Bursdag og cøliaki

Er det noe vi har lært etter at Sevastianos fikk diagnosen cøliaki er at ting må planlegges. Det er ikke bare å sende han i ett bursdagselskap uten at det har vært en nevneverdig mail/ sms korrespondanse i forkant med diverse formaninger. Det hender jeg føler meg som en overhysterisk, #curlingpappa som definitivt burde tatt en valium eller pille av noe slag. Men jeg er jo ikke det. Det er faktisk mange ting som må taes hensyn til. Jeg har laget en standard mail som jeg alltid sender ut, samt ett par oppskrifter jeg anbefaler enten du er en av de som må stå på en glutenfri diett resten av livet eller om du er en av de som får besøk av en #glutenfri gjest…..

Her er ett forslag til standard sms/mail:

Så koselig! Takk for invitasjon. Sevastianos kommer gjerne.

Sevastianos har cøliaki, dvs at maten hans ikke kan inneholde gluten eller være i kontakt med glutenholdig mat da bare en smule er nok til at han blir veldig syk. Han tåler ikke gluten, hvetestivelse eller spor av gluten. ( Sevastianos tåler ikke “spor av” eller hvetestivelse selv om mange med cøliaki tåler det)
Han tar gjerne med egen mat, men Dr.oekter/ Grandiosa/ Peppes og Dolly Dimples har glutenfrie varianter av pizza. Dersom det bestilles er det supert om dere ber restauranten følge rutiner med håndtering av glutenfri mat. Dersom dere skal servere pølser er blant annet  Gilde sine pølser naturlig glutenfrie. Fint om dere kan ta av en pølse eller to til han først slik at pølseklypen ikke kommer i kontakt med vanlig brød/ lompe. Han har selv med ett glutenfritt alternativ til lomper eller brød.

Han vet stort sett hva han kan spise/ ikke spise av godis og potetgull, men se gjerne på innholdsfortegnelsen da alle allergener står uthevet. Eller spør han:)

Det finnes mange gode, ferdige kakemikser som egner seg til bursdagsselskap. Fint om du bruker ett  bakepapir på stekeplatene når du baker glutenfritt og at du serverer kaken på eget fat med egen kakespade.

Det samme gjelder ved steking av glutenfri pizza. Eget fat og egen pizzaskjærer.

Si i fra til oss dersom du ønsker at vi tar med eget. Det gjør vi mer enn gjerne! Og spør om du lurer på noe!:)

 

 

Dersom du trenger litt inspirasjon til festen kan kanskje noen av disse oppskriftene være til hjelp.

Verdens nest beste sjokoladekake:

http://pappautengluten.no/glutenfri-sjokoladekake/

Verdens beste sjokoladekake:

http://pappautengluten.no/glutenfri-serrano-kake/

Pizza:

http://pappautengluten.no/pizza-time😉/

Pølser med lompe:

http://pappautengluten.no/glutenfrie-lomper/

Is:

Glutenfritt fra Diplomis:)

Vi blir veldig glade for tilbakemeldinger så legg gjerne igjen en kommentar/ oppskrift eller ett tips du vil dele med oss!

Pappa`n til Sevastinos

#pappautengluten #kapersoliven #glutenfree #birthday #party  # cøliaki #cøliakiforeningen #godtno #matbloggsentralen #ncf #ncfu #glutenfritt #glutenfrimat #gfglutenfritt #ursdag #utengluten #aktiv #matglad #pappa

Pappa uten gluten
Aktiv, matglad familie som lager glutenfri mat grunnet Sevastianos på 10 år med cøliaki.
Forhåndssalget har åpnet for vår nye bok! Få boken før lansering med fri frakt og maks rabatt. Trykk her for å bestille