Glutenfri i Hellas
Glutenfri i Hellas- smak, trygghet og frihet på ferie
Glutenfri i hellas- Å reise til Hellas er for mange selve definisjonen på sommerferie: varm vind i håret, kritthvite landsbyer, duften av oregano og rosmarin – og selvfølgelig et kjøkken som får smaksløkene til å danse. Men for deg som lever glutenfritt – enten på grunn av cøliaki eller intoleranse – kan det å reise på ferie være mer stress enn frihet. For hva kan du egentlig spise? Hvordan spør du? Og tør du stole på at maten er trygg?
Vi har også vært der. Og selv om vi snakker språket, kan vi godt skjønne den følelsen av å lese menyen som om det var en gåte (helt gresk..), og å dobbeltsjekke hver ingrediens. Men vi har også opplevd hvor utrolig enkelt, velsmakende og tilgjengelig det kan være å spise glutenfritt i Hellas – når du vet hva du skal se etter og hvordan du skal gå fram.
Det greske kjøkkenet er i bunn og grunn basert på ferske råvarer, naturlige smaker og tradisjoner der gluten ikke nødvendigvis er hovedingrediensen. Her er det ikke uvanlig å få servert et herlig måltid med grillet fisk eller kjøtt, olivenolje, sitron, tomat, salat og ovnsbakte grønnsaker – helt uten skjulte ingredienser. Og det beste? Det smaker fantastisk.
I dette innlegget har jeg samlet noen tips som kan være nyttige hvis du planlegger å reise til Hellas – fra hva du bør ta med hjemmefra, hvordan du bestiller trygt på restaurant, til hvilke tradisjonelle retter som faktisk er glutenfrie (og de som bare ser sånn ut). Her får du konkrete tips, noen setninger på gresk, handlehjelp og generelle resturanttips, slik at du forhåpentligvis kan senke skuldrene og virkelig nyte ferien.
Innhold- Glutenfri i Hellas
- Før avreise – dette bør du forberede
- Hva kan du spise i Hellas?
- Trygge snacks – og snacks å være forsiktig med
- Retter og matvarer du bør passe på
- På restaurant – slik bestiller du trygt
- Handle glutenfritt i Hellas
- Generelle restauranttips
- Gyros – slik spiser du trygt
- Drikke – glutenfritt alternativ
- Småretter (meze) som ofte er trygge
- Plantebasert og glutenfritt
- Pizza, pasta og burgere
- Oppsummert
- Del dine tips!

Før avreise – dette bør du forberede
Ta med i kofferten:
Glutenfrie knekkebrød til frokost og niste
Nøttebarer, kjeks og annen snacks for reise, strand og utflukter
Et kort på gresk som forklarer at du har cøliaki eller glutenintoleranse
Nyttige greske fraser:
Δεν μπορώ να φάω γλουτένη (Den boro na fao glouteni) – Jeg tåler ikke gluten
Είμαι αλλεργικός στη γλουτένη (ime allergikos sti glouteni) – Jeg er allergisk mot gluten
Print ut eller lagre et oversettelseskort på mobilen. Det er gull verdt i møte med servitører som ønsker å hjelpe, men ikke alltid kjenner til cøliaki. Bruk ev. google translate.

Hva kan du spise i Hellas?
Det greske kjøkkenet byr på en skattekiste av naturlig glutenfrie retter:
Frokostfavoritter
- • Yoghurt med honning & nøtter/frukt
Spør om det er ren gresk yoghurt, uten tilsatt smak - Kokt egg, omelett eller eggerøre, egg og bacon
Be om uten brød. Ev med riskjeks til eller ta med eget brød - Tomat, agurk, oliven & fetaost
En gresk klassiker – trygg og god - Fruktfat
- Melon, vannmelon, appelsin, druer osv. – alltid en sikker vinner
- Kaffe eller te
Espresso, frappe eller svart kaffe er trygt
Middagsfavoritter
• Souvlaki: Grillet kjøtt på spyd. Be om uten brød. (Noen restauranter griller kjøtt og brød på samme grill. Spør om det er tilfelle der du spiser.
• Grillet kjøtt– souvlaki, koteletter, kylling mm
• Grillet fisk og sjømat: Ofte kun krydret med salt, sitron og olivenolje.
• Gresk salat– tomat, agurk, feta, oliven og løk.
• Fylte tomater og paprika- Spør om det er kun ris og urter i fyllet.
• Fasolakia (grønne bønner) i tomatsaus,
• Horta– spinatlignende meze
• Imam – fylte aberginer
• Spinatris
• Briam– poteter, squash, auberginer mm
• Artisjokker i sitronsaus.
• Ovnsbakte poteter og grønnsaker: Enkle, smakfulle og glutenfrie.
• Fries: fries passer til alt så be om en stor porsjon.
• Tzatziki og auberginedipp: Spør for sikkerhets skyld, men som regel trygt.
*Husk at dette er generelle tips og at du alltid selv må sjekke at det er trygt.
Trygge snacks (sjekk alltid etiketten)
- •Riskaker / ris kjeks (Ρυζογκοφρέτες)
- Nøtteposer & tørket frukt (sjekk alltid)
- Chips/Popcorn – men OBS!
Kun naturlig smak (salt/olivenolje)
Overaskende mange chips inneholder hvetemel/gluten – les alltid nøye - Yoghurt i beger (naturell eller frukt)
- Mørk sjokolade (uten kjeks eller fyll)
- Maisbaserte kjeks / snacks
Snacks å være forsiktig med
• Potetgull med smak (ofte gluten)
• Kjeks og søtsaker (nesten alltid med hvetemel)
• “Barer” – proteinkjeks eller müslibarer
*Se alltid etter allergener (uthevet) og spør betjeningen om de kan oversette eller sjekke for deg. Er det merket med “glutenfri”symbolet er det trygt.
Pass på
- Moussaka (bechamelsaus med hvetemel)
- Dolmades (kan være tilsatt bygg eller brødsmuler)
- Friterte retter (sjekk om oljen er brukt til annet panert)
- Pita og brød serveres ofte automatisk – si ifra på forhånd
OBS! Be alltid om helt rent bestikk da det ofte har ligget i en kurv sammen med brød

På restaurant – slik bestiller du trygt
- Vær tydelig, men vennlig. Mange ønsker å hjelpe, men trenger litt veiledning.
- Forklar at du blir syk av selv små mengder gluten.
- Vis oversettelseskort og spør alltid om innhold i retten.
- Bestill enkelt – velg rene råvarer og tradisjonelle retter med få ingredienser.
- Spør gjerne om kokken kan tilpasse en rett.
1. Vær tydelig og konkret
Forklar at du ikke tåler gluten i det hele tatt, og at det ikke holder å «plukke bort» brød eller pasta. Bruk gjerne et oversettelseskort hvis du er i utlandet. Dette kan du enkelt lage selv ved bruk av google translate.
Eksempel:
«Jeg har cøliaki, og blir syk av selv små mengder gluten. Kan du hjelpe meg å finne noe trygt å spise?»
Έχω κοιλιοκάκη, ακόμη και μικρές ποσότητες γλουτένης με αρρωσταίνουν. Μπορείτε να με βοηθήσετε να βρω κάτι ασφαλές για φαγητό;
(kopier og print)
2. Unngå krysskontaminering
Selv om retten i seg selv er glutenfri, kan den bli «forurenset» hvis den lages med samme redskaper eller stekes sammen med glutenholdig mat.
Spør alltid om:
- Rister dere brødet på samme grill som kjøttet?
- Brukes samme frityrolje til fritering av glutenholdig og glutenfri mat?
- Er denne suppen, gryteretten eller sausen jevnet med mel?
- Skjæres grønnsakene med samme kniv som brød?
3. Bestill enkelt og naturlig
- Velg rene råvarer, enkelt tilberedt:
- Grillet fisk eller kjøtt (uten marinade om du er usikker, men be om med sitron, salt og olivenolje)
- Ovnsbakte poteter eller grønnsaker
- Gresk salat eller frisk salat uten krutonger eller dressing (be om olje og sitron)
4. Spør alltid om ingredienser – også i “trygge” retter
Noen ganger skjuler gluten seg i uventede ting som:
- Soya- eller teriyakisaus
- Buljong eller kraft
- Krydderblandinger
- Marinader
- Sauser
- Dressinger og dipper
- Fyll i grønnsaker eller kjøtt
5. Ta ansvar – og vær forberedt
Selv om servitøren er vennlig og imøtekommende, er det viktig at du stiller de rette spørsmålene. Ikke vær redd for å spørre to ganger – det handler om helsa di!
Tips:
- Ha med snacks i vesken i tilfelle det ikke finnes trygge alternativer- riskjeks, nøttebarer etc. Da unngår du at blodsukkeret synker og stemningen blir dårlig (les: elendig) mens dere leter etter alternative spisesteder. Tro meg, det er det verdt!
- Unngå buffeter med delte redskaper
- Spis gjerne noe lite før du går ut, så du ikke blir desperatsulten og tar risikoer
- I store byer er utvalget av glutenfritt bedre enn på små steder og øyer. Gjør derfor litt reaserch på forhånd.
Sjekk også ut den greske cøliakiforeningen for tips: https://greekpatient.gr/en/member/elliniki-etaireia-koiliokakis/
6. Gode tegn på et bevisst sted
De kjenner til ord som cøliaki/glutenfritt uten at du må forklare alt
De tilbyr glutenfritt brød eller pasta (selv om du kanskje ikke velger det)
De tilbyr å lage noe separat eller tilpasse retten
7. Et ekstra smil og takk kommer langt
Servitører og kokker som gjør en ekstra innsats setter stor pris på at du anerkjenner det. Si takk – gjerne også på lokalt språk!
Tips:
Jo mer lokalt og familiedrevet stedet er, jo større er sjansen for hjemmelaget, naturlig mat – og mindre bruk av ferdigprodukter med gluten.

Handle glutenfritt i Hellas
Det finnes flere store supermarkedskjeder med glutenfrie produkter:
- AB Vasilopoulos
- Sklavenitis
- My Market
- Carrefour
Se etter symbolet eller teksten: “χωρίς γλουτένη” (uten gluten)
Her kan du finne:
- Glutenfri pasta
- Kjeks og knekkebrød
- Bakemikser og mel
- Alternativer til melk og smør (for deg med flere allergier)
Ekstra tips og triks:
- Ha alltid med snacks i vesken
- Ta med eget brød eller knekkebrød til hotellfrokost
- Si ifra i god tid hvis du bor på hotell – noen kan tilby glutenfritt
- Spør lokalbefolkningen – de vet ofte om skjulte perler
- Bruk Google Maps eller Tripadvisor og søk etter “gluten free in ….”
Generelle restauranttips
Gyros
Gyros er den ultimate greske street-fooden- for mange er det smaken av Hellas – saftig kjøtt, tzatziki, sprø poteter og deilige krydder – ofte servert i varm pita. Men for oss med cøliaki er det viktig å holde seg unna både pitaen og andre skjulte kilder til gluten.
Heldigvis finnes det gode og trygge måter å nyte denne klassiske retten på!
Slik spiser du gyros tryggere:
- Bestill som “gyros på tallerken” – uten pita: Spør etter “gyros merída” (plate/tallerken) og si tydelig at du ikke vil ha pita.
- Eksempel:
Χωρίς πίτα, έχω κοιλιοκάκη.
(Uten pita, jeg har cøliaki.)- print eller lagre på mobil.
Be om rene ingredienser
- •Gyroskjøtt– dette kjøttet tilberedes for seg og skjæres av i skiver- sjeldent i kontakt med gluten, og derfor stort sett trygt, men husk at klypen kan ha vært i kontakt med pitabrød, be derfor om at de bruker en ren klype til «ditt» kjøtt.
- Kjøttet i souvlaki (kylling eller svin) er glutenfritt – men dobbeltsjekk at det ikke er tilsatt mel i marinaden eller stekt sammen med pita.
- Tzatziki er som regel trygg, men spør om den er hjemmelaget uten andre tilsetninger.
- Pommes frites bør være stekt i egen olje (uten panerte ting).
- Be om gresk salat til, i stedet for brød.
Disse tipsene kan vi ikke kan gjenta nok! Hellas bugner av grillet mat, ferske grønnsaker og sprø fries. Dersom du ikke tør prøve deg på andre alternativer– tenk:
- Grillede grønnsaker (aubergine, squash og paprika)
- Fersk fisk og sjømat– grillet blekksprut, reker mm
- Gresk salat (uten krutonger)
- Poteter i alle former– spesielt de ovnsbakte med sitron, hvitløk og oregano
- Risretter, som gemista (fylte tomater, squash og paprika med ris)
*Dette er retter som tradisjonelt er helt uten gluten – men dobbeltsjekk alltid for sikkerhets skyld
Småretter du stort sett kan spise trygt
Meze – greske småretter – er perfekt for deg som liker å smake litt av alt! Her er noen naturlig glutenfrie favoritter:
- Tzatziki – yoghurt, agurk, hvitløk og urter
- Forskjellige grønnsaksbaserte dipper
- Gigantes – store bønner i tomatsaus
- Dolmades – vinblader fylt med ris (spør om de er hjemmelaget og ikke tilsatt mel)
- Kalamata-oliven og lokal ost – alltid trygt og alltid godt!
- Fetaost– grillet eller fersk
- Fries
Plantebasert og glutenfritt
Det greske kjøkkenet har mange veganske og vegetariske retter som også er naturlig glutenfrie (Spør likevel om de er tilsatt gluten), som:
- Fava – moste gule erter med olivenolje og løk
- Briam – gresk ovnsbakt grønnsaksform
- Ladera – grønnsaksretter kokt i olivenolje og tomat
- Horta – “ugress” (ofte kokt og servert med sitron og olivenolje)
Disse rettene er ikke bare trygge, men også supergode og mettende.
Pizza/pasta/burgere
Flere steder tilbyr dette, men i Hellas, som alle andre steder- du må gjøre din egen vurdering så lenge det ikke er et 100% glutenfritt sted. Spør, forklar og be om alternativer.
Tips:
• Si ifra tidlig og tydelig om cøliaki
• Lær deg eller ha med et kort med gresk tekst
• Unngå steder som kun serverer “gyros i pita” – velg de som tilbyr tallerkenservering
• Ta gjerne med glutenfritt brød selv hvis du vil ha noe “ved siden av”
Øl
Glutenfritt øl i Hellas? Ikke så lett …For mange er en kald øl på tavernaen en del av feriefølelsen – men for oss med cøliaki er det dessverre sjelden en mulighet. De aller fleste spisesteder i Hellas har ikke glutenfritt øl på menyen. Det finnes noen få greske merker, som “Nisos ” glutenfri og importerte alternativer (f.eks. Daura eller Estrella sin glutenfrie variant), men de dukker som regel kun opp i velassorterte supermarkeder eller spesialbutikker.
Hva kan man drikke i stedet?
Trygge alternativer på restaurant og bar:
Vin – både rød, hvit og rosé er som regel glutenfritt
Ouzo, raki eller tsipouro – tradisjonelle greske brennevin (laget på druer eller korn, men destillert og trygt)
Cocktails – de fleste drinker laget med sprit og juice/soda er trygge
→ F.eks. mojito, gin & tonic, margarita, caipirinha
Brus, soda, juice mm
Tips:
Kjøp med glutenfritt øl fra butikk og nyt på hotellbalkongen
Sjekk større supermarkeder eller helsekostbutikker
Lær deg å spørre:
Έχετε μπύρα χωρίς γλουτένη;
(= Har dere glutenfritt øl?)

Oppsummert- glutenfri i Hellas
Hellas er et fantastisk reisemål for deg som spiser glutenfritt – både fordi det greske kjøkkenet i seg selv byr på mange naturlig glutenfrie retter, og fordi det finnes stadig flere som har forståelse for behovene til dem med cøliaki eller intoleranser. Med litt forberedelse og god kommunikasjon kan du spise trygt – og veldig godt.
Så neste gang du pakker kofferten til Hellas, husk: du trenger ikke velge mellom trygghet og nytelse. Du kan få begge deler – og mer til. Sol, saltvann, sitronduft og souvlaki. En iskald frappé og en tallerken med grillede grønsaker, kjøtt eller fisk. En ferie der maten blir en del av gleden, ikke bekymringen.
Har du egne Hellas-tips om restauranter eller spisesteder, spørsmål eller ønsker om glutenfrie oppskrifter inspirert av det greske kjøkkenet?
Legg gjerne igjen en kommentar under slik at andre kan få nytte av det også.
Καλή όρεξη – nyt måltidet!

Nettbutikk
I vår nettbutikk finner du et stort utvalg av glutenfrie produkter som passer perfekt på reisen! Se hele utvalget her.
Våre bøker
Vi i Pappa uten gluten har også gitt ut fire bøker med glutenfrie oppskrifter og gode tips til hvordan du lykkes med glutenfrie mat og bakst. Link til alle bøkene våre finner du her:

den store glutenfrie bakeboka
Bakeboka; Den store glutenfrie bakeboka

Den store glutenfrie kokeboka
Kokeboka; Den store glutenfrie kokeboka

Den store glutenfrie brødboka
Brødboka; Den store glutenfrie brødboka

Den store glutenfrie julebakeboka
Juleboka; Den store glutenfrie julebakeboka