Glutenfri julekake
Julens beste glutenfrie julekake lager du enkelt med utgangspunkt i grunnoppskrift på bolledeig fra boken vår Den store glutenfrie bakeboka.
Ikke vær redd for å bruke den samme grunnoppskriften til annet bakverk som andre typer bolleoppskrifter, kanelboller, kringle mm. Dette er en deig som er veldig enkel å jobbe med og derfor kan den fint benyttes til forskjellige typer glutenfri gjærbakst. Vi har gjort noen små justeringer i og med at det skal lages som en stor “bolle” og ikke flere små. Denne julekaken ble knallgod og veldig saftig- Anbefaler varmt at dere tester den ut. En god glutenfri julekake bør alle unne seg i førjulstiden. Ikke bli overrasket om de uten cøliaki liker denne også.
Til info- Vi bruker nå kun eget mel i våre oppskrifter og det finner du her. Det utelukker selvsagt ikke andre glutenfrei meltyper. Det er bare å prøve seg frem. Juster ev. med mer mel eller væske om det trengs.
Start med å bløtlegge rosinene. Da slipper du tørre rosiner i bakverket. 10-15 minutter er nok
Ingredienser:
- 600 g glutenfritt lyst mel ( spar 50 g til elting)
- 1 1/2 dl sukker
- 1 ts bakepulver
- 1/4 ts natron
- 1/2 ts salt
- 1 pose tørrgjær
- 2 ss fiberhusk
- 1 ts kardemomme
- 2 1/2 dl kesam / rømme eller yoghurt
- 2 1/2 dl lunken melk
- 1 egg
- 100 g smeltet smør
- 1 dl bløtlagte rosiner
Topping:
- 2-3 ss mandelflak
- 1 egg til pensling
- Bland sammen alle de tørre ingrediensene bortsett fra gjær i en bakebolle. Lag en grop i midten og tilsett eggetBland sammen kesam, melk , gjær og smør i en annen bakebolle. Rør godt. Blandingen er klar når gjæren “bobler”. Bland så inn de våte ingrediensene i de tørre. Rørller kna til du har en jevn og fin deig. Deigen kan godt være litt klissete før heving. Tilsett ev. mer mel/ væske ved behov
- Dekk bakebollen med et kjøkkenhåndkle og la deigen heve på et lunt sted i minimum 1 time.
- Elt inn resten av melet og form en stor bolle. Legg den over på et stekebrett dekket med bakeark, pensle deigen å strø over mandelflak. Etterheves i ca 30 minutter.
- Forvarm ovnen til 200 C. Stek julekaken i ca 30 minutter til den er gylden
Avkjøles på rist
Lykke til!
Du finner flere juleoppskrifter i boken vår Den store glutenfrie julebakeboka
#pappautengluten #denstoreglutenfriebakeboka #glutenfri #julekake #jul #aktiv #trening #maraton #pappa #familie #utengluten #cøliaki #marathon #runner #dad #cookbook #foodblogger #glutenfree #food #celiac #christmas #cake #norwegian #christmascake #denstoreglutenfriejulebakeboka
9 Responses
Det ser godt ut!! Har selv så gode minner fra (glutenholdig) julekake (sirupskake) fra jeg var liten, og synes barna mine fortjener å få julekake også! Jeg har veldig lyst til å prøve, men må jeg ha «xantan gum» – evt hvor får jeg tak i det – eller er det noe jeg kan erstatte det med?
Du trenger ikke Xanthan gum. Sjeldent vi bruker det selv.
Hadde ikke xantangum men ble veldig bra og gode uten!
Det går fint uten også:)
Hvilket mel bruker du her?
Las nettopp at det er stor forskjell på hvordan de ulike meltypene (dvs. Dvs fin Melmiks, oppfører seg).
Syns bollene i boka ble gode på smak men konsistens var litt merkelig og gummiaktig. Hva tror du har gått galt da.
Hvor lenge holder julekaken seg på benken? Kan den fryses og blir den like god når du tar den opp?
Hei… er det mulig å kutte egget? Evt erstatte egg med noe annet?
Hei! Er denne glutenfrie julekaken fin å fryse? Tenkte å lage den i dag og blir spist i morgen!!
Går fint å fryse, anbefaler tining i ovn på 150-60C i cirka 8-10 min. Lykke til!