Pappa uten gluten
glutenfritt mel
glutenfritt mel

Hvilket mel bruker dere?

Det spørsmålet vi desidert oftest får på bloggen eller som en tilbakemelding på boken vår er- “Hvilket mel bruker dere?”.

Jeg skjønner godt hvorfor dere spør. Glutenfritt mel kan oppføre seg veldig forskjellig ut i fra innhold i melet. Dessuten er det noen meltyper som inneholder hvetestivelse og resultatet kan da bli annerledes enn for de typene uten hvetestivelse. Unngå å blande flere meltyper. De inneholder ofte forskjellige ingredienser og når du blander de er det ikke alltid like heldig. Min erfaring er at du i kaker, vafler og pannekaker kan bruke det aller meste, men at du i gjærbakst bør unngå for mange blandingsforhold. Forsøk å bruke én type lyst mel. Gjerne med litt jyttemel i tillegg (ikke mer enn 70 – 100 g).
Hvis du tåler hvetestivelse tror jeg at du i begynnelsen vil ha mer suksess med å bake med et mel som inneholder det. Husk at deigen fint kan være litt klissete før heving og det kan være lurt å beregne litt ekstra mel til utbring. Tilsett mel/væske litt etter litt slik at du unngår å ende opp med en alt for kompakt eller løs deig. Da vi skrev boken gikk vi flere runder med oss selv. Skal vi fremheve/reklamere for en enkelt produsent? Vi var faktisk også i dialog med noen produsenter med tanke på et samarbeid til boken, men det ble med det. Det som skjer når du involverer en produsent er at du da reklamerer for den produsenten. Det betyr selvfølgelig avtaler og penger i kassen for oss (i dette tilfelle ganske mye også), men etter noen runder kom vi frem til at vi likevel ikke skulle reklamere for én enkelt produsent i boken. Grunnen til det er at det finnes så mange flinke produsenter med gode produkter.  Da vi skrev boken føltes det ikke riktig å lage reklame kun for én produsent. Det ville gjort hele boken vår til en reklameplakat, boken ville “tilhørt” produsenten og det ønsket vi absolutt ikke.
Hvis jeg feks skriver ‘en spesifik meltype i en oppskrift vil mange tro at ingenting annet fungerer  i den oppskriften,  og det er absolutt ikke riktig.

Jeg skal gi dere et lite eksempel; For noen dager siden bakte jeg noe fra vår egen oppskrift. En oppskrift jeg kan bake  i blinde. Jeg brukte akkurat det samme melet jeg hadde brukt de gangene. Resultatet ble totalt mislykket. Erfaringen sier meg at det ikke alltid er melet sin feil om du mislykkes. Av og til er det bare sånn med glutenfri bakst.

Spørsmålet om hvilket mel vi liker best er derfor litt vanskelig å svare på. Vi har flere favoritter, men det som fungerer best for oss, fungerer ikke nødvendigvis best for deg. Prøv deg frem til du finner det melet du synes fungerer best. Det viktigste er at du bruker det du lykkes med, men når det står lyst mener vi lyst mel. Ikke bruk grovt i de oppskriftene for det kommer sannsynligvis ikke til å funke like bra.

Når det er sagt har vi aldri lagt skjul på hvilke meltyper vi bruker oftes, men vi oppgir ikke bare en enkelt produsent i en oppskrift.

Håper dette var litt oppklarende:)

Lurer du på hvorfor du ikke lykkes med glutenfri bakst? Les våre beste tips her.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You Might Also Enjoy

Glutenfri cannelloni med kjøttfyll

, ,

Glutenfrie Dumlekjeks

Glutenfri sjokoladekake med godis til halloween

Glutenfrie frokost pannekaker

Cous cous salat med halloumi, rødbeter & mynte

Glutenfri grov pai med fetaost og spinat

NYHETSBREV

Skriv deg på vårt nyhetsbrev og få oppskrifter, tips og informasjon om nye produkter, tilbud og rabatter, rett i innboksen.