Pappa uten gluten

Blog posts

Kjære regjering; har dere gått fra vettet?

Kjære regjering; har dere gått fra vettet?

Å leve med cøliaki

Da jeg skrev innlegget "Kjære regjering ta deg en bolle" i fjor da de kuttet i grunnstønaden hadde jeg ikke trodd at jeg 1 år etter måtte skrive dette innlegget igjen.  Men nå holder det ikke med bare med å tilby regjeringen en bolle, nå må vi ta grep. Jeg trenger derfor deres hjelp.

Kommenter gjerne på dette innlegget; Hva synes du om regjerningens forslag? Kom gjerne med argumenter på hvorfor stønaden ikke bør kuttes (eller ev. på hvorfor du synes det er greit at den bør kuttes) og kom gjerne med priseksempler på glutenfritt VS. glutenholdig.

Vi må ha helt konkrete argumenter og eksempler hvis vi skal bli hørt. Jeg sier som Norsk cøliakiforening; Nå må vi stå sammen for å kjempe denne kampen!

Les fjorårets innlegg her:

Kjære regjering; ta deg en bolle!

 

Klem fra en veldig oppgitt gjeng som daglig kjemper for at livet med cøliaki skal bli bedre for Sevastianos og følgerne våre...:-(

 

Her kan du leseforslaget fra Regjeringen i sin helhet. Kilde: Regjeringen.no

Endrer stønadsnivået til glutenfritt kosthold

Beregnede merutgifter ved glutenfri diett er betydelig lavere enn dagens stønadsnivå, og regjeringen foreslår derfor å redusere satsen for grunnstønad til glutenfri kost.

– De reelle ekstrakostnadene ved et glutenfritt kosthold er anslått å være betydelig lavere enn stønaden som gis, selv etter satsreduksjonen fra 1. mars i år. Regjeringen foreslår derfor å redusere satsen, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.

Som følge av Stortingets behandling av statsbudsjettet for 2019 ble satsen for grunnstønad til fordyret kosthold ved glutenfri kost fra 1. mars 2019 redusert fra sats 4 (24 252 kroner per år) til sats 3 (16 464 kroner) for personer i alderen 5-30 år og sats 2 (12 564 kroner) for øvrige aldersgrupper. Satsene som gjelder fra 1. mars 2019 er høyere enn dokumenterte ekstrautgifter til glutenfri kost. Det er derfor grunnlag for å redusere satsene utover det som ble besluttet i statsbudsjettet for 2019.

En kartlegging av ekstrautgifter til glutenfri kost viser at det er grunnlag for å sette satsen til fordyret kosthold ved glutenfri kost til sats 1 (8 232 kroner per år). For å ta hensyn til ekstrakostnader forbundet med barn og unges deltakelse i sosiale sammenhenger foreslår regjeringen at satsen for barn og unge i alderen 5–30 år settes til sats 2 (12 564 kroner per år). For øvrige aldersgrupper foreslås stønaden redusert til sats 1 (8 232 kroner per år). Endringen iverksettes 1. april 2020.

Endringene i grunnstønad til glutenfritt kosthold innebærer innsparinger i bevilgningen til grunnstønad på 93 millioner kroner i 2020

 

 

 

 

#pappautengluten #regjeringen #grunnstønaden #cøliakiforeningen #cøliaki

 

About the author

Aktiv, matglad familie som lager glutenfri mat grunnet Sevastianos på 10 år med cøliaki.

40 Comments

 1. Linda
  07/10/2019 at 12:46
  Reply

  Det e heilt på tryne barnet mitt er sykt, hun må spise glutenfritt for å klare dagen. Å det er hennes medisin. Det lille der. Det koster ikke mye for en regjering å bidra. Det som koster for dem er når jenta ikke får den maten hun skal ha. Det som koste4 dyrt for dem er de medisinene hun feks da kan komme til å trenge tenk litt lenger enn nesetippen å ta heller å skrote avtaler som kommer regjeringen til gode der finnes msnge millioner, som de absolutt ikke fortjener

 2. Anette
  07/10/2019 at 12:48
  Reply

  De aller fleste glutenfrie brød i Norge ligger på rundt 60 kr, er mindre enn vanlige brød og ikke så næringsrike. Vi bruker 2-3 brød pr uke da vi har en ungdomsgutt i sterk vekst som spiser en god del. Dvs at vi ligger på ca 120-180 kr bare i brød pr uke. På 4 uker utgjør dette 500-600 kr. Så trekker vi fra halvparten for å rettferdiggjøre det vanlige glutenholdige brødet.
  Min sønn vil også nyte taco, pizza og hamburgere. Alt dette koster også omtrentlig det dobbelte. Pizzabunn lages på mel til 60 kr pr pakke og det går en pakke pr pizza. En vanlig pakke mel ligger vel på ca halvparten.
  Vi lager også boller, vafler og annen bakst med dette melet.
  Til utflukter har han med gf-kjeks som er dobbelt pris av vann i.
  Altså lista er jo egentlig lang for alt gf er jo dobbelt av prisen som vanlig?
  Jeg synes det er uhørt at det skal gjøres nok et kutt.
  Vi har også brukt av stønaden til eget kjøkkenutstyr til gf-mat. Dette er ting som av og til må byttes ut grunnet slitasje, og stønaden er da til god hjelp.
  Kjære regjering, ikke ta fra oss muligheten til å gi barna våre god og sunn mat som er helt nødvendig for å unngå mer alvorlig sykdom.
  Mvh
  Alenemamma

 3. Vibeke
  07/10/2019 at 12:55
  Reply

  Herregud så utrolig frustrerende dette er. Jeg er student med cøliaki og laktoseintoleranse. Hvis regjeringen kunne invitert meg på frokost, lunsj og middag kunne de kanskje fått et lite innblikk i at summene de opererer med ikke har noe som helst rot i virkeligheten. De 6 (forøvrig minisize) tacolompene jeg kjøper i butikken koster 64 kroner. Knekkebrødet jeg spiser til frokost hver dag koster 53 kroner. Hvis jeg skal skeie ut ordentlig, så kjøper jeg TO glutenfrie lefser til 91 kroner. Utover dette er jeg nødt til å lage all mat fra bunnen selv, noe som selvfølgelig ikke er rimelig, hverken med tanke på pengene som blir brukt eller all tiden jeg legger ned på det. Kan noen i regjeringen vær så snill å invitere meg på middag, slik at de kan få et realistisk bilde på hvor mye et gjennomsnittsmenneske spiser, og hvor mye det koster dersom alt skal være glutenfritt??? Dette er HELT BAK MÅL.

 4. Liv-Anne
  07/10/2019 at 12:58
  Reply

  Jeg er rasende nå!

  I dag er det lagt fram forslag til nytt statsbudsjett. Å jeg sitter her med klump i halsen, og tårene presser på.
  Vet ikke om jeg skal le eller gråte. Atter ATTER en gang skal det kuttes i grunnstønaden for oss som har cøliaki. Det er rett og slett sosial mobbing det! For det første, glutenfri diett er vår medisin! De som ikke har forstått det bør lese seg opp, eller spørre oss som lever med denne autoimmune sykdommen. Vi blir nemlig ALDRI friske, det glutenfrie kostholdet holder oss friske.
  Kuttet i grunnstønaden begrenser oss, og setter oss enda mer vekk fra sosial deltagelse.
  For det andre, vi over 30 trenger å spise til vi blir mette vi og!

  Føler meg uthengt og mobbet nå, og det svir, jævlig!

  Har bare en oppfordring til damene i regjeringen, Erna, Siv, Trine, og Annikken… Se til å få fart på slankingen, dere har satt standard for tilmålte porsjoner for ei sårbar, og nå uthengt gruppe, vær så god gå foran med «et godt eksempel»!

  Mvh aleneboende dame og ja er over 30, nærmere bestemt 54….

 5. Anne-Margrethe
  07/10/2019 at 12:59
  Reply

  Enig i det Anette over her skriver. Jeg har cøliaki selv, og har en 4-åring med cøliaki som har en enorm apetitt. Vil også tilføye at å spise ute er en høyere utgift enn for ikke-cøliakere fordi bl.a. pizzarestauranter tar ekstra pris for glutenfri variant. Det er også større svinn på glutenfri mat ift vanlig mat, fordi det blir veldig fort tørt og dermed må mye kastes. På ferietur må man pakke med seg ekstra mye mat, fordi man ofte ikke vet hvordan mulighetene er på butikker og spisesteder der man skal reise.

 6. Elise
  07/10/2019 at 13:02
  Reply

  Helt galskap…. Billigere å lage glutenfri mat selv? Jaaaada…billigere liksom…. regn selv når en kg mel koster over 100kr. Skal man bake glutenfritt må man i tillegg ha fiberhusk (120kr for en liten pose). Og ja, finnes selvsagt grønnsaker og frø som er naturlig glutenfritt. Men prøv å sett et lite vant på grøftet med grønnsaker. Tror de i den blå regjeringen som sitter og regner at barnet mitt spiser glutenfritt fordi hun har lyst??? Det er faktisk veldig sårt å være ekskludert i mange sammenhenger der mat finnes, fordi maten kan gjøre deg dødssyk. Og spise mat skal man jo helst gjøre hver eneste dag. Heldigvis har jeg midt på treet god økonomi. Så skal heller ofre andre ting og fortsatt handle det hun liker å spise. Og glutenfrie varer har forresten økt i pris siden sist regjeringen satte ned støtten.

  Men å fortsatt støtte HSR det kan denne regjeringen gjøre….. Få de bort før de ødelegger enda mer for langtidssyke, uføre og andre med kroniske sykdommer.

 7. Blesha
  07/10/2019 at 13:06
  Reply

  Har de i det hele tatt tenkt på at det ikke bare er spesifikt glutenfrie produkter vi må handle, men at vi i tillegg må kjøpe råvarer og lage mat fra bunnen av? Dette koster mer også.

  Når jeg regner ut hvor mye mer jeg bruker i løpet av ett år pga behovet for glutenfri kost kommer jeg helt klart til et høyere beløp enn Regjeringen påstår det skal koste oss. De må gjøre realistiske undersøkeler, som baserer seg på ikke kun dyrere brødmat, mel og andre glutenfrie bakeprodukter. Vennligst se på hva vi faktisk må kjøpe i tillegg!

 8. Helene Sævik
  07/10/2019 at 13:09
  Reply

  De fleste typene glutenfritt mel koster rundt 80 kr pr kilo. I tillegg trenger man bindemidler som også er nokså dyre for at baksten skal ha spiselig konsistens. Vanlig hvetemel og sammalt mel koster 10-20 kr pr kilo. Det beskriver vel at kostnadene blir nokså høye også om man baker det meste selv.
  Konsekvensene av å ikke spise glutenfritt er store når man har cøliaki, f.eks. ville mange da bli sykemeldte.

 9. Freddy Ulvseth
  07/10/2019 at 13:15
  Reply

  – Kutt i AAP støtten til de unge som dessverre er blitt syke/skadet
  – Kutt i cøliaki støtten
  – Kutt i støtten til barn med synsproblemer
  – kutt i støtten til tannregulering
  osv osv..
  Jeg er redd at det blir et protestvalg om 2 år til..

 10. Dag Sandslett
  07/10/2019 at 13:18
  Reply

  Er dette kuttet et ledd i å øke helsekøene?
  Er dette kuttet for å øke Grensehandelen?
  Er dette kuttet ett forsøk på å øke de personlige, familiære og samfunnssosiale utfordringene det er å være Cøliaker?
  Hvorfor fører denne regjeringen en politikk som gir personer med livsutfordringer en dårligere livskvalitet – isteden for motsatt?
  Grunnlaget for dette kuttet er et bestilt makkverk…..ja, det må være mye Mark i FrP- eple, det råtner fra innsiden !!!

 11. Live
  07/10/2019 at 13:22
  Reply

  Som nydiagnostisert er jeg foeholdsvis ny i denne glutenfrie verdenen. Men det er ingen tvil om at glutenfri mat, og andre allergivennlige varer er mye mer kostbart enn vanlig kost. Nå som jeg er den eneste i familien med diagnosen cøliaki, spiser familien min ofte annen mat enn meg, ettersom «min mat» er så dyr. Det er bare å ta en titt på «fri for»-hyllene i butikken. Der står det jo svart på hvitt. Har også vært på restauranter hvor de tar ekstra betalt for glutenfri mat – så det er vel noe i det kanskje?

 12. kristine
  07/10/2019 at 13:23
  Reply

  Vi er to i familien med cøliaki å bruker langt over det vi nå får i mnd på glutenfri mat.Helt sykt at de igjen vil redusere stønaden.

 13. Ann-Kristin
  07/10/2019 at 13:27
  Reply

  Kjære regjering. Min man er nå frisk takket være glutenfritt kosthold. Glutenfritt er hans medisin for å holde seg frisk. Og denne maten koster det dobbelte av vanlig brød og er bare halvparten av str til vanlig brød. Dette gjelder ikke bare brød men også alle andre produkter.
  Om han skal noe sted må de planlegges da han må ha med glutenfritt og det må være rent glutenfritt, bare spor av så blir han dårlig. Her hjemme har vi en egen glutenfri sone til han med eget utstyr. Dette betyr at vi må ha dobbelt av utstyr.
  Han må ha med sitt eget om han skal på noe med jobben eller ut med gutta. Både brødmat, middager og alt koster mye når man skal ha glutenfritt. Dette er en sykdom som man ikke blir kvitt men må leve med resten av livet. Og dette er heller ikke noe de velger selv!! Hvorfor skal de straffes for dette???

  Dette er det som gjør hverdagen hans lett å leve og at han holder seg frisk.
  Og skal vi regne sammen det som brukes i løpet av et år så er vi over det regjeringen mener vi skal ha. De må se på alt som må kjøpes inn når det gjelder matlaging. Mye må lages fra bunn og da må man kjøpe inn råvarer osv.
  De må undersøke mer, kanskje prøve å leve glutenfritt så skjønner de mer hva det er snakk om.!!!

 14. Morten Borgen
  07/10/2019 at 13:37
  Reply

  Fordi jeg er en del av en familie er det fornuftig å regne brødmat som tillegg fremfor differanse.
  Siden jeg i tillegg til cøliaki er allergisk mot både hvete, melk, og egg; så tar jeg utgangspunkt i Rema’s “kvarte glutenfrie brød” -og regner meg frem til at jeg med 8232,- i støtte. får råd til 355 kcal brødmat per dag.

 15. Hanne-Rita Johansen
  07/10/2019 at 13:42
  Reply

  Tusen takk for at dere tar tak i dette! Jeg tenker på; hva er det de legger til grunn ved en sånn avgjørelse? Leter de opp de rimeligste glutenfrie alternativene og setter dette opp mot dyre glutenholdige produkter? Når jeg baker brød feks. er jeg nødt til å tilsette det glutenfri melet jeg bruker ekstra glutenfri frø og havregryn, for å få et nogenlunde næringsrikt brød. Dette er som regel dyre varer. Jeg har prøvd å leve på rimelige kjøpebrød,men det går da ca ett brød pr dag, og det blir for kostbart. Ikke blir jeg mett og kroppen blir sliten av for lite næring i disse brødene. Jeg har fått mange gode råd om å kutte ut all brødmat og annen glutenfri mat,for det er visstnok ikke nødvendig. Men jeg ønsker å ha både pasta, brød og andre bakervarer i mitt kosthold. Jeg kan ikke fylle mitt kosthold kun med bønner, linser, frukt, grønnsaker osv. Dette er også for at jeg må begrense mitt inntak av fruktsukker pga fruktoseintoleranse. Mange barn har ikke mulighet til å ta med seg annet enn brødmat,da skolen ikke tilbyr kjøleskap til oppbevaring eller oppvarmings muligheter. Og mange skoler tilbyr ikke skolelunch heller.
  Jeg som andre kan ikke se at glutenfrie produkter har blitt noe billigere. Utvalget er stort,men er redd for at dette vil krympe når mange ikke vil ha råd til å kjøpe.
  Mvh Hanne

 16. Kristin Skare Kjeldner
  07/10/2019 at 13:44
  Reply

  Jeg bor alene, 63 år og burde vel ikke trenge så mye, men saken er engang slik at i Norge 2019 burde folk kunne spise seg Mette. Ikke det at hungeren stå på døren, men budsjettet tåler ikke noen ting utenfor normalen. Og min normal er meget begrenset. Lage mat av friske gode råvarer som fisk, kjøtt, sauser, er totalt umulig. 91 millioner spart, hurra for dere som bestemte dette for andre mennesker. Ikke påstå at dere bryr dere, tenker dere om, eller ønsker et godt liv for oss.

 17. Anonym
  07/10/2019 at 13:44
  Reply

  Har hatt cøliaki i 17 år, er i dag 22 år. Et eksempel jeg liker å trekke frem når politikerne sier at man bare skal beregne merkostnadene, er at man i flere tilfeller blir nødt til å kjøpe mer mat enn det man i utgangspunktet hadde trengt dersom man ikke måtte kjøpe glutenfritt. For eksempel, dersom jeg og kjæresten har lyst til å bestille oss en pizza en helg så bruker vi dobbelt så mye penger enn hva vi hadde trengt dersom jeg ikke måtte ha glutenfri pizza. Han må bestille seg en vanlig pizza til ca 200kr, og jeg blir nødt til å bestille en glutenfri til ca 200kr. Hadde jeg ikke hatt cøliaki kunne vi bare ha bestilt 1 vanlig pizza og delt denne. Og vi kan heller ikke dele en glutenfri pizza, siden man får en glutenfri porsjonspizza men man betaler for en stor. I slike tilfeller nytter det ikke å si at man bare betaler «merkostnadene», for man blir faktisk nødt til å kjøpe mer enn det man behøver i utgangspunktet.

  Ellers trener jeg aktivt og spiser sikkert et par brød i uka. 1 glutenfritt brød varer i 3 dager, og det koster 60-70 kroner. Hvis man også tenker at man gjerne vil ha noe pasta, knekkebrød, havregryn, lefser og pizza i løpet av en måned, så tviler jeg på at man klarer dette innenfor beløpet politikerne påstår. Syns det er skremmende at man velger å kutte i folks «medisin», da dette er en sykdom som er alvorlig dersom man ikke har riktig kosthold. Det er ikke tvil om at glutenfri mat fortsatt er ekstremt dyr. De fleste av oss har ikke mulighet for å dra til Sverige for å handle glutenfritt (noe regjeringen hvertfall ikke burde legge opp til, men det gjør de ved slike kutt i stønad). Har selv en venninne som ikke gidder å kjøpe glutenfritt til alle tider siden hun ikke har råd til det som student. For ikke å snakke om småbarnsfamilier hvor gjerne flere av barna har cøliaki – vil politikerne virkelig legge opp til at man sluntrer unna når det er snakk om en sykdom som kan få alvorlige konsekvenser dersom man ikke er konsekvent med kostholdet?

 18. Hanne
  07/10/2019 at 13:49
  Reply

  Har ingen absolutt dokumentasjon for hånden i dette øyeblikket. Men at de skal kutte ned stønaden 1 gang til forstår jeg absolutt ikke.

  Så vidt jeg forstår å har hørt igjennom tiden ønsker regjering å det norske folk at vi handler mest i vårt eget land. Det for og holde det norske markedet opp å går.
  Så hvilken dokumentasjon har de å hvor kommer den fra, den som tilsier at vi fremdeles får for my stønad??
  For i mitt hodet uten kalkulator å tall for øvrig, men med 18 års erfaring med cøliaki så kan jeg med hånda på hjertet si at jeg bruker hele stønaden på mat!

  Valget mitt er enkelt om stønaden kuttes en gang til. Da er jeg nødt til å handle i Sverige. Som alenemor med 2 små å trang økonomi fra før, har jeg ikke noe valgt.
  Så Norge sitt marked innenfor glutenfri mat kan jeg dessverre ikke støtte.
  Noe som igjen er synd, for om flere ikke kan ta seg råd til å handle her, forsvinner også markedet å etterspørselen…

 19. Anonym
  07/10/2019 at 14:02
  Reply

  Jeg har hatt cøliaki i 17 år, og er i dag 22 år. Tror politikerne ikke tenker særlig langt når de snakker om hvordan stønaden kun skal gjelde merkostnader, for i flere tilfeller blir man nødt til å kjøpe enda mer mat enn hva man hadde trengt i utgangspunktet. For eksempel, når jeg og kjæresten har lyst til å bestille oss pizza en helg, så blir vi nødt til å kjøpe 2 pizzaer framfor 1. Hadde ikke jeg hatt cøliaki så kunne vi brukt ca 200 kroner på en vanlig pizza og delt denne, men nå blir han nødt til å kjøpe en vanlig pizza, også må vi bruke ytterligere 200 kroner på en liten glutenfri pizza. Vi kan ikke dele en glutenfri pizza da denne er porsjonsstørrelse, men samme pris som en stor. Her nytter det ikke å snakke om “bare merkostnader”, for her blir man nødt til å kjøpe dobbelt opp.

  Trener forøvrig aktivt og spiser ca 2 brød i uka. Disse er små og koster 60-70 kroner per stykk. Dersom jeg vil ha noe knekkebrød, havregryn, pasta, flattbrød osv i løpet av en måned, så tviler jeg sterkt på at dette er innenfor budsjettet politikerne legger opp til. Man skal også ta høyde for at man i ny og ne skal gå ut å spise, og flere restauranter har ekstrakostnader når man bestiller glutenfritt. Det samme gjelder kantina på universitetet jeg går på. Dersom jeg kjøper meg noe påsmurt der, så er det mye dyrere enn for vanlig, i tillegg til at man får mindre mat.

  Så nei, det glutenfrie er ikke rimelig på noe som helst måte, og jeg skulle selvfølgelig ønske jeg slapp å ta høyde for å kjøpe glutenfritt. Det er ikke alle som har mulighet til å dra til Sverige for å handle (forøvrig noe regjeringen ikke burde legge opp til, men det gjør de ved slike kutt i stønad). De burde tenke på studenter, uføre og småbarnsfamilier som prøver å få endene til å møte, og fristelsen blir stor for å droppe og følge kostholdet dersom det skal være så dyrt å leve på den måten. Det er skremmende at politikere legger opp til at man skal “sluntre unna” medisinen sin, da utfallet ved inntak av gluten for en cøliakier er svært alvorlig, og vil koste samfunnet mye mer dersom man ender opp ved sykehusinnleggelse.

 20. Ann Kristine Hammerstad
  07/10/2019 at 14:12
  Reply

  Hvorfor gjøre ting enklere, når man kan gjøre det vanskelig?
  Når fjordårets kutt ble annonsert så var det mange protester mot forslaget. Alt fra oppramsing av hva glutenfritt koster kontra “vanlig” mat, og spesifikke regnestykker på hva den glutenfrie kosten faktisk koster for en husholdning. Regjeringen tok ingen notis av at mange påpekte at SIFO rapporten som ble publisert, ikke kan brukes for å holde liv i et “normalt” menneske. Og at vi er ikke A4, noen spiser lite og andre mye. Men ingen respons, og heller lite forståelse.
  Nå når det atter en gang foreslås i nytt statsbudsjett å kutte støtten til glutenfritt kosthold kjenner jeg at jeg må holde meg fast!!! Og ja, jeg er ikke så dum at jeg mener at staten skal subsidiere min datters kost, og at vi ikke skal ha utgifter på hennes mat, men det er nå virkelig grenser.
  For oss så er det ikke noe problem om støtten hadde blitt kuttet helt, da vi økonomisk klarer å betale hele det glutenfrie kostholdet selv, MEN det er det ikke alle familier i dette landet som kan. Skal da de familiene med dårlig økonomi la være å kjøpe fullverdig glutenfri kost, og heller spare de pengene til andre ting som er mer trykkende? Hvis det virkelig er sånn her i dette “fantastiske” landet, at slike stønader skal det kuttes i, så bør de i det minste gjøre stønaden behovsprøvd. Jeg kjenner at hele tematikken til regjeringen lukter det svidd av… Her er det visst om å gjøre å blidgjøre den delen av norges befolkning som ikke trenger å spare på saltet i maten, mens pensjonister, uføre og andre kronikere er det bare å frata all form for støtte.
  Tanken på hva et slurvete glutenfritt kosthold vil koste den norske stat er det visst ingen som tenker på !! Følg heller svenske modellen, lavere priser på glutenfritt og ingen stønad.
  Hilsen administrator i Cøliaki gruppen på facebook

 21. Espen Nilsen
  07/10/2019 at 15:04
  Reply

  NCF bør legge press på at vi får ny uavhengig rapport lagt frem! Tydeligvis at det er denne Regjeringen bruker for alt den er verdt til tross for at den inneholder feil.

 22. Hilde Merete Havnen Skarshaug
  07/10/2019 at 15:13
  Reply

  Dette er helt forkastelig. Jenta mi på 9 år har cøliaki og glutenfri mat er hennes medisin. Hun blir dårlig bare hu er i kontakt med melstøvet. Jeg startet et glutenfritt Bakeri i 2017 pga min datter. Å kostnadene det er for å bake varene er mye dyrere en å drive et vanlig Bakeri.
  Når vi er ute på tur så vil vi jo gjerne spise litt på veien. I går stoppet vi på en restaurant på Oppdal for å spise pizza. Vi måtte betale 50 kroner ekstra for en liten pizza til henne. Pizzaen ble kostene 199 kr, mens vår store ordinære kostet 249 kroner. Dobbel så stor nesten. Har aldri betalt så mye ekstra for en glutenfri pizza før.
  Regjeringen vil med disse kuttene slå kroken på døren for de få Glutenfrie bakteriene vi har i Norge. Vi vil ikke ha kunder igjen siden de ikke har penger til å kjøpe glutenfri mat.
  Datteren min er heldig siden jeg baker alt selv og vi får kjøpt det til kost pris, men det er i få tall som er så heldig.

 23. Anne Britt Titternes
  07/10/2019 at 15:23
  Reply

  Dette blir bare heilt feil å kutte meir i stønad til glutenfritt.Det blei påstått før den blei kutta tidligare i år at glutenfritt var blitt billigste.Dette stemmer ikkje.Eks.glutenfrie fria brød prisen gjekk opp fra ca.40-50 kr. Pr brød til 60-67 kr iløp av kort tid.Mange andre glutenfrie produkt er og blitt dyrare. Her hos oss er vi 3 av 4 på glutenfritt.Eks.min sønn et eit slik friabrød pr.dag.Det blir mange brød iløp av ein månad.Skal han ut å eta feks.pizza i lag med venner så må han betale ca.50 kr.meir for ein liten pizza som andre må betale for ein stor.Kunne ha gitt mange eksempler her på at glutenfritt ikkje er billigare.To skuleboller kostar kr.79 det er galskap.Ikkje svarer det seg å baka sjølv for glutenfritt mjøl er og blitt veldig dyrt.Eg kjenner eg blir meir og meir frustrert når eg tenkjer på dette

 24. Martine
  07/10/2019 at 15:40
  Reply

  Jeg har nå hatt cøliaki i ganske mange år, og har derfor sett ganske store endringer i både priser og tilgjengelighet på glutenfri mat. Det som skal sies er at det i nyere tid har kommet mange flere muligheter for oss med cøliaki, men det langt ifra blitt billigere. Regjeringen påstår at maten har blitt så ekstremt mye billigere, men det har det ikke. For eksempel en pakke med glutenfrie flatbrød koster over 120kr, mens folk som spiser gluten kan få en pakke for en brøkdel av prisen. En mulighet er jo å bake selv, men dette er heller ikke spesielt økonomisk ettersom at melet er så dyrt. Nå som jeg har blitt student merker jeg spesielt godt hvor avhengig jeg er av denne støtten, da det allikevel er i minste laget. Jeg tror helt ærlig at dersom støtten går enda mere ned vil ikke kabalen gå opp for min del, jeg vil ikke kunne lage noe spesielt glutenfritt og må nok kutte ut brødmat. Dette skal da ikke være nødvendig for oss som sliter nok med sykdommen fra før av, det er tross alt ikke vårt eget valg!

 25. Gitte Hjorth Sørensen
  07/10/2019 at 15:50
  Reply

  Det meste er allerede sagt over, i andre kommentarer, så i stedet for å gjenta inviterer jeg hele regjeringen til å spise glutenfritt, og KUN glutenfritt fremover. Tenkte først å utfordre dem med å si en måned, men tenker at en uke holder. Hvis de så kan si at det ikke er nødvendig med grunnstønad, og at maten ikke blir dyrere, da skal jeg vurdere å høre på dem.

 26. Martine
  07/10/2019 at 15:59
  Reply

  For min del er det en del bekymringer som kommer ved at de kutter stønaden. Jeg er selv en student som bor og studerer i Oslo. Er derfor avhengig av å få denne ekstra støtten ettersom at det både koster mye for glutenfri mat, og å bo i Oslo. Selv med deltidsarbeid og stipend vil det bli vanskelig å dekke alle matutgifter dersom stønaden blir fjernet.

 27. Isabel
  07/10/2019 at 16:10
  Reply

  Dersom man skal ut å spise, eller handle mat generelt er det ofte at en vennegjeng eller et vennepar velger å dele på summen. Når man har Cøliaki må man jo ofte kjøpe eget. Kanskje dette også kan brukes som argument?

 28. Camilla Aune
  07/10/2019 at 16:14
  Reply

  Jeg skjønner ikke hva denne regjeringa tenker med eller hvor de har fått disse opplysningene fra!?
  Dattera mi har cøliaki og er glad i fylt pitabrød. Pitabrød fra Hatting koster 49.90,- for 2 stk glutenfrie, altså 150,- for 6 stk, mens det koster 25,- for 6 stk glutenholdige!
  Joda, man kan sikkert bake ALT selv og dermed få ned prisen, men med tre barn som bedriver aktiviteter og 100% jobb selv så skjønner jeg ikke hvordan jeg skal få tid til å bake brød, boller, kaker, knekkebrød, pizzahorn o.l – for ikke å snakke om all middagsmaten man må lage fra bunnen av…

  Kjære regjering – skjerp dere!!!

 29. Cecilie Skjerven
  07/10/2019 at 16:37
  Reply

  Skremmende! Maten koster flesk, det er sjelden tilbud på glutenfritt, og iallefall ikke 10kronersmarked! Pålegg, middag, brødvarer, bakevarer,- himmel og hav for en pris. Skal ikke jenta vår få samme mat som før bare fordi den koster flesk som glutenfri? Bruker jo sykt mye bare på brød, frokost, skolemat og kvelds er jo som regel brødmat. Og melet er så dyrt at man føler mam baker med gull….

 30. Rune Slettebakken
  07/10/2019 at 17:29
  Reply

  De kan faktisk ikke skylde på mangel på penger. Så dette er rett og slett bare ren ondskap.
  Hvor mange barn må sulte ihjel, og hvor mange arbeidsføre må bli arbeidsufør, fordi de ikke har råd til glutenfri kost, før ondskapen blir avslørt av mange nok til at vi får veltet den blå-brune regjeringen?

 31. Margrethe Lunde
  07/10/2019 at 17:33
  Reply

  Tydelig at ingen i regjeringen har cøliaki. De mener at glutenfri kost ikke er så dyrt, men altså; brød og glutenfritt mel er skamdyrt! Her en dag kjøpte jeg et brød og en pakke med 4 hamburgerbrød og summen ble 104kr. Og en pakke med 5 pølsebrød koster 64.. Jeg skal alltids klare meg med kutt i stønad som voksen, men jeg tenker mest på småbarnsfamiliene. Det er en skam.

 32. Kristine
  07/10/2019 at 17:52
  Reply

  Som muligens allerede er påpekt; man kan ikke lenger unne seg å bestille en pizza ute. (Her i byen koster en liten gf dobbelt pris av hva en stor vanlig koster) Sier ikke det er en menneskerett og trolig er det et i-landsproblem, men synes det er smålig av regjeringen å spare inn ytterligere på en gruppe mennesker som allerede må ta så mye hensyn for ikke å bli syke av det vi spiser. Støtten vi sitter igjen med tilsier at prisene på gf bør minskes til tilsvarende Sverige-priser.

 33. Anniken Strand
  07/10/2019 at 17:52
  Reply

  Det er sjokkerende at regjeringen ser så blindt på dette temaet. Jeg blir oppriktig bekymret for at de ikke tenker lengre enn sin egen nese. Hvis prisnivået på glutenfri varer fortsatt skal være så hinsides høyt som det er i dag, KAN de ikke minske stønaden!! Det er helt katastrofe! Jeg går fra like under 2000 kr i fjor, til 680 kr etter denne nedgangen. Ja, jeg har råd til brød og knekkebrød, men det blir slutt på alt annet; rundstykker, bakervarer, kjeks, pizza etc etc. Jeg blir helt matt, jeg.

 34. Cecilie
  07/10/2019 at 17:58
  Reply

  Jeg er student med cøliaki og skal prøve å spise ordentlig mat med mye næring, selv i et trangt budsjett. Hadde jeg kunne spist alt hadde det vært lett, men når jeg må bruke over 60 kr på et brød som er under halvparten av størrelsen på et vanlig brød, og dette flere ganger i uken i tillegg til alt annet glutenfritt som selvsagt er alt for dyrt, blir det vanskelig å ha råd til å spise denne sunne næringsrike maten. Selv om de mener at denne nye lille sumen skal greie seg fint, mener jeg de tar grådig feil. De får prøve å leve som oss et par måneder så finner de nok fort ut at dette er galskap. Disse 94 millionene kan de ta fra en annen post enn å risikere helsen vår. Håper regjeringen skjerper seg, er litt for mange faresignal der nå. Takk for meg.

 35. Lene
  07/10/2019 at 23:11
  Reply

  Blir så oppgitt… Jeg skal ikke nevne brødmat i dette innlegget, for det er det flere andre som tar seg av, men jeg vil trekke frem en annen hårreisende prisforskjell. Hvem har fredagstaco? Det har vi… vår familie på 5, derav 1 på 7 år med cøliaki, spiser taco så og si hver fredag. Namnam… vi spiser alle lefser til fredagstacoen. En 12-pk lefser fra santa Maria MED gluten koster 43 kr på butikken her. En 2-pk (!) med glutenfrie lefser fra schær koster det samme… Samme pris, 10 tacolefser i forskjell… Takker høyere makter for at bare en av oss trenger glutenfritt, for det hadde blitt sabla dyrt med fredagstaco dersom alle hadde hatt cøliaki Så kjære regjering, ikke kom her å si at merutgiftene med glutenfritt kosthold er lave, for det er bullshit!!

 36. Karen
  08/10/2019 at 06:11
  Reply

  Går iallefall 1 brød til dagen her…brødene er små og koster 59kr. Pga en aktiv ungdom bruker vi 1770kr bare på brød i mnd. Så kommer mel, andre glutenfrie produkt, kafé besøk o.l utenom.
  Så tenker jeg det er urettferdig at alle i Norges land som bor en svipptur nær svenskegrensa som for disse matvarene til «normal» pris. Dette blir skjevt fordelt!!

 37. Linda
  08/10/2019 at 07:49
  Reply

  Jeg har en 14-åring med cøliaki i hus. Han fikk påvist cøliaki før jul i fjor. Jeg er alene med 3 barn og slet med å få endene til å møtes før dette, og det har ikke blitt noe bedre. Jeg jobber 100%, men ser nå at jeg ikke har noe valg lengre og må nå finne meg enda en jobb da mnd ender ofte i minus. Og det vil ikke bli noe bedre med enda ett kutt i stønaden. Vi alle ønsker det beste for våre barn og at de skal få være med på fritidsaktiviteter osv. Og jeg prøver alt jeg kan for at økonomi ikke skal få ødelegge for dette. Min sønn trener mye og ungdom i tillegg. Han spiser alene 3 brød i uka, pluss knekkebrød. For 35kr får du en liten pakke med knekkebrød. Jeg baker brød til han både pga pris og smak. Fiberhusk som skal i det meste av bakverk koster over 100 kr for 300 GR. Havregryn koster over 30 kr, for ikke å snakke om mel…. F.eks det ene melet som er i mange oppskrifter og som jeg ikke kan ta med råd til er over 100 kr for kiloen. Resten av melet er også veldig dyrt, kan ikke sammenliknes med vanlig. Så kommer vi til middager som også koster mer og tar mer tid pga man ikke kan handle hva som helst av ferdigprodukter, gryter osv som man ofte i tillegg finner på tilbud. Vær så snill, ikke vær med på å gjøre hverdagen enda vanskeligere for oss.

 38. Vibeke
  08/10/2019 at 08:33
  Reply

  Regjeringen bør heller gi tilskudd til produsentene for å få prisen på glutenfrie produkter lik vanlige produkt, slik de har gjort i Sverige. Da vil alle bli behandlet likt, og vi får redusert handelslekkasjen til Sverige.

 39. Signe
  09/10/2019 at 10:39
  Reply

  Regjeringa støttar seg på ein sintefrapport som umulig kan spegle alle utgifter ein har med ein ” vanlig” livsstil som cøliakerHåpar det vert utført undersøkingar som viser korleis utgiftene er om vi skal leve eit “normalt” liv med cøliaki. Enno eit tiltak for å bygge ned velferdsstaten vår!

 40. Kari
  09/10/2019 at 19:03
  Reply

  En pakke Semper Chia knecke ( et av de billigste glutenfrie knekkebrødene) veier 140 g og koster ca 23,-/pakke på Rema (På Kolonial.no koster den 27,-). Omregnet til kilopris blir prisen 164,- (og 192,-på Kolonial.no) Det er heller ikke et spesielt sunt knekkebrød. En økonomipakke Wasa Husmann På 520 g koster 15,70 på Kolonial.no, Dvs 30,-/kg! M.a.o. blir glutenfritt 5 1/2 – 6 1/2 gang så dyrt. Tviler på at noen ville kjøpt en økonomipakke Wasa Husman til ca 85,- .
  Man glemmer ofte at de glutenfrie produktene både inneholder mye minde per pakke og har mindre næring enn tilsvarende vanlige produkter.
  Knekkebrød er et produkt som ofte er «med i veska» som nødmat når man er på farten.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *