Pappa uten gluten
Hva er cøliaki?
Hva er cøliaki?

Hva er cøliaki?

Hva er cøliaki? Det er det helt sikkert veldig mange som lurer på. Mange har hørt ordet “cøliaki”, men ikke alle vet hva det betyr. Hvordan forklare det helt enkelt? Vi skal gi deg en liten guide som forhåpentligvis forklarer det på en enkel måte.

Del gjerne med familie og venner om du har flere rundt deg som kunne trengt denne:

Hva er cøliaki?

De fleste vet at det “har noe med gluten å gjøre”. Det er helt riktig. Cøliaki er en betennelse i tynntarmen som skyldes en unormal reaksjon på proteinet gluten. Det vil si at ved inntak av gluten hos en med cøliaki vil tynntarmens slimhinne bli betent, tarmtottene gradvis slipes ned, og evnen til å beholde næringsstoffene i maten reduseres. Sykdommen er kronisk og kan kun behandles med et helt glutenfritt kosthold.

Hvilke matvarer inneholder gluten?

Kornsorter som hvete, bygg og rug inneholder gluten. Havre er i utgangspunktet glutenfritt, men grunnet forurensing fra andre kornslag under produksjon anbefales det kun å bruke glutenfrie havregryn. Glutenfrie havregryn er produsert adskilt fra alle andre kornslag og dermed trygge. Les ALLTID ingredienslisten på matvarer. Alle allergener skal utheves. Det er viktig å huske på at det er forbudt for en produsent å skjule allergener så om det ikke står uthevet er matvaren trygg. Eksempler på uthevete allergener kan være; Gluten, hvete, bygg, havre, rug, soya mm.

De aller fleste med cøliaki tåler “spor av gluten”.

Hvilke symptomer gir cøliaki?

Cøliaki kan gi veldig forskjellige symptomer, men typiske symptomer er mageproblemer. Det kan være alt fra hyppig avføring, som ofte er gråhvit og illeluktende. Det kan være magesmerter, luftplager, vekttap og slapphet. I noen tilfeller viser mageplagene seg som forstoppelse. Barn som lider av cøliaki, kan ha redusert vekst og bli oppfattet som “sure og grinete”. Tilstanden kan også være uten symptomer eller bare gi vage og få symptomer. Voksne har ofte plager i mange år før diagnosen stilles. En regner med at cirka 20 prosent av dem med cøliaki har en “stille” form for cøliaki.

Hva er grunnen til at noen får cøliaki?

Arv og miljøfaktorer har betydning for utvikling av cøliaki, men årsaken til sykdommen er fremdeles bare delvis klarlagt. Dersom du har noen med cøliaki i nær familie og har helt klare eller diffuse plager kan du vurdere å testes.

Kan man bli frisk av cøliaki?

Den eneste kuren / medisinen er et fullstendig glutenfritt kosthold resten av livet, så om du følger det blir du faktisk helt frisk og lever helt fint med diagnosen.

Hvorfor er det så nøye med gode kjøkkenrutiner?

Har du en i familien med cøliaki, eller får du besøk av en cøliakiker er trygge kjøkkenrutiener alfa og omega for at vedkommende ikke skal bli syk. Kun en liten smule eller slurv med rutiner er faktisk nok til at de kan bli veldig syke. Derfor må benker og flater vaskes før bruk, rene kniver og skjærefjøler må tas i bruk og nei du kan ikke bruke samme pizzaskjærer på en glutenfri pizza som på en vanlig. Det er også viktig å huske på at gluten ikke forsvinner ved varmebehandling. Du kan derfor ikke koke eller steke det bort.

Jeg får en glutenfri gjest: Hva skal jeg servere?

Ingen grunn til panikk. Alt av mat kan enkelt tilpasses, og følger du trygge kjøkkenrutiner er mye gjort. Det enkleste er å ta en prat med gjesten i forkant. Spør hva du kan servere, hvordan du enklest kan tilpasse maten for de. Husk at en glutenfri kake hverken er vanskeligere eller mer tidskrevende å lage enn en vanlig kake. Ofte holde det bare å vise gjesten din at du har tenkt på de med et par alternativer. De aller fleste synes det er veldig hyggelig å bli inkludert, og setter stor pris at du ønsker å tilrettelegge for de.

Til sist; ikke mist motet av alle hensyn som må tas. Disse rutinene innarbeider du fort, og snart går det helt automatisk.

 

Kilder: NHI, Norsk cøliaki forening, Pappa uten gluten – Den store glutenfrie bakeboka

Barn med cøliaki? Les flere innlegg om barn og cøliaki her.

 

#papautengluten #barn #cøliaki #pappa #familie #utengluten

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You Might Also Enjoy

Glutenfri cannelloni med kjøttfyll

, ,

Glutenfrie Dumlekjeks

Glutenfri sjokoladekake med godis til halloween

Glutenfrie frokost pannekaker

Cous cous salat med halloumi, rødbeter & mynte

Glutenfri grov pai med fetaost og spinat

NYHETSBREV

Skriv deg på vårt nyhetsbrev og få oppskrifter, tips og informasjon om nye produkter, tilbud og rabatter, rett i innboksen.