Pappa uten gluten

Hva gjør jeg galt?


/ Reklame for egen bok/

I dag tenkte jeg å svare dere samlet her fordi disse spørsmålene dukker opp i innboksen min fra tid til annen. Vi har derfor samlet et par av de vanligste spørsmålene vi får om hvorfor man ikke lykkes med glutenfri bakst. I boken vår “Den store glutenfrie bakeboka” har vi listet opp flere tips til hvordan du lykkes med glutenfri bakst, og jeg anbefaler deg å lese disse tipsene nøye før du setter i gang:-)

Boken kan forøvrig bestilles her; https://www.friskforlag.no/glutenfrie-bakeboka/

 

  1. “Hva gjør jeg galt? Hvorfor får ikke jeg like luftig bakst som dere? Jeg har gjort akkurat slik som det står i oppskriften!”

Når det er gjort akkurat slik som det står i oppskriften er det veldig vanskelig å svare på hva som har gått “galt”. Du må sjekke at du har brukt helt riktige mål og tilsett gjerne vann og væske litt etter litt da glutenfritt mel kan oppføre seg litt forskjellig etter innhold i melmiksen. Det er også veldig viktig at deigen heller er litt klissete før heving enn for tørr. Da unngår du en kompakt deig. Mange får litt panikk når de ser at deigen er klissete og de tilsetter da mer mel. Ikke gjør det. Bruk heller litt ekstra mel ved utbaking om det trengs.  Pass på at du alltid bruker lunken væske om ikke annet er oppgitt. Det er veldig viktig at du ikke bruker for kald eller for varm væske.

Om du har prøvd alt og gjort alt “riktig”, ville jeg definitivt forsøkt å bytte mel.

 

  1. “Baksten blir tørr etter et par dager på benken”

Ikke la baksten stå på benken. Da blir den antageligvis tørr. Glutenfritt smaker ALLTID best nybakt, og derfor fryser vi baksten umiddelbart etter avkjøling. Det beste resultatet får du ved å tine baksten på 150 C i ovnen. Du vil da få et nybakt resultat. Du unngår også å kaste rester av bakst ved at du heller fryser ned og heller tar opp ved behov.

 

3. “Det hever ikke”

Pass på at du har brukt lunken væske i deigen. Ett annet tips er at du rører ut gjær og litt sukker i vann før du tilsetter det i deigen. Dersom du opplever dette gjentatte ganger ville jeg forsøkt med 1-2 ts med bakepulver i tillegg og ev byttet mel.

 

4. “Hvilket mel bruker dere i lys bakst?”

Dette spørsmålet synes jeg er vanskelig å svare på fordi vi i boken ikke ønsket å reklamere for en bestemt produsent. Det som fungerer best for oss, fungerer ikke nødvendigvis best for deg, men det jeg kan si er at vi veldig ofte bruker Semper i lys bakst og Helios i grov. Dette utelukker likevel ikke andre produsenter så prøv deg frem til du finner det melet du synes er best.

 

Og helt til sist; IKKE GI OPP! Du lykkes ikke nødvendigvis med glutenfritt på første forsøk selv om du har gjort alt riktig. Her i huset har det gått utallige deiger i søpla og vi har både bannet og grått, men vi ga ikke opp og det skal ikke du gjøre heller. Du kommer nemlig veldig snart til å lykkes. Lover!

Klem fra oss:-)

 

 

 

3 Responses

  1. Jeg ble lykkelig over å høre at det er ikke bare jeg som feiler, og ekstra godt føles det når selveste mesteren feiler.
    Jeg får skryt av den kresne gubben i huset som har cøliaki. Og det beste brødet får jeg med Semper og Helios. Er blitt såpass dreven at jeg kjenner når deigen har god konsistens. Og jeg tilsetter deigen litt av hvert av gode saker. Nøtter og frø og et par egg er bra. Den dager jeg baker har jeg gryterett eller suppe som jeg serverer med nybakt brød til. Vi er bare to i husholdningen så jeg som har mine tarmtotter i behold spiser også glutenfritt.
    Ønsker alle som må lage glutenfritt en god bakst.

  2. Hei. Sier takk for tips dere legger ut, men jeg har både diabetes 1 og cøliaki noe som ikke er så god kombinasjon. Tenker så på både karbohydrater og sukker inneholde. Noe gode råd for dette ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You Might Also Enjoy

Glutenfri cannelloni med kjøttfyll

, ,

Glutenfrie Dumlekjeks

Glutenfri sjokoladekake med godis til halloween

Glutenfrie frokost pannekaker

Cous cous salat med halloumi, rødbeter & mynte

Glutenfri grov pai med fetaost og spinat

NYHETSBREV

Skriv deg på vårt nyhetsbrev og få oppskrifter, tips og informasjon om nye produkter, tilbud og rabatter, rett i innboksen.