Hei, jeg heter Sevastianos og jeg har cøliaki

Å leve med cøliaki

Hei,

Jeg heter Sevastianos, jeg er 9 år  og for 2 år siden ble jeg diagnosert med cøliaki. Jeg hadde så høye verdier at jeg heldigvis slapp å få en slange ned i halsen for å stille diagnosen, men mamma og pappa sier at det hadde gått fint det også fordi de lar barn sove under inngrepet så du trenger ikke være redd for å gjøre det om du må altså.

Vet du forresten hva cøliaki er? Cøliaki er en autoimun sykdom (vanskelig ord) og ikke en allergi som mange tror. Det er en kronisk sykdom som gjør at tarmtottene i tynntarmen blir ødelagt på grunn av betennelse. Betennelsen skyldes at tarmen får en unormal reaksjon på gluten. Du må derfor ikke spise noe som inneholder gluten hvis du har cøliaki. Gluten finnes bla i kornsorter som hvete, bygg og rug. Mamma og pappa sier derfor at jeg ALLTID må lese innholdsfortegnelsen på produkter jeg kjøper for å være helt sikker på at det ikke inneholder gluten, og for min del, spor av gluten.

Den eneste medisinen mot cøliaki er å aldri spise gluten igjen (sorry..!)

Det kan noen ganger være litt kjedelig å ha cøliaki fordi det er så mye å passe på hele tiden. Det kan også være litt vanskelig å forklare andre alt de må passe på for at jeg ikke skal bli syk. Mamma og pappa sier at jeg kommer til å lære meg det etterhvert og at jeg kommer til å leve helt fint med det.

Hvis jeg får i meg gluten får jeg veldig vondt i magen, flyr på do og må kaste opp. Jeg blir syk i mange dager etter et bittelite inntak. Da vil jeg helst bare hjem å ligge i sengen min til det går over.

Det er mange forskjellige symptomer på cøliaki men de vanligste er vondt i magen, oppkast, kramper, at man ikke vokser like mye som man burde, diare mm.

Vi (altså barn med cøliaki) kan også være litt "sure" og irriterte, men det er jo bare fordi kroppen vår ikke har det noe bra og ikke fordi vi vil være sånn.

I norge kan de være så mange som 50 000 som har cøliaki. Jeg er en av de.....

Da jeg fikk diagnosen bestemte mamma og pappa seg for å lage denne bloggen. Målet med bloggen er at du skal finne oppskrifter, tips og inspirasjon slik at du kan spise akkurat like god mat som før du ble syk. Mamma og pappa mener nemlig at alle har lik rett på god mat,  og at vi barna (og alle andre som følger oss) skal finne masse godt her på bloggen som vi kanskje har savnet etter at vi fikk diagnosen.

Husk at du kan følge oss på Facebook, Instagram og Snapchat også.

Takk for at dere følger oss!

Klem fra Sevastianos:)

Å leve med cøliaki
Å leve med cøliaki
Å leve med cøliaki
Å leve med cøliaki

Tilleggsopplysning: Sevastianos og jeg har snakket om hvordan jeg skulle skrive dette innlegget og om hvordan han synes jeg skulle forklare det best mulig. Han har også godkjent bildene (og alle bilder vi bruker av han) i dette innlegget.

Elisabeth:)

Pappa uten gluten
Aktiv, matglad familie som lager glutenfri mat grunnet Sevastianos på 10 år med cøliaki.
«Etter 15 år har endelig glutenfritt blitt enkelt å lage og kjempegodt.» – CecilieTrykk her for å se boka vår!