Pappa uten gluten
Mat og helse. Cøliaki

Mat og helse for barn med cøliaki

Mat og helse. Cøliaki

En god dialog med skolen er veldig viktig for deg som har barn med cøliaki. Det er så mange som gir tilbakemeldinger på at samarbeid med skolen ikke fungerer og at hensyn til barnet ikke blir tatt. Det er veldig trist og ikke minst ulovlig. Skolen plikter nemlig å legge det til rette for barn med spesielle behov og cøliaki går under dette. Jeg har hørt skrekkhistorier hvor barn blir “tvunget ” til å tilberede mat med glutenholdig mel, vrange lærere som ikke kan eller vil ta hensyn osv. Til deg som har det sånn oppfordrer jeg deg til å ikke gi opp, men ta opp kampen. Jo flere som “står på krava” , jo bedre er det for de som kommer etter.

Vi har så langt hatt et fantastisk samarbeid med skolen og jeg kan ikke skryte nok av læreren hans! Hun har vært helt utrolig flink og selv om hun nå er i permisjon både tror og håper jeg det gode samarbeidet vil fortsette. Sevastianos føler seg 100% trygg på at de passer på han. Selv om det ikke er nødvendig sender vi med buljongterninger og glutenfritt mel han kan ha stående på skolen. Jeg vet at skolen skal stå for dette, og det hadde de gjort også, men han føler seg tryggere når han har med eget og da får han selvfølgelig det.

Under har jeg laget et skriv skolen har fått med informasjon og veiledning til glutenfri matlaging. Kopier gjerne til bruk på din skole.

 

Informasjon og veiledning til håndtering av glutenfri mat i faget mat og helse.

Sevastianos har cøliaki. Det vil si at maten hans ikke kan inneholde gluten eller å være i kontakt med glutenholdig mat. Han kan ikke spise mat som inneholder gluten eller spor av gluten. Gluten finnes i mat som inneholder mel eller gryn av hvete, rug og korn. Han kan spise glutenfri havre. Alle allergener er uthevet i ingredienslisten så les bak på den om du er usikker. 

Helt rene redskaper må benyttes når hans mat tilberedes. Bakeboller, kasseroller, kniver, fjøler etc må være helt rene før bruk, og alle flater må tørkes grundig av slik at det ikke ligger igjen støv eller smuler fra glutenholdig mat. 

Om noe skal stekes eller varmes i ovnen kan det legges ett bakepapir under maten slik at det ikke smitter fra stekebrettet. Aller helst bør det benyttes egen ovn. 

Kakespader, kniver, pizza skjærer eller skjærebrett må ikke være brukt på glutenholdig mat før dere skjærer i han sin og det må være helt rent, altså vasket i oppvaskmaskin.

Dersom det skal bakes, må han ha egen sone dvs benk slik at han slipper støvet fra glutenholdig mel. De dagene kan det være lurt å dele barna i grupper hvor noen baker «vanlig» og noen glutenfritt. Husk at i de aller fleste oppskrifter kan melet enkelt byttes ut med glutenfritt. Tenker da på kaker, sauser, pannekaker, vafler, muffins etc

Husk at supper/sauser /buljong/ ketsjup/soyasaus kan inneholde gluten. Sjekk derfor nøye pakningen før bruk. 

Ved bruk av vaffeljern eller brødrister/toastjern, må han ha eget. Om det skulle bli aktuelt tar vi gjerne med.

Trygge matvarer:

  • Grønnsaker/ frukt
  • Kjøtt/fisk/ Kylling/
  • Poteter og ris
  • glutenfri pasta
  • glutenfritt mel
  • alt om er tilberedt med maisenna, potet/mais/ris/mandelmel

Vi vil gjerne ha beskjed i forkant de dagene det skal bakes med mel slik at vi kan forberede Sevastianos. Ta gjerne kontakt med oss for mer informasjon.

Yiannis & Elisabeth

Mat og helse. Cøliaki

#pappautengluten #aktiv #matglad #pappa #utengluten #cøliaki #cøliakiforeningen #glutenfri #skole #mat #helse

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You Might Also Enjoy

Glutenfri cannelloni med kjøttfyll

, ,

Glutenfrie Dumlekjeks

Glutenfri sjokoladekake med godis til halloween

Glutenfrie frokost pannekaker

Cous cous salat med halloumi, rødbeter & mynte

Glutenfri grov pai med fetaost og spinat

NYHETSBREV

Skriv deg på vårt nyhetsbrev og få oppskrifter, tips og informasjon om nye produkter, tilbud og rabatter, rett i innboksen.