Hva gjør jeg galt?
Hva gjør jeg galt?- «Hva gjør jeg galt? Hvorfor får ikke jeg luftig bakst? Jeg har gjort akkurat slik som det står i oppskriften!”
Når det er gjort akkurat slik som det står i oppskriften er det veldig vanskelig å svare på hva som har gått “galt”. Du må sjekke at du har brukt helt riktige mål og tilsett gjerne vann og væske litt etter litt da glutenfritt mel kan oppføre seg litt forskjellig etter innhold i melet.
Det er viktig at deigen heller er litt klissete før heving enn for tørr. Da unngår du en kompakt deig. Mange får litt panikk når de ser at deigen er klissete og de tilsetter da mer mel. Ikke gjør det. Bruk heller litt ekstra mel ved utbaking om det trengs.
Pass på at du alltid bruker lunken væske om ikke annet er oppgitt. Det er viktig at du ikke bruker alt for kald eller for varm væske.
«Baksten blir tørr etter et par dager på benken”
Ikke la baksten stå på benken. Da blir den antageligvis tørr. Glutenfritt smaker ALLTID best nybakt, og derfor fryser vi baksten umiddelbart etter avkjøling. Det beste resultatet får du ved å tine baksten på 150 C i ovnen. Du vil da få et nybakt resultat. Du unngår også å kaste rester av bakst ved at du heller fryser ned og heller tar opp ved behov.
«Deigen hever ikke”
Pass på at du har brukt lunken væske i deigen. Ett annet tips er å røre ut gjær og litt sukker i lunket vann før du tilsetter det i deigen. Du kan også tilsette litt bakepulver i melet for ekstra boost.
«Hvilket mel er best?”
Vår erfaring er at det meste av mel kan brukes, men væsken avgjør resultatet. Tilsett mer væske eller mel ved behov og la deigen heller være klissete før heving. Du kan også ha litt vann eller olivenolje på hendene ved utforming av baksten. Prøv deg frem til du finner det melet du synes er best.
Helt til sist; IKKE GI OPP! Du lykkes ikke nødvendigvis med glutenfritt på første forsøk selv om du har gjort alt riktig. Her i huset har det gått utallige deiger i søpla og vi har både bannet og grått, men vi ga ikke opp og det skal ikke du gjøre heller. Du kommer nemlig veldig snart til å lykkes. Lover!
Flere glutenfrie oppskrifter og tips finner du her
Nettbutikk
Vi har et stort utvalg av glutenfrie produkter i vår nett butikk. Se hele utvalget av glutenfrie produkter her.
Vi i Pappa uten gluten har gitt ut fire bøker med glutenfrie oppskrifter og gode tips til hvordan du lykkes med glutenfrie mat og bakst. Link til alle bøkene våre finner du her:

den store glutenfrie bakeboka
Bakeboka; Den store glutenfrie bakeboka

Den store glutenfrie kokeboka
Kokeboka; Den store glutenfrie kokeboka

Den store glutenfrie brødboka
Brødboka; Den store glutenfrie brødboka

Den store glutenfrie julebakeboka
Juleboka; Den store glutenfrie julebakeboka
3 Responses
Jeg ble lykkelig over å høre at det er ikke bare jeg som feiler, og ekstra godt føles det når selveste mesteren feiler.
Jeg får skryt av den kresne gubben i huset som har cøliaki. Og det beste brødet får jeg med Semper og Helios. Er blitt såpass dreven at jeg kjenner når deigen har god konsistens. Og jeg tilsetter deigen litt av hvert av gode saker. Nøtter og frø og et par egg er bra. Den dager jeg baker har jeg gryterett eller suppe som jeg serverer med nybakt brød til. Vi er bare to i husholdningen så jeg som har mine tarmtotter i behold spiser også glutenfritt.
Ønsker alle som må lage glutenfritt en god bakst.
Hei. Sier takk for tips dere legger ut, men jeg har både diabetes 1 og cøliaki noe som ikke er så god kombinasjon. Tenker så på både karbohydrater og sukker inneholde. Noe gode råd for dette ?