Blog posts

Glutenfritt grovbrød med surmelk

Glutenfritt grovbrød med surmelk

Brød/gjærdeig, Matpakketips
grovt, glutenfritt landbrød med surmelk

Glutenfritt grovbrød med surmelk er et sunt og godt brød som passer perfekt i matpakken. Dette brødet ble til som et resultat av rydding i skapet og kjøleskapet. Vi fikk brukt opp alt av nesten tomme melposer som bare sto å tok opp plass, samt en melk som definitivt hadde sett bedre dager.. #spisoppmaten.

Her har vi brukt flere forskjellige meltyper, men det er blandingsforholdet mellom vått og tørt som er det viktige her. Har du kun lyst mel bruker du det eler bruk det du har tilgjengelig.

Som sagt har jeg brukt forskjellige typer mel, men oppskriften er omtrent som følger;

Du trenger:

  • 5 dl surmelk. Du kan også bruke gresk yoghurt/rømme eller kesam, bruk da 3 dl og øk vannmengden
  • 2 dl kokende vann
  • 1 pose tørrgjær
  • 100 gr Teff jyttemel
  • 3 ss fiberhusk
  • 1 ss sukker
  • 150 gr smør
  • 450 gr glutenfritt mel. Vi brukte en blanding av grovt, treff, jytte mm. Bruk det du har!
  • 1 ts salt

1 ss vann og 2 ss melk til pensling. Strø over  valmuefrø, solsikkekjerner, nøtter, frø eller kjerner om ønskelig

Bland sammen surmelk, vann, smeltet smør  i en bakebolle. Tilsett 1 ss fiberhusk å rør godt. La blandingen svelle i ett minutt. Ha mel, salt, 2 ss fiberhusk, sukker i en annen bakebolle og rør inn de våte ingrediensene. Røres godt i ett par minutter før du begynner å kna deigen. Tilsett gjerne mer mel eller væske ved behov. Deigen skal være smidig og lett å jobbe med.

Heves på ett lunt sted under ett kjøkkenhåndkle i 1 time. Bak ut brødet til ønsket form, pensle med vann og melk, og la det etterheve i ca 30 min.

Stek brødet på nederste rille i stekeovnen ved 200 °C i 30-35 minutter.

Avkjøl på rist

 

grovt, glutenfritt landbrød med surmelk
grovt, glutenfritt landbrød med surmelk
grovt, glutenfritt landbrød med surmelk
grovt, glutenfritt landbrød med surmelk
grovt, glutenfrie landbrød med surmelk
grovt, glutenfritt landbrød med surmelk

Lykke til!

Pappa´n til Sevastianos

#pappautengluten #glutenfri #bakeglede #fiberhusk #glutenfritt #brød #kosthold #aktiv #matglad #maraton #pappa #utengluten #cøliaki #cøliakiforeningen #nrkmat #matbloggsentralen #godtno #marathon #running #daddy #theglutenfreedad #cooking #homemade #glutenfree #bread #food #celiac

About the author

Aktiv, matglad familie som lager glutenfri mat grunnet Sevastianos på 10 år med cøliaki.

6 Comments

  1. Linn-Cathrin Almeland
    06/03/2019 at 11:50
    Reply

    Hva er din erfaring med å fryse brød?

  2. Linn-Cathrin Almeland
    06/03/2019 at 11:50
    Reply

    Hva er din erfaring med å fryse brød?

  3. Linn-Cathrin Almeland
    06/03/2019 at 11:51
    Reply

    Hva er din erfaring med å fryse brød?

    • Pappa uten gluten
      06/03/2019 at 15:33

      Bare å fryse. Ev. kan du skjære brødet i skiver for kun å ta opp det du trenger.Lykke til!

  4. Pia
    24/04/2019 at 21:34
    Reply

    Det står ikke hvor gjæren skal tilsettes i fremgangsmåten?

  5. Helene Sævik
    02/11/2019 at 18:19
    Reply

    Hei!
    Takk for mange gode oppskrifter!
    Ett spørsmål: Hvordan måler du opp fiberhusk? Er det med vanlig spiseskje (toppet eller strøket?) eller måleskje? Evt hvor mange gram er en ss?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *