Cøliaki, skolekjøkken og skolestart

pappautengluten
pappautengluten

I morgen er det skolestart og om du har barn med cøliaki er det ett par ting å tenke på i forkant.

For vår del starter Sevastianos med faget mat og helse, eller skolekjøkken om du vil. Jeg må innrømme at jeg har gruet meg litt til det. Nettopp fordi det er så mange ting å tenke på i forkant. En god dialog med skolen er viktig og jeg har bedt om å få komme å kurse de i rutiner og håndtering av glutenfri mat før de starter.

Opplæringsloven sier klart at skolen plikter å legge til rette for barn med allergier. Jeg har likevel hørt fra flere at det ikke er alle skoler som gjør det.  Derfor er det viktig å ta en runde med skolen på dette i forkant slik at det blir enklere for de å tilrettelegge og at barnet slipper å forklare selv.

Faget Mat og helse

Skolene må ta hensyn til den utfordringen det er at elever har glutenintoleranse eller allergier, og har plikt til å legge til rette for dette så langt det er mulig innen den ordinære opplæringen. I arbeidet med tilretteleggingen er det viktig med god dialog mellom skole og elev/foreldre. Dersom skolen skal kunne tilrettelegge elevens opplæring i Mat og helse så forutsetter dette at skolen er kjent med elevens helseproblemer. For å kunne oppfylle kompetansemålene i læreplanen i Mat og helse må skolen ha kjennskap og tilgang til matvarer eleven kan spise. Det er foreldre eller andre foresatte som i kraft av foreldreansvaret må sørge for at skolen får de opplysninger som er nødvendige for å kunne ivareta opplæringsansvaret på best mulig måte for elever med særskilte helseproblemer.

Kilde: Norsk cøliaki forening

Rene benker og flater er viktig. Videre at alle redskaper som kniver, fjøler, bakeboller osv vaskes grundig før bruk. Helst bør han ha eget utstyr, men hva med ovn? Om glutenholdige bakevarer stekes sammen med glutenfrie er det en ganske stor fare for "smitte", hvordan løser man det? Hva med melstøv når det bakes med glutenholdig mel? Det veldig mye å tenke på og mange hensyn som skal tas. Derfor er det veldig viktig at skolen følger rutiner om håndtering av glutenfrie matvarer slik at barnet ikke blir dårlig.

Det er også viktig at barnet ikke føler seg utenfor og at han/hun får delta på akkurat samme måte som de andre. Med god dialog og godt tilrettelagt undervisning tror jeg det kan være mulig å få til. Men det gjenstår å se. Jeg gleder meg i hvertfall  til å få en 4 klassing og jeg skal gjøre det jeg kan for at han skal få glede seg like mye til skolekjøkken og lage like mye godt som alle de andre.

I og med at dette er helt nytt for meg ønsker jeg deres tips og råd. Legg gjerne igjen en kommentar med ditt beste tips til en glutenfri skolehverdag og til hvordan man på best mulig måte kan få ett godt tilrettelagt skolekjøkken .

Lykke til i morgen alle sammen og spesielt til alle dere som skal starte i 1 klasse:) Ønsker dere alle en fin, trygg og glutenfri skolestart!:)

Og trenger du litt inspirasjon til morgendagens matpakker finner du det  her

 

Pappa´n til Sevastianos

#pappautengluten #glutenfri #skolestart #cøliaki #cøliakiforeningen

 

 

Pappa uten gluten
Aktiv, matglad familie som lager glutenfri mat grunnet Sevastianos på 10 år med cøliaki.
Forhåndssalget har åpnet for vår nye bok! Få boken før lansering med fri frakt og maks rabatt. Trykk her for å bestille