Kleftiko/ tyvens kjøtt

img_6695 img_6699

Kleftiko betyr stjålet på Gresk og historien går tilbake til 1800 tallet da greske bønder skjulte seg i fjellene mens de kjempet mot tyrkiske soldater. Lammene gikk fritt i fjellene og for å skaffe seg mat stjal de lam som de tilberedte i ett bål gravd ned i bakken, skjult av grener. Lammet ble dermed langtidsstekt på glørne fra bålet og retten Kleftiko ble til.

Den kan tilberedes på forskjellige måter, enten ved å lage kjøtt og grønnsaker hver for seg eller sammen som vi har gjort. Ofte blir det servert i leirgryter med kjøtt og tomatsaus, eller innbakt i bakepapir.

Du trenger (4 porsjoner);

  • 1-1,5 kg lammekjøtt. Nå som det bogner av fårikål kjøtt i butikkene kan du bruke det.
  • 5 poteter, skrellet og kuttet i biter
  • 3 gulrøtter i biter
  • 1 rød løk i biter
  • 2 fedd hvitløk
  • 3 tomater hakket i biter, evnt en boks med hakkede tomater
  • 1/2 dl vin
  • 2  ss tomatpure rørt ut i litt vann
  • 5 ss smuldret feta ost. Halloumi kan også brukes, evnt annen hard ost.
  • Frisk oregano
  • Salt/ pepper/ tørket oregano

Vi brukte en gryte med lokk som tåler å stå i ovnen. Ha i grønnsaker, lammekjøtt, vin og tomatpure. I nevnt rekkefølge.  “Strø” fetaosten over og krydre godt med salt, pepper og tørket oregano. Frisk oregano tilsettes før servering.

Stekes ved 180c i ca en time, eller til kjøttet løsner fra benet. For langtids steking skrus temperaturen ned.

Serveres med godt brød og tzatsiki. Oppskrift på tzatsiki finner du ved å søke i bloggen.

 

I går laget vi ( i mangel av agurk) en chilipesto/ rømmedressing.

  • 1 beger rømme
  • 2 ss ferdig chilipesto fra Eldorado

 

Lykke til!

Pappa`n til Sevastianos

 

 

Pappa uten gluten
Aktiv, matglad familie som lager glutenfri mat grunnet Sevastianos på 10 år med cøliaki.
Hurra! Boken vår 'Den store glutenfrie bakeboka' kan endelig bestilles!Trykk her for å bestille