Pappa uten gluten
Glutenfrie lussekatter
Glutenfrie lussekatter

Glutenfrie lussekatter

Glutenfrie lussekatter

Det nærmer seg luciadagen og mange etterlyser oppskriften på glutenfrie lussekatter. Denne oppskriften på glutenfrie lussekatter er veldig enkel, deigen er lett å jobbe med, og du kan fint bake dem dagen før de skal spises, eller flere dager i forveien og fryse de ned. Varm eller tin de da i ovnen før servering.  Du kan gjerne strø litt perlesukker over før steking, eller drysse over litt melis over før servering. 

 

Den hellige Lucia eller sankt Lucia var en ung rik, kristen martyr som ble helgenærklært av den katolske kirke, blant anglikanske, lutherske og ortodokse kristne. Navnet hennes er avledet fra lux, lucis “lys”, og hun er de blindes beskytter. Hennes festdag i vest er 13.desember.

 

Tips: Du kan også tilsette et egg i deigen for bedre “binding”. Mulig du da må justere med ekstra mel eller væske. Du kan også bytte ut fiberhusk med f.eks. wpofiber. Det skal da ikke blandes i vann. 

Glutenfritt mel

Vi bruker nå kun eget mel i oppskriftene våre, Pappa uten gluten, glutenfritt mel , men dette utelukker ikke andre melsorter i oppskriftene våre. Bruk da helst rene melkorter, og unngå å blande sammen alt for mange forskjellige melsorter. Du vil da få et bedre resultat. Glutenfrie lussekatter kan også gjerne ages med en blanding av grovt og fint mel. Dersom deigen blir for kompakt, det kan skje ved bruk av et grovere mel, tilsetter du mer væske. Blir deigen alt for klissete, den kan helt fint være litt klissete før heving, tilsetter du ekstra mel.

Kaldheving

Vi får mange spørsmål om deigen kan heve natten over og bakes ut på morgenen. Det kan den, men anbefaler da at du følger disse tipsene. Bruk kald melk, rett fra kjøleskapet og reduser gjærmengden til cirka halvparten av det som står i oppskriften. La deigen heve tildekket med plastfilm over natten over i kjøleskapet eller i et kaldt rom. Neste morgen fjerner du plastfilmen og lar  deigen hvile i minimum 30 minutter, gjerne lenger, i romtemperatur før du baker ut. Etterhev og stek som vanlig.

Holdbarhet og frysing

Vi fryser ofte baksten dersom det ikke skal brukes umiddelbart. Ved tining av lussekatter i ovn på 160 C i 8-10 minutter vil du få et nystekt resultat. Dette er perfekt når du ønsker å bake  en eller flere dager i forveien. Dette gjelder det meste av glutenfri bakst, og frys brød og annen bakst hele å unngå å skjære i de. 

 

 • Tid: Tar litt tid å lage
 • Porsjoner: 14 lussekatter
 • Ovnstemperatur: 200 °C
 • 600 g glutenfritt lyst mel (spar 50 g til utbaking)
 • 1 ½ dl sukker
 • 1 ts bakepulver
 • ½ ts fint salt
 • 1 ts kardemomme (valgfritt)
 • 2 ½ dl Kesam, yoghurt el. rømme
 • 2 ½ dl lunkent vann
 • 1 pose tørrgjær
 • 100 g smeltet smør
 • 2 ss fiberhusk el. pofiber
 • 1 g safran
 • 1 egg til pensling
 • 1 neve rosiner
 1. Bland sammen mel, sukker, bakepulver, salt og kardemomme i en bakebolle.
 2. Bland sammen Kesam, lunkent vann, gjær, smeltet smør, safran og fiberhusk. NB! Fiberhusk i væske gir en geléaktig konsistens for bedre utbaking, men bør ikke stå lenger enn 30–60 sekunder før du blander inn med det tørre. Elt eventuelt ekstra hvis du har i rosiner. Deigen kan gjerne være litt klissete når du setter den til heving. Dekk med et kjøkkenhåndkle (eventuelt plastfolie) og sett til heving på et lunt sted i 1 time.
 3. Elt inn resten av melet og kna godt.
 4. Forvarm ovnen til 200 °C. Del deigen i 14 like store emner. Trill ut emnene til tykke pølser. Form til lussekatter og legg dem på et stekebrett med bakepapir. La dem etterheve på et lunt sted i 20–30 minutter.
 5. Visp sammen egget, pensle lussekattene og pynt med rosiner. Stek lussekattene i cirka 12 minutter til de har fått en fin gyllen farge.
 6. Avkjøl på rist.

 

Glutenfrie lussekatter
Glutenfrie lussekatter

Vi i Pappa uten gluten har gitt ut fire bøker med glutenfrie oppskrifter og gode tips til hvordan du lykkes med glutenfrie mat og bakst. Bøkene våre finner du her:

Bakeboka; Den store glutenfrie bakeboka

Kokeboka; Den store glutenfrie kokeboka

Brødboka; Den store glutenfrie brødboka

Juleboka; Juleboka

*Innlegget er merket “annonse” da det inneholder asnnonselenker fra egen nettbutikk.

 

#pappautengluten #glutenfri #glutenfrie #glutenfritt #luciadagen #lussekatter #utengluten #cøliaki #marathon #runner #glutenfree #food #cakes #sweets #celiac #senzaglutine #nogluten

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You Might Also Enjoy

Glutenfri cannelloni med kjøttfyll

, ,

Glutenfrie Dumlekjeks

Glutenfri sjokoladekake med godis til halloween

Glutenfrie frokostpannekaker

Cous cous salat med halloumi, rødbeter & mynte

Glutenfri grov pai med fetaost og spinat

NYHETSBREV

Skriv deg på vårt nyhetsbrev og få oppskrifter, tips og informasjon om nye produkter, tilbud og rabatter, rett i innboksen.