
«Kourabies» – greske julekjeks med mandler, konjakk og melis
Kourabies serveres til nesten alle høytider og feiringer i Hellas. Dette er små kjeks fylt med mandler og konjakk (bruk gjerne essens). De kan formes til kuler eller halvmåner, og i julen formes de ofte som stjerner. Serveres ofte til søt vin, det lokale brennevinet tsikodia eller sterk gresk kaffe.
Porsjoner: 20-25 kjeks . Ovnstemperatur: 200 °C
- 100 g mandler, grovhakket
- 200 g glutenfri lys melblanding
- 70 g sukker
- 1 ts bakepulver
- 100 g melis
- ¼ ts salt
- 120 g smør, romtemperert
- 1 stor eggeplomme
- 1 ss konjakk eller konjakkessens
- 1 ts vaniljeekstrakt
- 3 ss appelsinjuice
- 100 g melis til topping
- Forvarm ovnen til 200 °C.
- Grovhakk mandlene, og bland de sammen med de tørre ingrediensene i en bakebolle. I en annen bakebolle rører du sammen smør, eggeplommen, konjakk, vaniljeekstrakt og appelsinjuice.
- Tilsett de tørre ingrediensene i de våte, og rør sammen med kjøkkenmaskinen eller kna for hånd til du får en fin, jevn deig.
- Legg bakepapir på 2 stekebrett. Trill ut små kuler av deigen (de skal være på størrelse med en liten sprettball) og form de som en «halvmåne» eller stikk ut kjeks med en pepperkakeform til stjerner (2-3 cm i tykkelse). Legg de på bakepapiret.
- Stek kjeksene i cirka 20 minutter til de får en gyllen farge. Avkjøl på rist
- Ha melis i en bolle og vend inn én og én kjeks. De skal dekkes helt av melisen. Oppbevar i en lufttett boks.

#pappautengluten #glutenfri #jul #gresk #greske #kourabides #kourabies #julekjeks #julebakst #julemat #desember #glutenfritt #cøliaki
2 Responses
Hei. Holder på å bake disse nå. Deigen ble veldig klissete og måtte settes på bakebrettet med to skjeer. De fløt veldig utover og ble flate kjeks. Burde jeg hatt i mer mel, tror du? Egget var ikke spesielt stort bare for å ha nevnt det.
Glutenfri bakst kan arte seg litt anderledes enn vanlig- tilsett gjerne mer væske eller mel ved behov. Beklager sent svar på denne- flere med som ble “borte” i innboksen vår.