Blog posts

Glutenfrie skoleboller

Glutenfrie skoleboller

Bakverk, Brød/gjærdeig, Helg
nydelige lettlagde glutenfrie skoleboller

Sevastianos har hatt lyst på glutenfrie skoleboller hele uken. Det begynte med at vi gikk forbi Narvesen hvor han alltid må inn for å kjøpe kakao. De hadde svære skilt som reklamerte for bakst til 10 kr utenfor. Han bråstoppet, så på oss med store øyne og sa; mamma og pappa, jeg savner skoleboller..!

Mer skulle det ikke til. I dag er det iskaldt ute og hva passer vel ikke bedre en skoleboller, film og kakao foran peisen?

Jeg har tatt utgangspunkt i en bolledeig vi er veldig fornøyd med. Deigen er super å jobbe med og det gir veldig fine skoleboller/boller eller kanelboller.

Du trenger;

  • 3 dl yoghurt / kesam eller rømme
  • 3 dl lunket vann
  • 2 ss fiberhusk
  • 100 gr smeltet smør
  • ca 500 gr lys glf melblanding. Ha eventuelt i mer mel om det trengs.
  • 1 pose tørrgjær
  • 1 1/2 dl sukker
  • 1/2 ts salt
  • 1 ts kardemomme (kan sløyfes)

Fyll:

  • Vaniljekrem (ferdig)

Topping:

  • melis
  • kokos

Bland sammen lunket vann, fiberhusk, kesam/rømme og smeltet smør. Fiberhusken kommer til å lage blandingen litt klumpete, men det er sånn det skal være. Ingen grunn til panikk:)

Ha mel, sukker og gjær i en bakebolle og vend inn de våte ingrediensene.  Kna  godt og sett deigen til heving i 30 minutter.
Trill ut deigen og del  bollene i like store emner. Legg bollene på ett bakepapir på stekeplaten, trykk de ned litt på liten med en skje og ha en ts vaniljekrem i hver bolle. Etterhev i ca 30 minutter.

Stek bollene i forvarmet stekeovn ( 225°C.) i ca 12-15 minutter til de er gylne.
Avkjøl på rist.

Pynt avkjølte skolebrød med melisglasur og dypp dem i en skål med kokos.

Vil du lage din egen vaniljekrem?

  • 1 stk vaniljestang eller litt vaniljesukker
  • 4 dl melk
  • 6 stk eggeplomme
  • 12 dl sukker
  • 1 ss maizena

Skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med melk, eggeplommer, sukker og maisenna. Varm opp under omrøring til kremen begynner å tykne. Pass på så den ikke koker. Avkjøl i kaldt vann, rør av og til.

glutenfrie skoleboller
glutenfrie skoleboller
Noen (les:meg) hadde kjøpt vaniljesaus og ikke vaniljekrem.... Gikk fint likevel:-)
Noen (les:meg) hadde kjøpt vaniljesaus og ikke vaniljekrem.... Gikk fint likevel:-)
nydelige lettlagde glutenfrie skoleboller
glutenfrie skoleboller
glutenfrie skoleboller
glutenfrie skoleboller

Lykke til!

Pappa´n til Sevastianos

#pappautengluten #kapersoliven #glutenfrie #skoleboller #aktiv #maraton #pappa #utengluten #cøliaki #cøliakiforeningen #godtno #allerglutenfritt #matblogg #matbloggsentralen #marathon #running #daddy #theglutenfreedad #cooking #homemade #glutenfree #food #sweets #celiac #foodblogger #foodlover

About the author

Aktiv, matglad familie som lager glutenfri mat grunnet Sevastianos på 9 år med cøliaki.

2 Comments

  1. Lene
    mars 11, 2018 at 8:53 pm
    Reply

    Hei,
    Dette så veldig godt ut! Hvilken melblanding har du best resultat med?

    • admin
      mars 12, 2018 at 12:23 pm

      Takk!:) Det er veldig forskjellig, men jeg bruker stort sett Semper, Toro, Laila-blå, jytte mel og Schaer. Lykke til!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *