Blog posts

Er det vanskelig å få oss på besøk?

Er det vanskelig å få oss på besøk?

Å leve med cøliaki, Bursdag, En glutenfri gjest

 

Er det en utfordring å få en gjest med cøliaki eller glutenallergi på besøk? Tanten til Sevastianos har gjesteblogget om hvordan det er å få en gjest på besøk som har cøliaki.

Les innlegget hennes og legg gjerne igjen en kommentar på hvordan du opplever det som “pårørende” til en med cøliaki. Må innrømme at jeg ikke så ofte tenker over hvordan andre opplever det når vi kommer på besøk. Er det vanskelig å få oss på besøk? Jeg er stort sett så opptatt av å få vite hva det skal serveres, om vi skal ta med noe, skal vi bake kake, er det trygt nok for Sevastianos  etc etc at jeg helt har glemt å fokusere på hva andre tenker om det. Så unnskyld til alle dere som har lagt det til rette for oss i disse årene. Vi er kjempe takknemlige, selv om vi kanskje ikke alltid har vært flinke nok til å vise det……

Nå er det helg igjen og noen av dere skal sikkert få besøk i helgen. Her er Tante Ninas tips til å få en gjest med cøliaki på besøk:)

Hjelp jeg har bursdag! –Et innlegg om å ha et familiemedlem med cøliaki og å score glutenfrie tante-poeng..

Da nevøen min Sevastianos fikk diagnosen Cøliaki var min første tanke at det fikser vi lett! Han kommer fra en matglad familie så dette tilpasser vi hans behov og det kan vel ikke by på så store utfordringer for det er jo en haug av ting han kan spise som ikke inneholder gluten…..
Nå skal det sies at det er «en haug» med ting han kan spise som er naturlig glutenfritt, men også at langt flere produkter enn jeg visste faktisk inneholder gluten. Det var jeg ikke forberedt på og det har vært en større utfordring enn jeg trodde i begynnelsen.

Mamma’n og pappa’n til Sevastianos har tatt dette på strak arm! De lager de mest fantastiske retter som alle er 100% glutenfrie og holder et helt glutenfritt kjøkken når de er hjemme. Det er viktig for de at Sevastianos ikke skal føle at han alltid må ha «egen» mat fordi han har cøliaki, men at alle samles og spiser akkurat det samme.
Vi bor ikke veldig langt fra hverandre og Sevastianos er støtt og stadig innom. Ofte har han med seg mat hjemmefra for at vi skal være sikre på at maten hans ikke blir «smittet» av mat som jeg har på kjøkkenbenken f.esk. Han har vært helt utrolig flink til å takle dette selv, -spør alltid om det er glutenfritt før han spiser noe han ikke vet hva er og har en veldig god oversikt selv over hva han kan eller ikke kan spise. Vi hadde en periode der han spurte om epler var glutenfrie, så det fikk vi rask avklart at var trygt å spise 😉

Men i dag har jeg bursdag så i dag vil jeg står for serveringen! Og for å score noen ekstra tante-poeng begynner vi med det viktigste: desserten! Sjokoladekake slå aldri feil for hverken Sevastianos eller meg, så dette skal gå lett.. Jeg stikker i butikken klar for å lage kake til den store dagen. Men der stoppet det litt opp dere.. Melet vet jeg selvsagt at må erstattes med glutenfritt, men at kokesjokoladen kunne ha «spor av gluten» og at kakepynten likeså.. –da sank litt av det store bakemotet selv hos meg. MEN det finnes alltid en løsning, selv om det skal bakes til en cøliakiker 😉 TORO kjære dere: Langpanne sjokoladekake fra pose som er trygg å spise med tilhørende sjokoladeglasur, strøssel fra Dr.Oetker og seigmenn fra Nidar. For ikke å glemme: GELE fra Freia!
Her skal det bli bursdag!!!
Så takk TORO og dere andre, for at dere gjør det enkelt for meg å sanke noen ekstra tante-poeng på en dag som denne. Uten at jeg behøver å bekymre meg for om det er trygt for Sevastianos eller ikke! Så hipp, hipp hurra for meg og hurra for pose-kake!

Tanten til Sevastianos”

#pappautengluten #kapersoliven #glutenfri #bursdag #party #cøliaki #cøliakiforeningen #marathon #running #daddy  #cooking #homemade #food #celiac #toro #freia

About the author

Aktiv, matglad familie som lager glutenfri mat grunnet Sevastianos på 10 år med cøliaki.

4 Comments

 1. Silje
  28/04/2017 at 17:20
  Reply

  Hei. Jeg har lagt merke til at barnet deres ikke får spise mat som inneholder spor av gluten. Får han spise glutenfri hvetestivelse?:-) er det ikke mer spor av gluten i det?

  Takk for en finfin blogg, med mange gode tips og oppskrifter:)

  • admin
   29/04/2017 at 05:24

   Helt riktig! Men vi hadde ikke hjerte til å si det til tanten hans:):) Han spiste kun gele. Og jeg hadde også med sjokolade muffins. Gøy at dere følger med! Vi har valgt å styre unna foreløpig da Sevastianos har hatt mange små uhell og forskjellige reaksjoner, men vi kommer nok sakte men sikkert forsøke spor av på ett senere tidspunkt. Fortsatt fin dag til deg, og takk for at du følger oss!

 2. Berit
  29/04/2017 at 08:01
  Reply

  Jeg har hatt cøliaki i 50 år. Det har gått helt greit. Jeg vil allikevel si de 10 siste årene har vært merkbart mye lettere. Både utvalget i butikkene og kunnskap hos folk flest. Min erfaring er at det er mye lettere å ta i mot en gjest som har diett når en sier hva en kan spise i stedenfor hva en ikke kan spise. Positiv vinkling kommer en lengst med.

  • admin
   29/04/2017 at 12:44

   Enig. Fortsatt fin dag:)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *