Nyhet - Besøk vår nettbutikk
her

Hvem vi er?

Hvem er vi
Hvem er vi

Vi får stadig nye følgere på @pappautengluten så en liten presentasjon av oss bak bloggen er på sin plass.

Vi er en aktiv og matinteressert gresk/norsk familie bestående av Yiannis, Elisabeth, Henrik og Sevastianos.  Vi driver sammen bloggen @pappautengluten hvor vi legger ut oppskrifter og skriver om livet med cøliaki grunnet Sevastianos på 10 år med nettopp diagnosen cøliaki. Vi startet bloggen da han fikk diagnosen og tanken var at vi skulle lage et salgs arkiv til Sevastianos, slik at vi kunne samle alle oppskrifter til han der og som han kunne ha nytte av senere i livet.

Etterhvert som vi la ut oppskrifter kom det stadig nye følgere til og flere tusen er nå daglig innom den lille bloggen vår.  Vi har veldig dedikerte og takknemlige følgere i dere, noe som gjør jobben vår veldig mye enklere. .

 

Ideen til navnet på bloggen kom nettopp pga det er det bloggen handler om, en pappa som lager glutenfri mat til sønnen sin med cøliaki. Til å begynne med var det Yiannis som laget alt på bloggen, men da han måtte ha hjelp til oversetting og å legge det ut ble jeg også en naturlig del av bloggen. Arbeidsfordelingen er stort sett at han baker eller lager mat,  jeg skriver og gutta våre prøvesmaker. Et skikkelig familieprosjekt med andre ord.

Vi så veldig fort hva som ble populært og hva folk har savnet. Det vi så var at veldig mange savner glutenfri bakst og at de sliter med å få det tilnærmet likt «vanlig» bakst. Derfor bestemte vi oss for å ha en hovedvekt på det.

Daglig får vi tilbakemeldinger fra følgere som: "jeg har fått et nytt liv".  "Fått tilbake bakelysten". "Endelig klarer jeg å bake glutenfritt".  "Lettere for barnet mitt å akseptere sykdommen." Tilbakemeldinger som det gjør all jobben bak bloggen og alle forsøk verdt hver time vi bruker på bloggen.

Yiannis bruker mye tid på å teste og utvikle oppskrifter. Kjøkkenet ligner i perioder mer på et laboratorium enn et kjøkken for en familie, og nesten hver lørdag eller søndagmorgen våkner resten av familien til at Yiannis står på kjøkkenet og eksprimenterer frem nye oppskrifter.

 

Vi har bodd mange år i Hellas, hvor vi har drevet hotell, restaurant og to interiørbutikker. Vi har beholdt huset vårt der, og så fort vi får noen dager fri stikker vi til øya vår, venner og familie:-) Her i Norge driver vi bloggen, catering og kantine.

Vi har alltid vært opptatt av mat. Spesielt kortreist mat og mat laget fra bunnen.  Vi har en veldig matinteressert familie på begge sider. Yiannis er oppvokst på et kjøkken bokstavelig talt så det har vært helt naturlig for han å fortsette å jobbe med mat.

Vi har nå gitt ut vår første kokebok som fikk helt fantastisk mottagelse. Den ble faktisk utsolgt på forhåndssalget og det på under 2 uker!

 

Tiden vi bodde i hellas hadde vi ingen mistanke om cøliaki hos Sevastianos. Vi Flyttet tilbake til Norge da Sevastianos skulle begynne på skolen. Jeg vet ikke helt når vi mistenkte at noe var galt, men humøret hans forvandlet seg gradvis. Han gikk fra å være blid og glad til å være «sur og grinete», lunta var kort og det var helt tydelig at han ikke var i balanse. Han kastet opp etter trening og han var blek, tynn og hadde lilla ringer under øynene.

"Psykisk" sa barnelegen. "Han savner hellas og mangler vitaminer". Vi fikk ikke dette til å stemme fordi han viste ingen tegn på ikke å trives. Men gjentatte runder hos barnelegen ga ingen resultater. Ikke før jeg så det på klærne hans. Han hadde nesten ikke vokst fra en sommer til neste. Da lyste alle varsellamper rødt. Vi skiftet lege og Sevastianos fikk diagnosen.

Til å begynne med var det selvfølgelig veldig tøft for han og for oss.  Vi leste oss opp på diagnosen, gikk på ingrediens-jakt i butikken sendte lange mailer med formaninger i forkant av besøk, bursdager og overnattinger. Livredde for at han skulle få i seg noe og bli syk. Men selv om dette er stressende og mange sikkert opplever deg som litt hysterisk er det også dessverre veldig nødvendig å informere om. Bare en liten smule er nok til at du kan bli veldig syk.

Vi har en litt roligere tilnærming til diagnosen nå og det ser vi at Sevastianos har godt av. Det er lettere for han å akseptere diagnosen når vi ikke stresser så mye med det. Han er selv kjempeflink, leser ingredienser og vet stort sett hva han kan og ikke kan kan spise. Han aksepterer at han noen ganger må ha med egen matboks når vi skal på besøk til noen. Han aksepterer at han ikke kan bestille det han vil hvis vi er på restaurant, og han aksepterer at det ikke alltid kan tilrettelegges for han.

 

Ideen til at pappa uten gluten måtte bli bok, kom egentlig ganske fort. Grunnen til det var at jeg selv fant veldig få bøker på markedet om glutenfri bakst som tross alt er den største utfordringen. Jeg fant overraskende lite og tanken slo meg nesten med en gang; «dette kan jeg gjøre selv!». Vi må samle oppskrifter og vi må få noen til å gi den ut. Vi har valgt enkle oppskrifter som alle kan mestre. Ikke med krav om spesialprodukter eller utstyr.

Vi har også valgt oppskrifter som erstatter det du har savnet. Som skoleboller, brød, rundstykker mm enkle grunnoppskrifter

Boken ble også til grunnet tilbakemeldinger fra dere følgere om hva dere har savnet. Gjennom bloggen har vi fått en helt unik innsikt i hva folk savner og hva som mangler i markedet.

 

Til å begynne med gikk det X-antall glutenfrie deiger i søpla hos oss. Det var tårer og frustrasjon over å ikke mestre dette. Og ganske mye banning.  Vi som i tillegg jobber med mat skulle altså ikke få til dette. Deigen setter seg fast, for klissete, for hard, for mykt, for rått.

Hva var koden? Hvordan skulle vi knekke den? Hvordan lage like godt bakverk i glutenfritt? Det første vi lærte oss var:

  1. Tålmodighet. Du må forberede deg på at glutenfri bakst ikke sitter på første forsøk. Muligens ikke på 2-3 eller4 forsøk heller.  Smør deg med tålmodighet og pust dypt. Prøv igjen. Dette sier vi til alle som stiller oss spørsmålet «hva gjør jeg galt»? Sannsynligvis ingenting- Prøv igjen!  Selv om du har gjort alt riktig lykkes du ikke nødvendigvis på første forsøk med glutenfri bakst.
  2. Lær deg de ulike meltypene. Glutenfritt mel kan oppføre seg veldig forskjellig. En type mel kan egne seg bedre i brød enn i boller etc. Det er derfor veldig viktig at du bruker det melet som du synes fungerer best.
  3. Følg oppskriften. Det er en grunn til at vi har brukt så lang tid på å utvikle den.

 

 

Utfordringer med å leve med cøliaki er at det ikke alltid er godt nok tilrettelagt. Manglende kunnskap om tilrettelegging, kjøkkenhygiene. Det gjør at det er veldig vanskelig for de med cøliaki å spise på restaurant eller å komme på besøk.

Jeg tenker at flere spisesteder må på banen her og personalet må få bedre kunnskap om tilrettelegging og håndtering av glutenfri mat. I mange tilfeller er det faktisk veldig enkelt, og bare med noen få grep og justeringer kan også de med cøliaki kunne spise ute..

Det er også utfordrende å alltid måtte ha med matboksalltid må planlegge hvert eneste besøk eller reise ned til minste detalj. Ligge et hestehode foran hele tiden. Glutenfri mat er dessuten dyrt og utvalget kan noen steder være begrenset.

Videre er det lite tilgjengelig når du skal ut på reise og det kan være vanskelig å finne glutenfrie alternativer. Første reisen vår med Sevastianos etter diagnose var vi ganske uforberedt på hvor vanskelig det skulle være å få ta i mat han tåler. Med 15 timers reise foran deg blir dagen lang med kun nøtter og frukt i sekken........

 

"Hvorfor er dette så viktig for oss å holde på med? Hvorfor orker dere? Bruker dere ikke mye tid på det? Tjener dere noe på det?"

Disse spørsmålene får vi av og til. Dette er veldig viktig for oss fordi dette gjelder Sevastianos og hans livskvalitet. Denne diagnosen skal han ha resten av livet og derfor er det viktig for oss at tilbudet og kunnskapen på glutenfritt stadig utvikler seg og at tilretteleggingen blir bedre. Det er også viktig for oss at forståelsen for diagnosen øker og med det at tilbudene forhåpentligvis øker. Derfor skriver vi også så mange innlegg om det.

Det at vi får daglige positive tilbakemeldinger og heiarop fra dere gjør valget om å fortsette med dette veldig enkelt:-)

 

Takk for at dere vil følge oss!

Klem fra oss:-)

 

Den store glutenfrie bakeboka
Kjære regjering; ikke rør grunnstønaden min!
75380437_336663293864492_9168582376010285056_n
IMG_9502

#pappautengluten #aktiv #familie #pappa #utengluten #glutenfri #matblogg #cøliaki #marathon #runner #glutenfree #food #celiac #foodblogger

Pappa uten gluten
Aktiv, matglad familie som lager glutenfri mat grunnet Sevastianos med cøliaki.