Nyhet - Besøk vår nettbutikk
her

Når er glutenfritt egentlig glutenfritt?

Jeg skal skrive litt om det å tilby glutenfritt, men ikke kunne gjennomføre det. Jeg har tidligere skrevet litt om dette, og jeg er fullstendig klar over at mange mennesker tåler "litt" gluten, men av forskjellige årsaker har de valgt å ikke spise det. Eller kanskje noen med glutenintoleranse tåler litt. Hva vet jeg,  men dersom du har cøliaki/ hvete/ glutenallergi, kan du ikke spise "litt" gluten.

Jeg skal ikke nevne navn, men i går var jeg å spiste på ett veldig hyggelig sted i Oslo. Atmosfæren er super, betjeningen super-proffe og maten er veldig god. Ett perfekt sted for venner, kjærester og familie. Og det aller beste er at de har glutenfri pizza på menyen. MEN, den hyggelige servitøren kunne opplyse om at pizzaen blir bakt ut på akkurat samme sted som glutenholdig, og den blir stekt i samme ovn. Sikkert fint for en som velger å ikke spiser gluten, men uaktuellt om du har cøliaki.

Og jada jeg vet det, de kan ikke legge det til rette for alle. Sevastianos var ikke med i går så det var ikke noe problem, jeg ville da ha sjekket på forhånd. Men hva er poenget med å tilby glutenfritt om du ikke kan tilby nettopp glutenfritt? For en glutenfri pizza bakt ut på samme sted som en vanlig pizza vil inneholde betydelig mer gluten enn bare"spor av" gluten.

Jeg er så lei av å høre fra hyggelig betjening at "dessverre lager vi det ikke i egne soner, men det har gått helt fint før altså.." Da konkluderer jeg med at det kun er for de som ikke spiser gluten fordi det har blitt "en greie"å ikke spise gluten. For det ville definitivt ikke gått "fint" for en med cøliaki /allergi hvis pizzaen bakes ut på samme sted som en pizza som inneholder gluten.

Når en restaurant tilbyr glutenfritt må man jo kunne gå ut i fra at det er glutenfritt. Enten er det glutenfritt eller så er det ikke det tenker jeg. Det finnes en grense for hva som definerer spor av, men dersom for eksempel en pizza er bakt ut i samme sone/ benkeplate som en vanlig pizza, er den langt ifra glutenfri, selv om det står "glutenfri" på menyen.

Jeg er helt sikker på at alt gjøres i beste mening, og jeg vet at skylden absolutt ikke ligger hos betjeningen. Jeg vet det skyldes uvitenhet, men jeg synes at dette burde flere restauranter ha trent sine ansatte i, og de burde kunne legge det  bedre til rette dersom man ønsker å tilby glutenfritt på menyen. Min erfaring er at selv om det tilbys glutenfritt er ikke det ensbetydende med at det du får er glutenfritt. Joda melet eller pizzabunnen er kanskje glutenfri, men hva hjelper det når det er fullt av melstøv på kjøkkenet og på benken?

Dette innlegget handler ikke om at det for en hver pris må legges til rette for en med cøliaki/ glutenallergi. Jeg er fullstendig klar over at det er mange steder man må unngå og mye man ikke kan spise, og jeg kan ikke forvente at hyggelige kelnere skal vite mye om dette. MEN, når man har glutenfritt på menyen bør det tilsvare glutenfritt akkurat på samme måte som det er merket med "glutenfritt" på en vare i butikken. Her burde samme regel gjelde for restauranter, for man kan ikke tilby en pizza som bare er "litt" glutenfri...

Jeg synes det er veldig rart at produsenter av varer som selges i butikk er underlagt så strenge regler for matmerking, mens en restaurant kan skilte med "glutenfritt" når det er så langt fra glutenfritt som det kan bli. Hvorfor er ikke restauranter underlagt samme regler for matmerking?

Dette var dagens hjertesukk fra meg:) Husk at jeg kun er en matglad pappa som blogger om mine personlige erfaringer om å ha en med cøliaki i huset. Jeg er hverken lege eller ernæringsekspert, så alt som skrives her er kun basert på egen erfaring. Anbefaler også alle å melde seg inn i Norsk Cøliakiforening for mer informasjon om det å leve med cøliaki.

Hva er dine erfaringer med å spise glutenfritt på restaurant?  Legg gjerne igjen kommentar med dine erfaringer og tips oss gjerne om restauranter som er trygge for en med cøliaki.

Pappa´n til Sevastianos

Følg oss gjerne på Facebook og Instagram @pappautengluten

#pappautengluten #kapersoliven #glutenfri #hverdag #cøliaki #aktiv #matglad #pappa #utengluten #cøliakiforeningen #ncf #glutenkidza

Pappa uten gluten
Aktiv, matglad familie som lager glutenfri mat grunnet Sevastianos med cøliaki.