Bare tull at du reagerer på gluten!

Jeg tenkte virkelig at jeg skulle holde kjeft. Jeg gjorde det, men som vanlig når noen kritiserer oss med eller uten diagnoser så klarer jeg jo ikke det. Jeg kan ikke holde kjeft å late som jeg ikke lar meg provosere når en av våre  største bakebloggere uttaler seg om hvor provosert hun blir når folk serverer oppgulp som at  de blir bedre uten gluten. Jeg er så drittlei av denne diskusjonen og jeg er så drittlei av uvitende mennesker som uttaler seg om andres helse.

Kort fortalt; i ett innlegg på Instagram legger denne bakebloggeren ut en artikkel som handler om Marian Rosa (Surfrosa) som sier at hun ble bedre av å kutte ut gluten. Bakebloggeren merket bildet av denne artikkelen med hashtaggen #fakenews. I neste bilde har hun understreket med rødt at Mariann Rosa i artikkelen sier at hun ikke er morgengretten lenger og at grunnen til det er at hun kuttet ut gluten. Dette blir bakebloggeren så provosert av at hun kaller det oppgulp. At vedkommende faktisk sier at hun ble bedre uten gluten får det altså til å renne over for bakekona. #skjønndetdensomkan

Utmattelse, irritasjon, oppkast og diare er bare noen av mange symptomer på cøliaki. Dersom kroppen ikke er i balanse er det ikke rart man kan bli både irritert og morgengretten. Barn med cøliaki blir ofte tatt for å være sure, itrriterte og vanskelig helt til de er over på et fulllstendig glutenfritt kosthold. Hvorfor er det da så vanskelig å forestille seg at de med allergier har det på samme måte.

Dette er jo ikke #fakenews , det er #facts!

Det var ingenting ved disse to bildene som viste noe mer nyansert enn at bakebloggeren syntes at det å kutte ut matvarer du reagerer på er provoserende, og dette er i følge henne bare tull og oppgulp.  Det er dermed lett å tro at hun faktisk mener at vi som lever uten gluten juger på oss en sykdom/ allergi. For i følge henne er det bare tull at du får det bedre uten gluten. Nå er hun tross alt bakeblogger med gluten som spesialitet og hun mener sikkert at du ikke skal kødde med gluten, men likevel...

Det ligger så uendelig mye uvitenhet i slike uttalelser. Det som ofte skjer når de som kommer med disse uttalelsene blir konfrontert med de er at de er "sååååå lei alle som kutter ut gluten uten grunn, og som sier de ikke tåler det men som likevel tar en bitteliten kakebit for den ser så god ut".

Jeg sliter litt med å finne en god grunn til at noen lar seg provosere så voldsomt av hva andre spiser eller ikke spiser jeg altså, men vi som ikke spiser gluten er visst verstingene for det går vel ikke an å reagere på gluten gjør det vel? Det er vel nærmest en trend å reagere på gluten er det ikke?  Jeg kan forsikre deg om kjære bakeblogger at det ikke finnes noe trendy over 9 åringen min der han vrir seg i kramper på badegulvet etter et inntak av gluten. De lilla ringene under øynene har får er heller ikke særlig trendy.

Jada, jada, jada,  jeg vet at dere ikke mener oss med en diagnose og som dermed har en lovlig grunn til å styre unna kakefatet, nei dere mener alle de som juger på seg diagnoser i hytt og gevær og som likevel spiser litt gluten i festlige lag.

Jeg kan til en viss grad skjønne at det kan irritere deg litt, men ikke nok til at du kaller det oppgulp.  Jeg har selv irritert meg over at noen med cøliaki sier at de tåler littgluten for de ikke får noen reaksjon. De mener jeg bestemt de burde la være å si  fordi det er så enormt ødeleggende for alle oss andre som får voldsomme reaksjoner. Sikkerheten/rutiner rundt håndtering av glutenfri mat blir dermed ikke ivaretatt, og det er ikke bare ødeleggende for oss, det er direkte farlig..

Men hva er det egentlig som er så voldsomt provoserende ved dette her da kjære bakekone? Hva er det som gjør at du vrir deg i kramper og umidelbart tyr til tasturet når noen sier de har fått et nytt og bedre liv etter at de kuttet ut melk/gluten / laktose/ egg eller hva det måtte være. Hvorfor ikke bare glede seg over at de har fått det bedre?

Jeg understreker nok en gang ( som jeg alltid gjør) at jeg bestemt mener at du skal utredes av en lege før du setter barnet ditt på et bestemt kosthold, men jeg synes at du som voksen selv skal få bestemme hva som gjør deg lykkelig eller frisk.

At bloggere med tusenvis følgere og med mye makt legger ut uttalelser som dette er bare trist, og det vitner om bøttevis med uvitenhet. For hvem er vel du til å bestemme hva andre mennesker føler seg bedre av? Og om nå da hun på kontoret som sier hun ikke tåler gluten og som likevel tar et lite stykke kake på festen , hvorfor la seg provosere? Hva vet vel du om hvordan resten av kvelden hennes blir? Kanskje hun synes den kaken bare så så god ut at hun tenke det var verdt å sitte resten av kvelden på do for en liten smakebit? Eller kanskje hun bare sier at hun ikke tåler gluten fordi hun merker at hun blir bedre i magen uten men likevel unner seg en bit i ny og ne? Hun om det og jeg tror faktisk ikke dette skjer så ofte heller.

Det verste er at denne bakebloggeren  ikke er den eneste om å tenke dette. Med tanke på hvor mange følgere hun har får hun sikkert mye støtte i uttalelsene sine også. Det er både skummelt og skremmende. Jag er sikker på at flere hundre fans viser sin støtte og forteller henne hvor irriterende disse  "glutenallergi" folka er som alltid overdriver og hvor utrolig provoserende det er. Makan! Og dette kommer fra voksene og forhåpentligvis oppegående mennesker, men som lar seg likevel lar provosere av alt og alle. #krenka

Jeg blir provosert og #krenka sjøl jeg, for når sønnen min som"heldigvis" har en diagnose møter fordommer som dette så blir jeg ikke bare provosert, jeg blir sint. Jeg sier heldigvis for uten en diagnose å slenge i bordet med hadde lynsjemafian tatt han for lengst. Kanskje på tide å gå litt i seg selv , finne noen andre verdier her i livet enn å vrenge ut av seg oppgulp som at man er drittlei folk som oss fordi vi ikke spiser gluten.

I en tekstmelding fra nevnte bakeblogger sier hun at "det irriterer meg at folk har lest i Kamille at Mariann Rosa sier det har hjulpet på humøret hennes å kutte ut gluten for det ligger så mye makt i slike uttalelser". Hun mener selvfølgelig ikke at uttalelsene hennes gjelder de som har en diagnose ( dette gikk ikke frem av IG posten hennes), nei de gjelder alle dere andre som mener at dere får et bedre liv uten gluten.

Kort oppsummert; Så det bakebloggeren da mener er at Mariann Rosa som har så mye makt, innflytelse og mange følgere burde la være å servere oppgulp som dette? Til nevnte bakeblogger med sine 23 400 følgere på Instagram sier jeg da bare "DITTO".

Til info, bakebloggeren har nå fjernet innlegget på Instagram. Det er håp:)

 

Klem fra mamma´n til Sevastianos

 

 

 

Pappa uten gluten
Aktiv, matglad familie som lager glutenfri mat grunnet Sevastianos på 10 år med cøliaki.
«Etter 15 år har endelig glutenfritt blitt enkelt å lage og kjempegodt.» – CecilieTrykk her for å se boka vår!