Pappa uten gluten
Litt om glutenfritt mel og bakst
Litt om glutenfritt mel og bakst

Litt om glutenfritt mel og bakst

Litt om glutenfritt mel og bakst

Litt om glutenfritt mel og bakst. For noen dager siden bakte jeg fra en oppskrift jeg kan i blinde, med akkurat det samme melet jeg alltid bruker. Resultatet ble totalt mislykket. Hvorfor? Det er ikke alltid så enkelt å svare på, men under har vi listet opp noen punkter som kanskje kan hjelpe deg litt på veien til å bli en glutenfri mesterbaker:)

 

Kommenter gjerne med egne erfaringer under, kanskje tipsene eller spørsmålene dine kan hjelpe andre som lurer på det samme.

 

Litt om glutenfritt mel og bakst
Litt om glutenfritt mel og bakst

Glutenfritt mel

Vi bruker nå kun eget mel i oppskriftene våre, men det utelukker ikke andre melsorter du har god erfaring med. Du kan bruke det meste av glutenfritt mel i de aller fleste oppskrifter, MEN det hender du må justere litt med mengden av mel eller væske. Tilsett  litt etter litt, og pass på at deigen heller er for klissete enn for kompakt. Dette er viktig. Ikke bland alt for mange forskjellige typer mel i lys bakst. Det kan gi et litt dårligere resultat. Det er i hver fall vår erfaring.

For ekstra fiberinnhold kan du tilsette litt fiberhusk rett i melet, det gir litt bedre elastisitet  til deigen, men husk at det ikke er nødvendig for å lykkes med glutenfri bakst. Fiberhusk kan også blandes i vann eller væske, men bør da ikke stå lenger enn cirka 30 sekunder.

Vi bruker nå som sagt  kun eget mel i oppskriftene våre, Pappa uten gluten, glutenfritt mel , men dette utelukker ikke andre lyse melsorter dersom du har de stående og har god erfaring med de. Du får også nå begge våre melblandinger, grovt og fint, på Meny matglede

“Hvorfor lykkes jeg ikke med glutenfri bakst?”

I motsetning til hva mange tror, er det ikke alltid det skyldes melet om du mislykkes med glutenfri bakst. Noen ganger er det bare sånn som skjer. Kjedelig forklaring, men sant. Glutenfri deig er ofte mye mer «lunefull» enn vanlig deig, og samarbeider ikke alltid slik du vil at den skal. Veldig ofte ser og hører vi at mel diskuteres i forskjellige grupper og forum, og mange er av den oppfatningen av at «melet har ALT å si for å lykkes med glutenfri bakst!». Det stemmer ikke. Du må muligens justere med vann eller væske ved bruk noen typer mel, men det aller meste kan brukes i de aller fleste oppskrifter. Har du allerede en favoritt? Bruk det!

Senk forventningene dine!

Senk forventningene dine! Brutalt, men sant. Du blir ikke nødvendigvis ekspert på å bake glutenfritt på første forsøk. Kanskje ikke på andre, tredje eller tiende forsøk heller. Trekk pusten og prøv igjen. Ikke skyld på oppskriften, det er ikke sikkert at det er den som er feil. Mest sannsynlig er det så enkelt som at det er du som ikke har knekt koden enda. Selv om du var og er en mesterbaker fra før, så må du huske på at det ikke nødvendigvis er like enkelt å bake glutenfritt som “vanlig”. Det ganger tar det tid, og det krever øving, øving og atter øving. Ja det er kjedelig å kaste deig med dyrt mel, men samme hvor god og enkel oppskriften er, så lykkes de færreste på første forsøk.  Vi har ikke tall på hvor mange deiger som har gått i søpla all den tid vi har utviklet oppskrifter til dere, vi heller.

 

“Jeg har fulgt oppskriften slavisk!”

«Jeg har fulgt oppskriften slavisk, likevel mislykkes jeg». Når noen skriver dette til oss, er det selvsagt vanskelig å si hva som er gått galt og vi begynner vi ofte med å ramse opp hva det da kan skyldes. Vi har ikke tall på hvor ofte vi underveis i samtalen ser at noe er byttet ut eller ikke fulgt, deigen er blitt doblet, det er brukt for varm eller kald væske, for lite tid til heving og så videre. Hvis du sender du oss en melding og sier du at oppskriften er fult slavisk, sørg for at det er blitt gjort. Det sparer både oss og deg for mye tid når vi skal forsøke å finne ut hva som har gått galt.

 

Hvis du HAR fulgt oppskriften slavisk

Dersom du ikke likevel lykkes med baksten, kan det skyldes; uflaks , for høy eller lav temperatur på ingrediensene, ulike ovner og temperaturer kan også innvirke resultatet. Juster med mer væske eller mel om det trengs, gjør det selv om du har brukt nøyaktig angitte mål. Spar alltid litt mel i tilfelle  du må øke litt mtp mengden. Tilsett mel og væske gradvis. Husk at mel, frø og kjerner til seg væske under heving så deigen bør heller være litt klissete før heving. Ikke få panikk å tilsett mer mel selv om deigen ser for løs ut, det kan du heller gjøre under utbakingen HVIS det trengs, men ikke bruk for mye mel.

Bruk romtempererte ingredienser og lunken væske om ikke annet er oppgitt.

 

Utbaking av glutenfri deig

Sliter du med utbaking av glutenfri deig? Det er som sagt viktig at deigen er litt klissete før heving. Deigen tiltrekker seg også noe mel under heving, men likevel er den ofte litt klissete når den skal bakes ut. I brød og pizzadeiger kan du bruke litt vann eller olje på hendene, hvis du synes det er vanskelig å forme deigen. Vær forsiktig med å tilsette for mye mel selv om du synes det trengs. Det kan ende med en altfor kompakt og tørr bakst. I andre typer deig el. bakst, for eksempel søt gjærbakst,  anbefaler vi varmt at du bruker en deigskrape med litt mel på. Det har reddet oss!

Noen deiger, særlig pizza, kan du også bake rett ut på et bakeark med litt olje på.

 

“Deigen hever ikke”

Pass på at du har brukt lunken væske i deigen om ikke annet er oppgitt. Rør ut gjær og litt sukker i vann før du tilsetter det i deigen. La deigen heve tildekket på et lunt sted. Dersom du opplever dette gjentatte ganger ville jeg forsøkt med 1-2 ts med bakepulver i tillegg, selv om det ikke er oppgitt i oppskriften.

 

“Baksten blir tørr etter et par dager på benken”

Ikke la baksten stå for lenge på benken. Da blir den antageligvis tørr. Glutenfritt smaker ALLTID best nybakt, og derfor fryser vi ofte baksten umiddelbart etter avkjøling. Det beste resultatet får du ved å tine baksten på 160 C i 6–8 minutter i ovnen. Du vil da få et nybakt resultat. Du unngår også å kaste rester av baksten ved at du fryser ned og heller tar opp ved behov.

 

Har du spørsmål om oppskriftene våre?

Lurer du på noe med en av våre oppskrifter? Vi har dessverre ikke mulighet til å følge med og svare i alle de forskjellige glutenfrie gruppene og forumene som finnes på Facebook, men har du spørsmål spør oss gjerne direkte. Vi er nok uansett best egnet til å svare på spørsmål om våre oppskrifter:) Tar det litt tid før du får svar, prøv igjen. Vi får så mange henvendelser i alle mulige kanaler at det hender at noen glipper, dessverre.

Gjelder det våre produkter eller spørsmål til nettbutikken, send oss gjerne en e-post.

 

Litt om glutenfritt mel og bakst
Litt om glutenfritt mel og bakst

Litt om glutenfritt mel og bakst

Litt om glutenfritt mel og bakst
Litt om glutenfritt mel og bakst

Vi i Pappa uten gluten har også gitt ut fire bøker med glutenfrie oppskrifter og gode tips til hvordan du lykkes med glutenfrie mat og bakst. Link til alle bøkene våre finner du her:

 

den store glutenfrie bakeboka

den store glutenfrie bakeboka

Bakeboka; Den store glutenfrie bakeboka

 

Den store glutenfrie kokeboka

Den store glutenfrie kokeboka

Kokeboka; Den store glutenfrie kokeboka

 

Den store glutenfrie brødboka

Den store glutenfrie brødboka

Brødboka; Den store glutenfrie brødboka

 

Den store glutenfrie julebakeboka

Den store glutenfrie julebakeboka

Juleboka; Den store glutenfrie julebakeboka

I innlegget Litt om glutenfritt mel og bakst bruker vi eget mel, vi har derfor merket innlegget med “annonse”. Dette til info.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You Might Also Enjoy

Glutenfri cannelloni med kjøttfyll

, ,

Glutenfrie Dumlekjeks

Glutenfri sjokoladekake med godis til halloween

Glutenfrie frokostpannekaker

Cous cous salat med halloumi, rødbeter & mynte

Glutenfri grov pai med fetaost og spinat

NYHETSBREV

Skriv deg på vårt nyhetsbrev og få oppskrifter, tips og informasjon om nye produkter, tilbud og rabatter, rett i innboksen.