. Men en rett har alltid vært en favoritt hos lokalbefolkningen og turister ; nemlig Fish & Chips. Fish and chips er en klassisk måte å spise fisk på i England. Man får det ofte servert i avispapir på en kiosk eller på pub. Gjerne med en (glutenfri) øl til. Opprinnelig var fish & chips mat for arbeiderklassen, men retten har vokst til å bli en av de mest populære rettene du bestiller når du er på pub.

Så i ekte Gresk ånd lager vi i dag fish & chips eller bakaliaro om du vil. I Hellas, som i England serveres det med stekte poteter. Men i Hellas er tartarsausen byttet ut med hvitløksdippen “Skordalia “.

Skordalia or skordhalia/skorthalia (σκορδαλιά [skorðaˈʎa],

Du skal likevel få begge oppskriftene av meg. Men først, fisken:

  • 700 gr torskefilet
  •  Salt og pepper
  • Olje til steking

Tørk torskefileten godt og skjær i ønskede stykker. Dryss med salt og pepper.

Frityrrøre:

  • 90 g glf melblanding
  • 60 gr maienna
  • 1 egg
  • 3/4 dl fløte
  • 1 ts salt
  • 3 ts bakepulver
  • 1,5 dl vann

Bland sammen glutenfritt mel, salt og bakepulver og tilsett iskaldt vann. Rør sammen til en jevn røre og la den så få hvile i kjøleskapet i 20 minutter. Varm frityrolje i en panne eller en frityrkoker til 160 °C.  Dypp torskestykkene i frityrrøren, og la røren renne litt av. Stek stykkene i oljen, to og to om gangen.

La dem steke i ca. 5 minutter til de er gylne og sprø. Legg dem over på tørkepapir slik at oljen trekkes ut.

Tartarsaus:

  • 2 stk eggeplomme
  • 1 ts sitronsaft
  • 1 ts dijonsennep
  • 1 fedd hvitløk
  • 2 dl olje
  • 3 stk sylteagurk
  • 3 ss kapers
  • Salt

Rør eggeplomme sammen med sitron, sennep og presset hvitløk. Spe med olje, litt om gangen, mens du rører hele tiden. Rør inn hakket sylteagurk og kapers, og smak til med salt.

Skordalia/ hvitløksdipp:

  • 1/2 kopp med valnøtter og mandler kjøres i en kjøkkenmaskin
  • 500 gr glutenfritt daggammelt brød. dynket i vann.
  • 3 ss edikk
  • 5 ss olivenolje
  •  3 fedd hvitløk
  • Salt/pepper

Kjøres i en kjøkkenmaskin til du får en jevn fin røre.

Pommesfrittes :

  • 4-5 poteter skåret i tynne strimler
  • olje til steking

Ha olje i en stekepanne og ha i potet strimlene. Stekes til de får en gyllen farge. Legg de over på ett bakepapir slik at oljen renner av.

Server #fisken med #hjemmelagd #pomesfrittes og valgfri dipp.

Lykke til!

Pappa´n til Sevastianos

#pappautengluten #kapersoliven #glutenfri #glutenfree #food #greek #nationalday #independence #bakaliaro #skordalia #mediterranean #homemade #cooking #hjemmelaget #utengluten #matbloggsentralen #hellas #gresk #mat #godtno #matprat #nrkmat

About the author

Aktiv, matglad familie som lager glutenfri mat grunnet Sevastianos på 9 år med cøliaki.

2 Comments

  1. Tor Aahjem
    09/01/2018 at 12:11
    Reply

    Heisann
    Fikk spesiallaget fish & chips på torget i Flåm i sommer ( -17 ) av et meget hyggelig brødrepar fra Bergen som hadde ei bod der. Han snudde seg rundt å laget ei blanding slik at jeg fikk min porsjon fish & chips glutenfri 🙂
    Kjempegodt
    Nå har jeg funnet oppskriften din og skal prøve sjøl

    mvh

    • admin
      09/01/2018 at 12:30

      Hei,
      Så hyggelig! Da vil vi gjerne høre om det falt i smak:) Lykke til!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *