Pappa uten gluten
Hypokonder
hypokonder

Hypokonder!

«For hypokondere». Setningen sto under en reklame for boken vår. En fyr følte trang til å “anmelde” boken. Jeg kunne latt den passere. selvfølgelig kunne jeg det, men jeg gadd ikke. Ikke når Sevastianos og alle andre med cøliaki eller intoleranser blir kalt for hypokondere.

Jeg ble faktisk ikke hverken provosert eller oppgitt der og da for jeg vet at de aller fleste ikke tenker sånn. De aller fleste vet hva det vil si å ha cøliaki så det var ikke problemet. Fyren vet tydeligvis ikke bedre, og jeg kan tilgi han for uvitenheten. MEN, det jeg ikke vil la passere nok en gang er hvordan voksne mennesker uttrykker seg på nett gang på gang. Derfor har jeg valgt å svare Frode.

Jeg er lei av uvitende mennesker som absolutt skal vite noe eller mene noe om alt, men som egentlig ikke har et snev av peiling. Helst skal det gå sport i å være uenige i absolutt alt; “Nei, her scroller vi ikke videre, vi går rett i strupen på folk bare for å være uenig selv om jeg ikke aner hva jeg snakker om”.

Jeg er lei av voksene mennesker som spyr ut av seg eder og galle mens de sitter trygt plassert bak et tastatur. De er familiefedre, mødre , bestemødre, tanter, onkler og fandens oldemor, men dagen deres blir tydeligvis ikke den samme uten at de får uttrykt seg negativt om noe eller noen. Mange av de er utdannet ved “livets harde skole” og har helst et norskt flagg i minst et av profilbildene sine. Du har helt sikkert sett de…

Heldigvis har vi ytringsfrihet i Norge, men vi har ikke yttringsrett. Det betyr at du ikke MÅ ytre deg ved enhver anledning. Scroll videre om det irriterer deg så grenseløst at noen har gjort noe med livet sitt eller bare rett og slett har det bra. Bruk den tiden du bruker på å legge igjen negative kommentarer til å jobbe med deg selv istedenfor. Du trenger det!

At du ikke liker boken vår eller finner noen feil ved den er selvfølgelig greit. Konstruktiv kritikk er supert, kom med det! Men å si at Sevastianos med sin diagnose er hypokonder er  ikke greit! Det er ikke greit å være så uvitende, men hvis du likevel er det er det kanskje like greit å holde munn så ikke du viser andre hvor uvitende du faktisk er. Bare et lite tips.

Jeg kan forsikre deg om at det er veldig lite innbilt med de magekrampene Sevastianos får ved inntak av bare en liten smule gluten. Det er ikke noe innbilt med de lilla ringene han får under øynene eller oppkastet som kommer med minutters mellomrom. Det er heller ikke noe innbilt over det når han ligger i fosterstilling ved toalettet og ber om at krampene snart skal gi seg. Eller når vi må gå hjem fra skolen, jobben, selskapet, eller ferien fordi Sevastianos har blitt syk. Det er ikke noe vi innbiller oss.

Så til Frode som ikke kunne dy seg, men bare måtte. Og til alle andre som tror at denne sykdommen er innbilt – Her skal du for ordens skyld få se forskjellen mellom en hypokonder og en med diagnosen cøliaki:

Cøliaki er en sykdom der tarmtottene i tynntarmen avflates på grunn av betennelse – det oppstår totteatrofi (se tegningen). Betennelsen skyldes en unormal reaksjon (allergi) mot proteinet gluten som finnes i mange melsorter.

Cøliaki - totteatrofi

Cøliaki – totteatrofi

Typiske symptomer er løse og hyppige avføringer. Avføringen kan være rikelig, gråhvit og illeluktende. Det kan være magesmerter, luftplager, vekttap og slapphet. Barn som lider av cøliaki, kan vise redusert vekst og være i dårlig form.

 

Hypokondri. Hypokondri er en sykdom der folk føler at de har en sykdom som de i realiteten ikke har. Statens helsetilsyn sier blant annet følgende om sykdommen: «Det vesentlige kjennetegnet er vedvarende opptatthet av muligheten for å ha en eller flere alvorlige og fremadskridende somatiske lidelser». Tilstand kjennetegnet ved en vedvarende opptatthet av muligheten for å ha en eller flere kroppslige sykdommer, oftest av alvorlig eller fremskreden art. Personen er særlig vâr for signaler fra kroppen. Normale eller trivielle kroppslige fornemmelser og utslag tolkes ofte som unormale eller foruroligende av pasientene. Hvis denne tendensen er så uttalt at det fører til gjentatte legebesøk, sykmeldinger eller sosial eller arbeidsmessig funksjonssvikt, kalles tilstanden hypokondrisk lidelse.

 

Kilde: Store medisinske leksikon

 

Ser du forskjellen Frode?

2 Responses

  1. Hei. Guttungen min på 1år fikk påvist cøliaki førr ei uke sia. Tåran rant når vi fikk boka dokkers i gave bære dagan etterpå, all hjelpa ei bok kan gje. Hypokonder? føl vi overdriv når vi må forklar andre kor “klinisk” vi må gjør det i forhold til mat nu. Men det e jo en sykdom, en ekte en, ikkje en falsk en. Eg va uviten om kordan cøliaki va, tenkt det va overdrevent. Det e ikke overdrevent. Det e kjempesæriøst. 1åringen har itellegg te cøliaki fått påvist alvorlig underernæring da cøliakien ha vært der sia dag 1 og ødelakt systeme hannes enormt. Dette e en farlig sykdom om den ikke blir behandla. Folk må les seg opp før de uttal seg om nokka, alle, inkludert megsjøl. Takk førr boka, bloggen og hjelpa denne uka. Du har blitt anbefalt fra vi fikk diagnosen, du e en hverdagshelt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You Might Also Enjoy

Glutenfri cannelloni med kjøttfyll

, ,

Glutenfrie Dumlekjeks

Glutenfri sjokoladekake med godis til halloween

Glutenfrie frokostpannekaker

Cous cous salat med halloumi, rødbeter & mynte

Glutenfri grov pai med fetaost og spinat

NYHETSBREV

Skriv deg på vårt nyhetsbrev og få oppskrifter, tips og informasjon om nye produkter, tilbud og rabatter, rett i innboksen.