Blog posts

Cøliaki

Cøliaki

Å leve med cøliaki, En glutenfri gjest

Cøliaki er en autoimmun sykdom som skyldes en overfølsomhet overfor gluten*,et protein som finnes i hvete, rug, bygg og spelt. Ved inntak av gluten blir tynntarmens slimhinne betent, tarmtottene redusert, og evnen til å absorbere næringsstoffer fra kosten svekkes.

Sykdommen er kronisk. Det vil si at personer som har fått diagnosen må unngå å få i seg gluten resten av livet. Sykdommen opptrer ofte i familier og er delvis arvelig. Ca. 10 % av nære slektninger til en cøliaker har cøliaki. En bør derfor ha lav terskel for å teste for eksempel barn i familien, men NCF anbefaler ikke rutinemessig testing dersom barna synes å være friske.
Det er usikkert hvor hyppig cøliaki forekommer, men det antas at 1-2 % av den norske befolkningen har cøliaki. De fleste vet ikke at de har sykdommen, og er udiagnostiserte. Med et glutenfritt kosthold blir de aller fleste helt friske.

*
“Gluten er et protein som finnes i kornslagene hvete, bygg, rug, spelt, emmer og enkorn. Alt mel laget av disse kornslagene inneholder gluten.

Proteiner har mange livsnødvendige oppgaver i kroppen vår. Blant annet inngår de i oppbygging av alle celler og vev, og omtales derfor ofte som kroppens byggeklosser.

Enkelte hevder at eldre hvetesorter er bedre i forhold til gluten enn vanlig moderne hvete. Det finnes imidlertid ingen vitenskapelige holdepunkter for dette. Spelt, emmer og andre eldre hvetesorter har bare en litt annen glutensammensetning.

Havre inneholder ikke gluten, men havre kan få med seg litt gluten fra andre kornslag både på åkeren og i produksjonsprosessen for å lage havregryn eller havremel.”

image

#pappautengluten #ncf #cøliaki #cøliakiforeningen #glutenfri #glutenfritt

About the author

Aktiv, matglad familie som lager glutenfri mat grunnet Sevastianos på 10 år med cøliaki.

2 Comments

 1. frode helland
  27/03/2017 at 15:22
  Reply

  Herlig blogg

  • admin
   27/03/2017 at 15:59

   Tusen takk:)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *