Pappa uten gluten

Gyros & glutenfrie pitabrød

At vi er en skikkelig matglad familie er det ingen tvil om. Ei heller at søndagen er hellig i dette huset, men da med tanke på mat:) Søndager er hele familien samlet på kjøkkenet for å prøve,  feile, smake, krangle, le og diskutere. Men før det er det alltid aktiviteter. Men med varierende tempo. Alt fra lufting av hunden i parken til hard-core treningsøkter.

Jeg startet dagen med en 25 km løpetur med en av pappane i klassen til Sevastianos. De siste km diskuterte vi mat og hva vi skulle spise etter endt tur. Vi snakket også om Hellas og maten der. Som grillet fisk, friske/ ureiste grønnsaker, oliven, moussaka, fylte tomater, grillet kjøtt, gresk salat og ikke minst Gyros i pitabrød! Tipper de fleste som har besøkt Hellas også har smakt Gyros. I hverfall om man reiser med barn/ ungdommer. Eller på vei hjem fra stranden. Eller på vei hjem etter en sen kveld:) Gyros er god & billig mat med masse smak!

Gyro er en gresk matrett av skivet svinenakke som marineres og stekes på et vertikalt spidd. Kjøttet serveres ofte i en rull av pita- eller sandwichbrød sammen med tomat, løk og tzatziki.

Gyro er populært som hurtigmat og serveres da gjerne sammen med pommes frites.

For å tilberede gyro plasseres kjøttstykker på et høyt, loddrett grillspidd som roterer foran en varmekilde, som regel en elektrisk grill. Hvis kjøttet ikke er fett nok, suppleres det med fettstrimler for å holde grillkjøttet saftig og sprøtt. Grillegraden kan justeres ved å variere varmestyrken og avstanden mellom varmekilden og kjøttet, slik at tilberedelsen kan anpasses variasjon i konsumet. Utsiden av kjøttet skives vertikalt i tynne, sprø biter når det er ferdig grillet. (Wikipedia )

Gyros betyr “å snurre rundt”.

Vi har ikke det utstyret som kreves, men det går nesten like fint å steke strimlet kjøtt i pannen.

Begynn med marinering av kjøttet. Vi pleier å marinere det i en blanding av 2 deler olje, 1/2 del eddik, salt, pepper, frisk oregano/ rosmarin og gjerne litt paprika krydder.

image

image

Stek kjøttet på middels/ høy varme i en stekepanne med olje.

Glutenfrie pitabrød. Ca 10 stk.

  • 2 dl melk + 1 dl vann
  • 25 gram gjær
  • 1 ts salt
  • 1 ss mykt smør
  • 400 glutenfritt mel

Ha mel og salt i en bakebolle. Tilsett lunken væske (melk og vann) hvor du har rørt ut gjæren. Kjør dette i en kjøkkenmaskin med eltekrok på lav hastighet. Tilsett så det myke smøret. La deigen elte i 15-20 minutter. Deigen skal være elastisk og glatt.

La deigen heve i ca 20 minutter

Del så deigen i 8-10 deler som du ruller ut til boller – la disse hvile et par minutter under håndkle – før du kjevler dem flate. Legg så 4 på hvert brett som er kledd med bakepapir.

Stekes på 275 grader i 5-6 minutter.

Om du vil ha de litt sprøere kan de stekes i litt olje i pannen, men de blir da vanskeligere “å brette” rundt.

image

kilde: familiematblogg

Pitabrødene fylles så med “grillet” kjøtt, tomat, rød løk, tzatsiki og stekte poteter.

image

 

Tzatsiki:

  • 200 gr Gresk yoghurt
  • 2-3 hvitløksfedd
  • 1 ts eddikk
  • 1/2 agurk. Revet og silt.
  • salt/ pepper & litt olivenolje.

Avkjøles ett par timer i kjøleskapet for at smakene skal sette seg skikkelig.

image

 

Lykke til!

Pappaen til Sevastianos 😉

 

 

 

 

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You Might Also Enjoy

Glutenfri cannelloni med kjøttfyll

, ,

Glutenfrie Dumlekjeks

Glutenfri sjokoladekake med godis til halloween

Glutenfrie frokostpannekaker

Cous cous salat med halloumi, rødbeter & mynte

Glutenfri grov pai med fetaost og spinat

NYHETSBREV

Skriv deg på vårt nyhetsbrev og få oppskrifter, tips og informasjon om nye produkter, tilbud og rabatter, rett i innboksen.