Gyros & glutenfrie pitabrød

At vi er en skikkelig matglad familie er det ingen tvil om. Ei heller at søndagen er hellig i dette huset, men da med tanke på mat:) Søndager er hele familien samlet på kjøkkenet for å prøve,  feile, smake, krangle, le og diskutere. Men før det er det alltid aktiviteter. Men med varierende tempo. Alt fra lufting av hunden i parken til hard-core treningsøkter.

Jeg startet dagen med en 25 km løpetur med en av pappane i klassen til Sevastianos. De siste km diskuterte vi mat og hva vi skulle spise etter endt tur. Vi snakket også om Hellas og maten der. Som grillet fisk, friske/ ureiste grønnsaker, oliven, moussaka, fylte tomater, grillet kjøtt, gresk salat og ikke minst Gyros i pitabrød! Tipper de fleste som har besøkt Hellas også har smakt Gyros. I hverfall om man reiser med barn/ ungdommer. Eller på vei hjem fra stranden. Eller på vei hjem etter en sen kveld:) Gyros er god & billig mat med masse smak!

Gyro er en gresk matrett av skivet svinenakke som marineres og stekes på et vertikalt spidd. Kjøttet serveres ofte i en rull av pita- eller sandwichbrød sammen med tomat, løk og tzatziki.

Gyro er populært som hurtigmat og serveres da gjerne sammen med pommes frites.

For å tilberede gyro plasseres kjøttstykker på et høyt, loddrett grillspidd som roterer foran en varmekilde, som regel en elektrisk grill. Hvis kjøttet ikke er fett nok, suppleres det med fettstrimler for å holde grillkjøttet saftig og sprøtt. Grillegraden kan justeres ved å variere varmestyrken og avstanden mellom varmekilden og kjøttet, slik at tilberedelsen kan anpasses variasjon i konsumet. Utsiden av kjøttet skives vertikalt i tynne, sprø biter når det er ferdig grillet. (Wikipedia )

Gyros betyr “å snurre rundt”.

Vi har ikke det utstyret som kreves, men det går nesten like fint å steke strimlet kjøtt i pannen.

Begynn med marinering av kjøttet. Vi pleier å marinere det i en blanding av 2 deler olje, 1/2 del eddik, salt, pepper, frisk oregano/ rosmarin og gjerne litt paprika krydder.

image

image

Stek kjøttet på middels/ høy varme i en stekepanne med olje.

Glutenfrie pitabrød. Ca 10 stk.

  • 2 dl melk + 1 dl vann
  • 25 gram gjær
  • 1 ts salt
  • 1 ss mykt smør
  • 400 glutenfritt mel

Ha mel og salt i en bakebolle. Tilsett lunken væske (melk og vann) hvor du har rørt ut gjæren. Kjør dette i en kjøkkenmaskin med eltekrok på lav hastighet. Tilsett så det myke smøret. La deigen elte i 15-20 minutter. Deigen skal være elastisk og glatt.

La deigen heve i ca 20 minutter

Del så deigen i 8-10 deler som du ruller ut til boller – la disse hvile et par minutter under håndkle – før du kjevler dem flate. Legg så 4 på hvert brett som er kledd med bakepapir.

Stekes på 275 grader i 5-6 minutter.

Om du vil ha de litt sprøere kan de stekes i litt olje i pannen, men de blir da vanskeligere “å brette” rundt.

image

kilde: familiematblogg

Pitabrødene fylles så med “grillet” kjøtt, tomat, rød løk, tzatsiki og stekte poteter.

image

 

Tzatsiki:

  • 200 gr Gresk yoghurt
  • 2-3 hvitløksfedd
  • 1 ts eddikk
  • 1/2 agurk. Revet og silt.
  • salt/ pepper & litt olivenolje.

Avkjøles ett par timer i kjøleskapet for at smakene skal sette seg skikkelig.

image

 

Lykke til!

Pappaen til Sevastianos 😉

 

 

 

 

Pappa uten gluten
Aktiv, matglad familie som lager glutenfri mat grunnet Sevastianos på 10 år med cøliaki.
Bestill Den store glutenfrie kokeboka her. Fri frakt og maks rabatt. Trykk her for å bestille