Blog posts

Når er glutenfritt egentlig glutenfritt?

Når er glutenfritt egentlig glutenfritt?

Å leve med cøliaki

Jeg skal skrive litt om det å tilby glutenfritt, men ikke kunne gjennomføre det. Jeg har tidligere skrevet litt om dette, og jeg er fullstendig klar over at mange mennesker tåler "litt" gluten, men av forskjellige årsaker har de valgt å ikke spise det. Eller kanskje noen med glutenintoleranse tåler litt. Hva vet jeg,  men dersom du har cøliaki/ hvete/ glutenallergi, kan du ikke spise "litt" gluten.

Jeg skal ikke nevne navn, men i går var jeg å spiste på ett veldig hyggelig sted i Oslo. Atmosfæren er super, betjeningen super-proffe og maten er veldig god. Ett perfekt sted for venner, kjærester og familie. Og det aller beste er at de har glutenfri pizza på menyen. MEN, den hyggelige servitøren kunne opplyse om at pizzaen blir bakt ut på akkurat samme sted som glutenholdig, og den blir stekt i samme ovn. Sikkert fint for en som velger å ikke spiser gluten, men uaktuellt om du har cøliaki.

Og jada jeg vet det, de kan ikke legge det til rette for alle. Sevastianos var ikke med i går så det var ikke noe problem, jeg ville da ha sjekket på forhånd. Men hva er poenget med å tilby glutenfritt om du ikke kan tilby nettopp glutenfritt? For en glutenfri pizza bakt ut på samme sted som en vanlig pizza vil inneholde betydelig mer gluten enn bare"spor av" gluten.

Jeg er så lei av å høre fra hyggelig betjening at "dessverre lager vi det ikke i egne soner, men det har gått helt fint før altså.." Da konkluderer jeg med at det kun er for de som ikke spiser gluten fordi det har blitt "en greie"å ikke spise gluten. For det ville definitivt ikke gått "fint" for en med cøliaki /allergi hvis pizzaen bakes ut på samme sted som en pizza som inneholder gluten.

Når en restaurant tilbyr glutenfritt må man jo kunne gå ut i fra at det er glutenfritt. Enten er det glutenfritt eller så er det ikke det tenker jeg. Det finnes en grense for hva som definerer spor av, men dersom for eksempel en pizza er bakt ut i samme sone/ benkeplate som en vanlig pizza, er den langt ifra glutenfri, selv om det står "glutenfri" på menyen.

Jeg er helt sikker på at alt gjøres i beste mening, og jeg vet at skylden absolutt ikke ligger hos betjeningen. Jeg vet det skyldes uvitenhet, men jeg synes at dette burde flere restauranter ha trent sine ansatte i, og de burde kunne legge det  bedre til rette dersom man ønsker å tilby glutenfritt på menyen. Min erfaring er at selv om det tilbys glutenfritt er ikke det ensbetydende med at det du får er glutenfritt. Joda melet eller pizzabunnen er kanskje glutenfri, men hva hjelper det når det er fullt av melstøv på kjøkkenet og på benken?

Dette innlegget handler ikke om at det for en hver pris må legges til rette for en med cøliaki/ glutenallergi. Jeg er fullstendig klar over at det er mange steder man må unngå og mye man ikke kan spise, og jeg kan ikke forvente at hyggelige kelnere skal vite mye om dette. MEN, når man har glutenfritt på menyen bør det tilsvare glutenfritt akkurat på samme måte som det er merket med "glutenfritt" på en vare i butikken. Her burde samme regel gjelde for restauranter, for man kan ikke tilby en pizza som bare er "litt" glutenfri...

Jeg synes det er veldig rart at produsenter av varer som selges i butikk er underlagt så strenge regler for matmerking, mens en restaurant kan skilte med "glutenfritt" når det er så langt fra glutenfritt som det kan bli. Hvorfor er ikke restauranter underlagt samme regler for matmerking?

Dette var dagens hjertesukk fra meg:) Husk at jeg kun er en matglad pappa som blogger om mine personlige erfaringer om å ha en med cøliaki i huset. Jeg er hverken lege eller ernæringsekspert, så alt som skrives her er kun basert på egen erfaring. Anbefaler også alle å melde seg inn i Norsk Cøliakiforening for mer informasjon om det å leve med cøliaki.

Hva er dine erfaringer med å spise glutenfritt på restaurant?  Legg gjerne igjen kommentar med dine erfaringer og tips oss gjerne om restauranter som er trygge for en med cøliaki.

Pappa´n til Sevastianos

Følg oss gjerne på Facebook og Instagram @pappautengluten

#pappautengluten #kapersoliven #glutenfri #hverdag #cøliaki #aktiv #matglad #pappa #utengluten #cøliakiforeningen #ncf #glutenkidza

About the author

Aktiv, matglad familie som lager glutenfri mat grunnet Sevastianos på 10 år med cøliaki.

16 Comments

 1. Ylva
  05/04/2017 at 18:57
  Reply

  Veldig bra innlegg!
  Jeg føler det samme som deg. Det er svært få steder jeg føler meg trygg på å gå ut og spise, til tross for at de sier at de har glutenfrie alternativer. Det hele koker som regel ned til at det er manglende kunnskap om hvor pirkete man faktisk må være for å kunne kalle maten glutenfri.

  Hilsen Ylva

  • admin
   06/04/2017 at 07:08

   Takk for tilbakemelding!:) Helt klart manglende kunnskap ja, men her burde samme regler for matmerking gjelde for alle. Lykke til videre:)

 2. Turid Dannevig
  05/04/2017 at 20:00
  Reply

  Jeg er en godt voksen kvinne med cøliaki og tåler overhodet ikke “litt” eller “spior av”. 70% av gangene jeg har spist “ute” har jeg blitt syk. Maten har vært glutenfri i følge meny og matvare. Dessverre blir matennoften glutifisert under tillagingen. Enkelte steder kokes pasta og grønnsaker i samme vannbad og tillages sammen med glutenholdig mat, blir dermed kontaminert. Trist, det gjør at jeg velger å spise kun hjemme og det er kjipt. Orker bare ikke å bli så syk.

  • admin
   06/04/2017 at 07:05

   Det skjønner jeg godt! Men det er så synd at det skal være sånn. De må jo heller la være å tilby glutenfritt da tenker jeg… Lykke til videre:)

 3. Stine
  05/04/2017 at 22:00
  Reply

  Bra skrevet!

  • admin
   06/04/2017 at 07:03

   Takk!:)

 4. Marita-Lynn
  06/04/2017 at 07:14
  Reply

  Urh så slitsomt! Eller når de sier du kan få hamburger med glutenfritt brød og så viser det seg at det var gluten i selve burgeren uansett! A little to late to say sorry da..

  Jeg har cøliaki selv og da tenker jeg jo at de som serverer meg mat klarer å tenke de også. Hjelper vel ikke å gi meg en burger med glutenfritt brød hvis burgeren inneholder gluten?

  En annen gang fikk jeg glutenfri burger meg glutenfritt brød servert med en eller annen saus på.. jeg fant ut på den harde måten at sausen inneholdt gluten. Neste gang jeg bestilte der fikk jeg burgeren med saus igjen.. da sa jeg fint unnskyld, men du kan ikke servere en glutenfri burger med den sausen fordi det er gluten i den. Så fikk jeg en ny.. skulle bare mangle!. Er utrolig slitsomt å hele tiden måtte være på vakt.

  • admin
   06/04/2017 at 08:03

   Det skjønner jeg godt! Veldig rart at spisesteder får merke “glutenfritt” på menyen når det likevel inneholder langt over grensen for hva som faktisk er glutenfritt. Matmerking er jo veldig strengt og samme regel burde gjelde også for spisesteder… Lykke til videre!;)

 5. Hege
  06/04/2017 at 12:14
  Reply

  Supert innlegg! Har hatt mine runder angående akkurat det samme. Er min datter på 4 som he cøliaki. Er lei av å høre at vi er storforlangende,kresne,nøyen osv på det… har også vært borti at folk he sagt at det ikke er noe problem å servere glutenfritt i bursdager,men når alt kommer til alt he de bommet fullstendig:(

  • admin
   07/04/2017 at 04:49

   Takk for svar og lykke til videre til dere:)

 6. Ellen
  06/04/2017 at 19:59
  Reply

  Jeg har cøliaki og spiser relativt ofte på restaurant med gode erfaringer. Spør når jeg bestiller mat selv om det står at retten er glutenfri og sjekker når maten serveres at det som kommer er glutenfritt. Har fått feil brød noen ganger, men funnet det ut tidsnok.

  • admin
   07/04/2017 at 04:52

   Godt å høre at du har gode erfaringer fra å spise ute:) Fortsatt fin dag, og god påske!

 7. Sam
  10/04/2017 at 09:31
  Reply

  Bra innlegg! Restaurantene har faktisk like strenge regler som andre matprodusenter. Jeg tok kontakt med mattilsynet etter at jeg fant ut at et creperie som hadde “glutenfrie” pannekaker på menyen stekte alle pannekakene på samme takke, siden jeg stusset på at det var lov. Mattilsynet svarte:
  “Retter merket «glutenfri» skal ikke inneholde over 20 mg gluten pr.kg De kan derfor ikke merke med det.”

  • admin
   10/04/2017 at 14:09

   Takk for svar! Sendte de mail jeg og, men har ikke fått svar enda. Godt å vite at det samme gjelder for restauranter og. God påske:)

  • Sam
   10/04/2017 at 16:32

   Så bra at du sendte mail til Mattilsynet! Tror det hadde vært lurt om flere gjorde det. God påske! I morgen skal jeg teste ut sitronkakeoppskriften din:-)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *