Blog posts

Glutenfri, kjøttfri mandag med kikerter

Glutenfri, kjøttfri mandag med kikerter

Dipp, Middagstips, Salater, Suppe / saus

Har du tenkt over hvor mye du kan bruke kikerter til? Ikke bare kan du bruke de i alt fra salater til suppe, men de er også veldig sunne. Kikerter er rike på mange næringsstoffer, som folat, kopper, fosfor, jern, magnesium, molybden og mangan, som er essensielle næringsstoffer. Jeg bruker ofte kikerter, både i salater, suppe, og i dipp, og jeg bytter gjerne ut kjøtt for en av disse oppskriftene. Lett!

Jeg har laget en oversikt over ett par oppskrifter basert på kikerter. Håper du finner noen du har lyst til å prøve:

Hummus:

Hummus

 

 

 

 

 

 

 

 

  • 500-700 g ferdig kokte kikerter
  • 1/2-1 sitron, saften
  • 3 hvitløkfedd, grovt hakket
  • 1/2-1 dl god olivenolje
  • 2 ss tahini
  •  1/4 ts knust spisskummen
  • 1/2 salt
  • 1/2 paprikapulver eller kajennepepper

Skyll kikerter godt. Ha kikertene i en foodprocessor sammen med sitronsaft, hvitløk, salt, tahini, spisskummin og olje. Hummusen skal ha en myk konsistens.

Falaffel/ kikertboller:

  • 500 g kikerter på boks.
  • 1 løk, finhakket
  • 4 fedd hvitløk, finhakket
  • 2 ts spisskummen
  • 1/2  ts finhakket chili
  • 2 ss glutenfritt lys melblanding
  • 3 ss hakket persille
  • 3 ss hakket, frisk koriander
  • Salt /pepper
  • Olje til steking

Skyll kikertene i kaldt vann og la vannet renne godt av. Kjør kikertene i en kjøkkenmaskin sammen med løk og hvitløk. Tilsett glf mel, spisskummen og chili. Kjør til du får en jevn, fin røre.  Tilsett urter, og kjør blandingen litt til. Smak til med salt og pepper.

Form “boller” av blandingen og stekt de i olje på middels varme. Legg de på ett kjøkkenpapir for å trekke ut overflødig olje.

Falafel lages ofte av tørkede kikerter som har vært bløtlagt i rikelig med vann over natten. Det gir bollene en fastere konsistens, men de bør da friteres i 3–5 minutter.

“Når vi bruker kokte kikerter, får bollene en myk konsistens. De må behandles forsiktig i pannen for ikke å ødelegge fasongen. “

Salte kikerter (sunn snacks):

 

  • 500 g kikerter,
  • 1 ts chilipulver
  • 1 ts karri
  • 1 knivsodd gurkemeie
  • 1/2 ts kummin
  • Litt salt/pepper
  • 4 ss olje

Ha kikertene i en pose med litt olje og krydder, rist godt. Legg kikertene på et bakepapir og bak i ovnen på 210 grader i ca 35 min.

Revitia/kikerter:

Dette er en klassisk Gresk oppskrift. Opprinnelig var det fattigmannskost, men i dag brukes den flittig av både grekere og veganere:)

  • 500 gr kikerter. Legg i bløt over natten
  • 1/2 kopp olivenolje
  • 2 finhakkede løk
  • 1 finhakket hvitløksfedd
  • 2 gulrøtter i skiver
  • 1 sitron
  • Salt/ pepper & chili
  • 1 1/2 l kokende vann

Kok kikerter( bløtlagt over natten) i ca 10 minutter . Fjern skum underveis. Hell av vannet, å tilsett halvparten av oljen i en gryte. Fres hvitløk, løk, og chili til det får en gylden farge. Tilsett kikertene og gulrot, stek i 3-4 min. Tilsett kokende vann, sett på lokk, og kok på middels varme i ca 40 minutter.

Tilslutt tilsetter du salt, pepper, sitron og resten av oljen. Rør godt.

Bruk gjerne friske urter som koriander, mynte og oregano for mer smak.

Lykke til!

Pappa`n til Sevastianos

NB! Husk at kikerter er supergodt i både supper og salater også:)

#pappautengluten #glutenfri #kjøttfri #mandag #aktiv #matglad #pappa #utengluten #vegetar #vegan #matbloggsentralen #nrkmat #godtno #cøliakiforeningen #ncf #kikerter # snacks #oppskrift #hummus #falaffel #mediterranean #food #middelhavsmat #sunn #snacks #glutenfrittliv  #kikerter #suppe #salat

 

About the author

Aktiv, matglad familie som lager glutenfri mat grunnet Sevastianos på 9 år med cøliaki.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *