by

Kleftiko/ tyvens kjøtt

img_6695 img_6699

Kleftiko betyr stjålet på Gresk og historien går tilbake til 1800 tallet da greske bønder skjulte seg i fjellene mens de kjempet mot tyrkiske soldater. Lammene gikk fritt i fjellene og for å skaffe seg mat stjal de lam som de tilberedte i ett bål gravd ned i bakken, skjult av grener. Lammet ble dermed langtidsstekt på glørne fra bålet og retten Kleftiko ble til.

Den kan tilberedes på forskjellige måter, enten ved å lage kjøtt og grønnsaker hver for seg eller sammen som vi har gjort. Ofte blir det servert i leirgryter med kjøtt og tomatsaus, eller innbakt i bakepapir.

Du trenger (4 porsjoner);

  • 1-1,5 kg lammekjøtt. Nå som det bogner av fårikål kjøtt i butikkene kan du bruke det.
  • 5 poteter, skrellet og kuttet i biter
  • 3 gulrøtter i biter
  • 1 rød løk i biter
  • 2 fedd hvitløk
  • 3 tomater hakket i biter, evnt en boks med hakkede tomater
  • 1/2 dl vin
  • 2  ss tomatpure rørt ut i litt vann
  • 5 ss smuldret feta ost. Halloumi kan også brukes, evnt annen hard ost.
  • Frisk oregano
  • Salt/ pepper/ tørket oregano

Vi brukte en gryte med lokk som tåler å stå i ovnen. Ha i grønnsaker, lammekjøtt, vin og tomatpure. I nevnt rekkefølge.  “Strø” fetaosten over og krydre godt med salt, pepper og tørket oregano. Frisk oregano tilsettes før servering.

Stekes ved 180c i ca en time, eller til kjøttet løsner fra benet. For langtids steking skrus temperaturen ned.

Serveres med godt brød og tzatsiki. Oppskrift på tzatsiki finner du ved å søke i bloggen.

 

I går laget vi ( i mangel av agurk) en chilipesto/ rømmedressing.

  • 1 beger rømme
  • 2 ss ferdig chilipesto fra Eldorado

 

Lykke til!

Pappa`n til Sevastianos

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *