Er det trygt å spise på restaurant for en med cøliaki?

pappautengluten.no
pappautengluten.no

Det er en ting jeg lurer veldig på, og det er dette med glutenfrie anbefalinger. Ser at veldig mange anbefaler glutenfrie spisesteder for de med cøliaki. Dette er selvfølgelig helt unik informasjon for oss som trenger anbefalinger, men det er jo ganske stor forskjell på ett sted som HAR glutenfritt og ett sted som HÅNDTERER det glutenfrie på en forsvarsmessig måte. Jeg har lagt merke til ett pizza-sted som ofte anbefales i forskjellige glutenfrie forum. Har selv spist pizza derfra og syntes den er nydelig, men er det trygt for sønnen min?

Pizzaen bakes ut i egen sone tidligere på dagen enn det andre. Da tenker jeg automatisk at det henger igjen melstøv fra de glutenholdige pizzaene selv om de bakes ut på forskjellige tider. Pizzaen stekes i egen form, MEN i samme ovn. Vil det ikke da henge igjen mye støv fra de andre pizzaene? Vil ikke da den pizzaen inneholde betydelig mer enn bare "spor av"?

Dette er selvfølgelig en evig diskusjon, men hvor trygge kan vi være på at anbefalingene er trygge for en med cøliaki? At noen ikke reagerer sier meg ingenting da alle reagerer forskjellig, men tarmtottene reager likt hos alle med cøliaki. Hvor forsiktige skal vi være? Skal vi ta noen sjanser en gang i blant for å ikke bli helt usosiale? Kan vi spise maten når det står glutenfritt på menyen? Vi vet alle at vi aldri kan gardere oss 100%, men det vil alltid være noen steder som tar rutinene langt mer alvorlig enn andre, og de er jo definitivt verdt ett besøk.

Heldigvis har jeg inntrykk av at tilbudene stadig blir bedre, slik at det en dag ikke bare står glutenfritt på menyen, men kanskje "cøliaki-vennlig". Det hadde vært kult det:)

Pappa´n til Sevastianos har tidligere skrevet ett inlegg om "Når er glutenfritt egentlig glutenfritt?" det kan du forøvrig lese her

Dette er ikke ett innlegg ment for å klage, og det gjelder heller ikke spesielt stedet som nevnt over. Dette er ment generelt og  jeg er bare nyskjerrig på hva dere tenker rundt dette. Når dere anbefaler glutenfritt er det da basert på kjøkkenrutiner på restauranten eller at det står glutenfritt på menyen?

Har dere tips til trygge spisesteder mottas det med (stor) takk!:)

Klem fra mamma´n til Sevastianos

#pappautengluten #cøliaki #aktiv #matglad #pappa #utengluten #cøliakiforeningen

Blogglovin

Pappa uten gluten
Aktiv, matglad familie som lager glutenfri mat grunnet Sevastianos på 10 år med cøliaki.
«Etter 15 år har endelig glutenfritt blitt enkelt å lage og kjempegodt.» – CecilieTrykk her for å se boka vår!