Blog posts

Når du tydeligvis har spist gluten, men ikke vet fra hva…

Når du tydeligvis har spist gluten, men ikke vet fra hva…

Å leve med cøliaki, En glutenfri gjest
når du har fått i deg gluten men ikke vet hvordan

Som de fleste som har cøliaki vet, merker du definitivt når du har spist gluten. Kroppen reagerer voldsomt, og du får enten magesmerter, oppkast, hyppige toalettbesøk, magekramper, slapphet og/ eller utslett. Dette er noen av reaksjonene som kjennetegner ett inntak av gluten for en med cøliaki. Det finnes også noen som ikke får reaksjon, men det betyr ikke at kroppen din ikke reagerer. Tarmtottene dine reagerer uansett på ett inntak av gluten enten du merker det eller ikke.

Stort sett vet du/ eller du tror du vet, hva du har spist når du får en reaksjon. Kanskje har du vært på besøk hos noen og du er usikker på om maten var trygg? Eller du har du vært på en restaurant og du lurer på om det kan skyldes en såkalt  "kryss-smitte", altså dårlige kjøkkenrutiner mtp håndtering av glutenfri mat.  I disse tilfellene har du en ide om at inntaket kan stamme fra nettopp dette.

Men hva med de gangene du ikke aner hva det kommer av? For andre gang denne påsken har Sevastianos fått en reaksjon som samsvarer 100% med inntak av gluten. Han blir ekstremt slapp og han får masse utslett på albuer, hender og knær. Han har lange toalettbesøk med (unnskyld!) mengder av avføring. Og da lurer vi selvfølgelig på hva dette er?  Vi vet nesten 100% sikkert at han ikke har fått i seg gluten da det ikke finnes noe som helst vi kan koble det til. Han kan selvfølgelig ( på skolen) ha fått i seg "spor av "gluten,  men jeg tror ikke det. Sevastianos reagerer på "spor av" gluten, men denne reaksjonen er alt for voldsom i forhold til det han har fått før.

Denne gangen vet vi rett og slett ikke, og vi finner ingenting vi kan koble det opp mot. Så, for andre gang på kort tid, ser det ut som om han har spist mengder av gluten uten at han har gjort det. Jeg tenker at med tanke på den reaksjonen han nå har fått skulle du tro at han hadde spist ett helt fullkorn brød sammen med en diger tallerken glutenholdig pasta, OG 4 skolebrød (med gluten)....

Er det flere av dere som opplever dette? Legg gjerne igjen en kommentar til oss dersom du også får voldsomme reaksjoner uten å vite helt sikkert hvor det kommer fra.

Takk for at dere følger oss!:)

Pappa`n til Sevastianos

#pappautengluten #glutenfritt #kosthold #cøliaki #cøliakiforeningen #aktiv #matglad #glutenfri #pappa #utengluten

About the author

Aktiv, matglad familie som lager glutenfri mat grunnet Sevastianos på 10 år med cøliaki.

10 Comments

 1. Anette
  19/04/2017 at 20:32
  Reply

  Jeg reagerer også på spor av og etter en intens leting har jeg funnet ut av at jeg reagerer på selve hvete. Små mengder hvete gir meg samme symptomer som gluten- kan det være dette han reagerer på?

  • admin
   20/04/2017 at 09:24

   Hei og takk for svar! Vi vet at han reagerer på hvetestivelse så det får han ikke, men godt tips!:)

 2. Erica
  20/04/2017 at 09:10
  Reply

  Har han fått smågodt fra smågodthyllen? Mye inneholder gluten der, og spadene blir brukt i forskjellige bokser. Så her kan man få i seg spor av gluten og mere til

  • admin
   20/04/2017 at 09:21

   Hei,
   Takk for godt tips! Det er nok ikke det, for han spiser veldig lite smågodt, men det er jo ett viktig poeng! Fortsatt fin dag:)

 3. Eva
  03/06/2017 at 10:06
  Reply

  Hei :-), jeg anbefaler å lese en bok. Det er New York Times bestseller: Amy Myers, M. D. The Autoimmune Solution. Jeg var veldig skeptisk, men denne bok faktisk redet/forandret mitt liv. Selv om jeg brukte glutenfri mat det hjalp ikke helt. Fordig det flere ting som vi må passe på: lekkende tarm, kosthold, toksiner, infeksjon, stress. Jeg følte meg bedre etter ca. 3 måneder siden jeg brukte autoimmune protokollen. Nå føler jeg som “frisk person” og kan leve “normalt” hver dag. Har mye energi, ingen vond, ingen depresjon… Når prøver jeg å komme tilbake til bare glutenfri mat føler meg dårligere. Derfor jeg begynte å tro henne. Jeg har hypotyreose og etter hvert kom intoleranse overfor gluten. Amy synes at disse sykdomer (autoimmune) liker å være sammen. Det betyr at hvis man har en autoimmune sykdom det kan etter hvert komme ny autoimmune sykdom. Som var hos meg. Jeg måtte bruke medisiner ved hypotyreose (lege sa at det skal være gjennom hele mitt liv). Siden brukte jeg denne protokollen etter 4 måneder jeg kunne slutte med medisiner :-)!!!
  Dere må selv besteme om autoimmune protokollen passer til deres sønn.

  Se nettside: http://www.amymyersmd.com/
  http://www.amymyersmd.com/autoimmune-solution-program/
  http://www.amymyersmd.com/autoimmunesolution.
  https://www.bokklubben.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=10535072

  Lykke til 🙂
  Eva

  • admin
   05/06/2017 at 08:04

   Takk for tips! Det skal sjekkes ut:)

 4. tonje
  02/12/2018 at 10:58
  Reply

  En meget bra blogg!
  Innlegget her nettopp om det å ha fått i seg gluten var det jeg var ute etter nå. Var på restaurant besøk i går, bestilte det jeg ofte bestiller der; kylling i boboli brød. Sa først ei gang at det måtte være gl.fritt, og dette responderte de på og sa at var ikke noe problem. Ga de en påminnelse igjen da bestillinga var fullført, og pappa tilføyde ei siste gang. Altså alle gode ting er 3, og da reiner man med det!
  Fikk maten. Tenkte; oi, her har de oppgradert! Eller er dette gl.fritt? Jeg var kanskje naiv, men sulten tok meg så jeg heiv inn på.
  Den natta tilbrakte jeg på badegulvet hjemme…Eh..burde jeg kontakte denne restauranten? Her er jeg IKKE i tvil om at gluten-uhellet var ute..

  • Pappa uten gluten
   10/12/2018 at 16:06

   Hei,
   Tusen takk! Dessverre ikke enestående eksempel… Jeg ville definitivt kontaktet restauranten slik at de kan skjerpe rutinene sine. Fin dag videre!:)

 5. Anette
  05/03/2019 at 17:29
  Reply

  Heia
  Ser det er et gammelt innlegg, men det kom opp da jeg googlet litt.
  Saken er nemlig at min 14åring fra tid til annen sier han har “glutenanfall”, men jeg FATTER IKKE hvorfor. Jeg lager all mat på nyvasket benk, med nyvaskede fjøler og kjøkkenredskaper. Jeg bruker til og med engangshansker etter håndvask. Disse anfallene er av den mindre voldsomme varianten, som regel bare oppkast på morningen.
  Får helt fnatt av det for jeg vet snart ikke hva annet jeg kan gjøre?

 6. Sara
  05/06/2019 at 00:03
  Reply

  Jeg har cøliaki og får jeg i meg noe som inneholder (ikke smuler, men en liten mengde av noe) får jeg kjempevondt i øvre del av magen, blir kvalm og kaster opp alt jeg har u magen og får veldig løs mage.
  Det kan være barnet ditt reagerer på laktose eller noe annet, men det er en del varer, som soya-produkter blant annet, som inneholder gluten… Men, det høres ut som dere har kontroll og derfor kn det være noe annet og.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *