Blog posts

Lett å bake glutenfritt sa du?

Lett å bake glutenfritt sa du?

Å leve med cøliaki, Bakverk, Brød/gjærdeig

Da Sevastianos fikk diagnosen cøliaki og vi måtte lære oss å bake glutenfritt tenkte jeg at det umulig kan være  vanskeligere enn å bake med glutenholdig mel. Mel er mel liksom… Akkurat DET viste seg og ikke stemme.

Vi gikk på oppgaven med liv og lyst. Vi kjøpte inn flere forskjellige typer melblandinger, leste alle tips vi kom over å satte i gang.

Allerede før første bakebolle var satt skjønte jeg at dette ikke var fullt så enkelt. Melet så mer ut som gips og det oppførte seg deretter. Ved tilsetning av vann ble det som sement, så ble det klissete og det satt fast både på hendene og på benken. De to (eller var det 10?) første gangene gikk alt i søpla, men vi ga ikke opp, eller forresten, kona gjorde det. Hun som alltid har elsket å bake, hun så på meg med mord i blikket å sa at ” dette fikser DU!” På tonefallet hørtes det definitivt ikke ut som om  jeg hadde valgmuligheter…Dersom det skulle være noen sjanse for at husfreden skulle bevares de neste månedene var det bare å lære seg å bake glutenfritt.

Heldigvis er det noen tips for en vellykket bakestund, selv med glutenfritt. Men du trenger trening, noen ganger mye trening. Det viktigste er å bli kjent med ingrediensene å bruke det du synes fungerer best. Noen ganger forsøker man en oppskrift som fungerer, mens andre ganger fungerer den ikke. Jeg har funnet mitt favoritt-mel, men det er jo ikke sikkert andre synes det er like bra.

Så du må tørre, både å prøve og å feile. Og ikke gi deg! Det aller viktigste er at selv om du har cøliaki eller andre allergier, så skal du ikke miste matgleden.

Tips til glutenfri baking;

 • Glutenfri deig blir ofte klissete, så det kan være lurt å bruke ett bakeunderlag av silikon.
 • Strø glutenfritt mel på bakeunderlaget og ha litt i hendene når du skal kna deigen. Du kan også bruke en slikkepott til å elte deigen med
 • Bruk romtempererte ingredienser
 • Litt olje på hendene kan være lurt når du skal forme deigen. For eksempel ved baking av rundstykker eller brød. eventuelt kan du bruke en skje dyppet i olje
 • Om du skal lage rundstykker kan en stor sprøytepose være greit å bruke til deig som er løs og klissete. Husk å smøre innsiden av posen med olje før du tilsetter deig
 • Bruk Fiberhusk eller Pofiber i melet, dette gir saftig bakverk. Skal svelle i vann, for deretter å tilsettes deigen
 • Du kan også tilsette litt sukker i deigen for hevingens skyld
 • Olje og egg i brødet forbedrer holdbarhet og konsistens
 • Baker du brød kan du ta brødet ut av formen de siste 10 min av steketiden, og sett tilbake i ovnen for å steke ferdig
 • Ikke skjær i brødet før det er avkjølt
 • Glutenfritt brød passer godt å lage i brødbakemaskin
 • Skjær opp brød i skiver og frys ned. Ta opp det du trenger til hvert måltid. Tines raskt i brødrister eller toastjern.
 • Bruk en kjøkkenmaskin til baking/elting om du har
 • Til supper og sauser går det helt fint å erstatte vanlig mel med glutenfritt

Hvis brødet blir for tørt har du antageligvis brukt for mye mel eller for lav temperatur i ovnen, og får du store hull i brødet kan du ha brukt for lite mel.

Min erfaring er at selv om det er litt vanskelig til å begynne med, må du gi det tid, Fortsett å prøve deg frem og du må ikke gi opp!:) Søk på nettet for å finne inspirasjon.

Legg gjerne igjen en kommentar med ditt beste baketips. Hvordan får du luftig gjærbakst? Hvordan lykkes du best med glutenfritt mel?

Takk for at du følger oss!

Sevastianos og pappa`n

#pappautengluten #glutenfri #bakelyst #matglede #cøliakiforening #minmat #aktiv #matglad #pappa #glutenfritt #cøliaki #ncfu #glutenkidza #ncf

Kilde; NCF, MinMat og egen erfaring:)

About the author

Aktiv, matglad familie som lager glutenfri mat grunnet Sevastianos på 10 år med cøliaki.

7 Comments

 1. Tove
  01/04/2017 at 09:31
  Reply

  Hos oss har det ikke vært så mye hjemmebakt brød (etter en del mislykka forsøk), men i stedet har det blitt mye rundstykker, stekt i muffinsformer av teflon. Løs deig, rett i formene og så litt heving. Etter at jeg lagde disse: http://www.utenalt.com/2015/08/myke-og-luftige-rundstykker.html har det blitt mange bakinger med den, også som brød-utgave, men jeg syns likevel at rundstykker fungerer best. Foccaciabrød har også vært en slager her i heimen (http://www.utenalt.com/2012/01/foccaicabrd-glutenfritt.html ). Godt med olje gjør brødet ekstra godt, bruker nok mer nå enn i starten. Ellers syns jeg at det er mange gode kakeoppskrifter som funker med glutenfritt mel.
  Lykke til videre med glutenfri bakst 🙂

  • admin
   02/04/2017 at 09:21

   Tusen takk for tips og tilbakemelding! Enig i at kakeoppskrifter fungerer bedre enn gjærbakst. Flott søndag videre:)

 2. Elisabeth Botn
  01/04/2017 at 11:23
  Reply

  Først vil jeg si: TUSEN TAKK FOR EN FLOTT OG INSPIRERENDE BLOGG, VElDIG BRA Har lyst å dele ei brødoppskrift som jeg syns er god og brødene holder faktisk tre dager “på benken” om ikke alt blir spist med en gang 2 pk semper med fiber, 60 gr solsikkekjerner, 60 gr gresskarkjerner, 50 gr sesamfrø, 50 gr GF havregryn, 100 gr linfrø, 2 ss chiafrø, 1 ss salt, 1 pk tørrgjær, 1 l lunka vann tilsatt 2 korker eplecidereddik. Bland alt det tørre og tilsett vannet! Trenger ikke eltes Forheves ca 30 min, fordeles i to bakepapirkledde former og etterheved til deigen kommer opp til kanten på forma. Glatt gjerne deigen med en slikkepott dyppet i olje. Stekes på 225grader i 40 min. Ta ut av forma og fjern bakepapiret. Stekes videre ca 15-20 min. lykke til om det skulle friste

  • admin
   02/04/2017 at 09:20

   Tusen takk for hyggelig tilbakemelding! Det brødet skal jeg definitivt prøve. Takk! Ha en flott søndag:)

 3. Josefin
  01/04/2017 at 16:35
  Reply

  Jeg ble direkte deprimert da jeg prøvde meg på glutenfritt baking – og det til tross for nesten 20 år som jeg med jevne mellomrom hadde prøvd meg på gjærbakst med vanlig gluten hvetemel – med helt vanlig hvetemel som du får kjøpt på hvilken som helst matbutikk her i Spania får du også tung og kompakt gjærbakst!!
  Så jeg bestemte meg for å roe meg ned litt, finne ut hva som få fås av andre ting og så evt komme tilbake med nytt møtes!! Motet kom, inspirasjonen også, kunnskapen leste jeg meg til og jeg har nå prøvd meg fram – funnet ut hvordan deigen skal være, pga hva du sier om at forskjellig mel fungerer forskjellig, Men jeg får det til!!! Og de aller viktigste, jeg får til å lage grove brød og med frø. Helt hvite brød uten gluten uten næring er det alt for mye av!! Mitt beste tips er å sette ovnen på 50 grader, koke opp vann og ha i et får nederst i ovnen og la deigen heve der inne OG SÅ sette opp varmen og så steke brødet!!!

  • admin
   02/04/2017 at 09:18

   Tusen takk for tips! Kjenner meg igjen i det du skriver:) Ha en flott søndag!

 4. Dagny
  01/05/2019 at 20:18
  Reply

  Takk for gode tips! Hvilken oppskrift og program bruker du til/på brødbakemaskin? Sliter med å få det til. Det blir lite luftig og deigete/for lite stekt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *