Pappa uten gluten
Glutenfrie juletreboller med marsipan & appelsin
Glutenfrie juletreboller med marsipan & appelsin

Glutenfrie juletreboller med marsipan & appelsin

Glutenfrie juletreboller med marsipan & appelsin

Glutenfrie juletreboller med marsipan & appelsin blir fort julens favoritt. Varme nybakte boller fylt med marsipan, julekrydderier, granateple og appelsin, kommer garantert til å falle i smak både hos små og store matelskere!

Bollene kan formoes som et juletre, som her, eller du kan lage de som kanelboller og steke de separat fra hverandre. Du kan også fylle de med andre krydderier og tørket frukt om ønskelig. Vi anbefaler deg å beholde marsipanen uansett, det kommer du nemlig ikke til å angre på! Disse er perfekt å servere til kaffen under julens frokoster og lunsjer.

Ingredienser og fremgangsmåte

 • 1 ½ dl lunken melk
 • ½ dl appelsinjuice
 • 10 g tørrgjær
 • appelsinskall av en appelsin
 • 200 g smeltet smør
 • 2 egg
 • 550 g glutenfri lys melblanding gjerne fra Pappa uten gluten
 • 70 g sukker
 • 1 ts psyllium
 • ¼ ts natron
 • ½ ts bakepulver
 • 1 klype salt
 • 80 g marsipan, rives
 • 100 g granateplekjerner
 • 70 g grovhakkete nøtter
 • 2 ts kanel, vaniljesukker, kardemomme, ingefær, blandes
 • 1 egg til pensling

 

 1. Bland sammen melk, gjær og 1 ss av sukkeret i en bakebolle. Rør godt og  la stå 5 minutter.
 2. Ha i appelsinjuice, appelsinskall smør,egg, mel, sukker, psyllium, natron, bakepulver og  rør godt. Dekk bakebollen med plastfilm og la den heve i 60 minutter.
 3. Ha deigen over på en lett melet overflate, kjevle ut til et rektangel cirka ½ cm tykt. riv over marsipan og strø granateple, nøtter og krydderblandingen over deigen.
 4. Rull deigen til en tykk pølse og del deigen opp i skiver, cirka 2 – 2 ½ cm tykke. Legg skivene på et stekebrett med bakeark, og form et juletre med dem. Dekk med kjøkkenhåndkle og la deigen etterheve i cirka 30 minutter. Pensle med egg.
 5. Forvarm ovnen til 190 °C imens deigen etterhever.
 6. Stek i 15-18 minutter. Avkjøl på rist.
Glutenfrie juletreboller med marsipan & appelsin
Glutenfrie juletreboller med marsipan & appelsin

Glutenfritt mel

Vi bruker nå kun eget mel i oppskriftene våre, Pappa uten gluten, glutenfritt mel , men dette utelukker ikke andre melsorter dersom du har de stående. Bruk da helst rene melkorter, og unngå å blande sammen alt for mange forskjellige melsorter. Du vil da få et bedre resultat. Dersom deigen blir for kompakt, det kan skje ved bruk av et grovere mel, tilsetter du mer væske. Blir deigen alt for klissete, den kan helt fint være ganske klissete før heving, tilsetter du ekstra mel. Vi har brukt vår lyse, glutenfrie melblanding i oppskriften på Glutenfrie juletreboller med marsipan & appelsin.

Fiberhusk og psyllium

Du kan også tilsette fiberhusk eller psyllium rett i melet. Fiberhusk og psyllium gir litt bedre elastisitet i deigen, og ikke minst et høyere innhold av fiber i deigen, men det er ikke nødvendig for å lykkes med glutenfri deig. 

Oppbevaring

Disse kan selvsagt fint fryses, og anbefaler da at de tines i ovnen på 160 °C i 6–8 minutter, for et nystekt resultat. Vi fryser ofte baksten dersom det ikke skal brukes umiddelbart. Ved tining av bakst i ovn vil du få følelsen av et nystekt resultat. Dette er perfekt når du ønsker å bake  en eller flere dager i forveien. Dette gjelder det meste av glutenfri bakst, og frys brød og annen bakst helt å unngå å skjære i de. Disse glutenfrie juletrebollene anbefaler vi at du lager som separate boller,  dersom du ønsker å fryse de. Ev. fryser du hele “treet”.

Glutenfrie juletreboller med marsipan & appelsin
Glutenfrie juletreboller med marsipan & appelsin

 

Vi i Pappa uten gluten har gitt ut fire bøker med glutenfrie oppskrifter og gode tips til hvordan du lykkes med glutenfrie mat og bakst. Bøkene våre finner du her:

Bakeboka; Den store glutenfrie bakeboka

Kokeboka; Den store glutenfrie kokeboka

Brødboka; Den store glutenfrie brødboka

Juleboka; Juleboka

#pappautengluten #glutenfri #glutenfrie #glutenfritt #mel #boller #kanelboller  #utengluten #cøliaki #marathon #runner #glutenfree #food #bread #celiac #senzaglutine #nogluten

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You Might Also Enjoy

Glutenfri cannelloni med kjøttfyll

, ,

Glutenfrie Dumlekjeks

Glutenfri sjokoladekake med godis til halloween

Glutenfrie frokostpannekaker

Cous cous salat med halloumi, rødbeter & mynte

Glutenfri grov pai med fetaost og spinat

NYHETSBREV

Skriv deg på vårt nyhetsbrev og få oppskrifter, tips og informasjon om nye produkter, tilbud og rabatter, rett i innboksen.