Pappa uten gluten

Når Mac Donalds blir redningen.

I går skulle vi på kafe, men nok en gang ble Mac Donalds redningen. Å ha cøliaki handler om så mye mer enn en allergi eller en intoleranse. Begge deler er like vanskelig for den det gjelder, men ved cøliaki er trygge kjøkkenrutiner alfa og omega for å ikke bli skikkelig syk.


Det nytter ikke tilby glutenfritt og bare bytte ut melet eller brødet. Du MÅ passe på at rutiner for håndtering av glutenfritt er fulgt. I går havnet vi nok engang på McDonald’s da vi ikke fant noe annet sted å spise i nærheten som var trygt. Supert for Sevastianos, not so much for oss andre.
Jeg blir litt irritert når kafeer og spisesteder tilbyr glutenfritt, men likevel har glutenholdig og glutenfritt side om side. For de som ikke vet det skaper det enorm fare for kryssmitte, og det vil være helt uaktuelt for en med cøliaki fordi det vil inneholde betraktelig mer gluten enn “spor av”. Hvorfor har ikke kafeer og restauranter samme regler for merking av allergener som matvareprodusenter?
Når du først tar deg bryet med å lage til kundene dine bør det jo være nettopp glutenfritt? På stedet vi var i går var den glutenfrie kaken plassert midt mellom to MED gluten. Det var smuler overalt. Jeg tør påstå at den kaken inneholdt mer gluten enn bare “spor av”. Det virket heller ikke som betjeningen syntes det var verdt å bruke tid på å vidreformiddle at det ville være lurt med en annen plassering på den glutenfrie kaken….
Poenget er at med veldig små justeringer kan flere steder tilby trygge alternativer for en med cøliaki. De må bare ta det litt seriøst først…..

Ja til #cøliakivennlig merking!

12 Responses

 1. Jeg kjenner meg så igjen i det du skriver ang MC Donalds og så kaldt glutenfritt. Jeg og min mann var ute å kjørte, har har I tillegg til cøliaki også diabetes så jeg måtte ha i meg noe mat og det fort. Det nermeste som var da MC Donalds i Sandvika hvor vi var. Jeg fortalte at jeg har cøliaki og tåler ikke spor av gluten og at jeg er veldig sensetiv når drt kommer til dette. De sa at dette var helt trykt å spise for meg, jeg valgte å stole på dem men etter noen biter begynte jeg å føle meg dårlig og store smerter i magen. Jeg klarte knapt å gå ut til bilen vår. Mannen min ble selvfølgelig sint, vi fikk bare “beklager så mye”. Vi sendte en mail til hovedkontoret til Mc Donalds og forklarte det hele. De sa jeg skulle få ett plaster på såret, dette er nå 1 år siden og jeg har enda ikke fått noe i posten eller mottatt noe mail fra dem.

  1. Mac Donalds er selvfølgelig også et sjansespill, men jeg opplever at de stort sett tar det på alvor når jeg ber de ta hensyn. Selvfølgelig svikt i rutiner her også. Jeg gode også det en gang, og fikk heller aldri det gavekortet vi ble lovet.. Hadde helt glemt det:-)

 2. Mattilsynet her er veldig strenge på riktig merking, og da skal kornsorter stå nøye merket, det holder ikke bare å skrive gluten feks på merkingen. Det skal også være nøye rutiner på håndtering av denne maten, og opplæring skal også bli gitt deretter. Utrolig synd å se at flere steder i byene er det liksom ikke så farlig og merke og behandle maten på en trygg måte. Dra på Oslo Raw og vær trygge på at alt er glutenfritt (bare pass på produktene med havregryn og havremelk i 🙂 ).

  1. Enig!! Elsker Oslo raw, men tenker at det burde ikke være så vanskelig for andre heller. Tross alt veldig viktig at folk ikke blir syke…

 3. Flott at du setter fokus på dette! Vi opplever stadig at de «seriøse» restaurantene ikke gidder å ha glutenfrie soner, mens fastfoodkjedene og feks Leos lekeland (!) greier dette. I Trondheim opplyser et par restauranter om glutenfrie pizza som i realiteten er 80% glutenfritt
  (deres egne ord) Skulle ønske det rett og slett ikke var lov å ha ting merket glutenfritt hvis ikke er 100% GF.

 4. Du er en dust! Jeg har hatt cøliaki ii sikkert mange år, men ble diagnostisert for 4 år siden. Min eldste i 13 år og min yngste fikk påvist for 5 år siden. To av mine tanter, 5 av mine søskenbarn attpåtil bestefar og oldefar på morssiden. Ja, vi kan ikke SPISE gluten, men kontakt med gluten har ingenting å si. Denne sykdommen er ikke en dødsdom! Når jeg får servert smørbrød (som er ca kanskje 10-15 ganger årlig gjennom jobb etc) så tar jeg av pålegget og legger det på mitt eget brød, med smuler og alt. Det samme gjør mine sønner. Ingen problem. Jeg ble som sagt diagnostisert sent i livet, men diagnosen var så sterk at gastronomisk undersøkelse var ikke nødvendig. Ei heller var gastronomisk undersøkelse nødvendig på min minste.
  Snakke meg om å være Drama Queen!!

  1. Hei og takk for konstruktiv og hyggelig tilbakemelding!

   Anbefaler deg å melde deg inn i, eller lese deg opp på diagnosen hos @norskcøliskiforening. Høres ut som det trengs..

   Fin dag videre, Mike!

   1. Mike; for å få diagnose cøliaki må en vel ta GASTROSKOPI og iallefall må en ha det for å få støtte frå nav til glutenfri kost!! Gastronomisk undersøkelse er vel heilt unødvendig,men sikkert veldig hyggelig!Eg fekk diagnose i voksen alder og reagere avogtil på smuler frå brødfjøl. Andre ganger kan det gå fint. Dette er veldig individuelt tenke eg. Du er frekk og opptrer som ein som veit bedre enn andre. Dette er lite sjarmerende og veldig irriterende. Det ER dritt å heile tida måtte passe på det man eter og alltid være den sære som må spør korleis mat er tilberedt. Eg reagere også utvendig m kløe/eksem ved kontakt av mel eller frks shampo med hvete. Så du får spise orda dine,Mike og lese litt meir om diagnose. For langvarig eksponering av gluten kan jo føre til kreft. Eller i mitt tilfelle- cushing syndrom. Så Mike; https://www.ncf.no/

  2. Dust kan du selv være Mike
   Har et barnebarn på 4år som blir stygg dårlig bare han får i seg en bitteliten biten med gluten ,så jeg tror du må lese deg litt mere opp
   Selv om du kan røre gluten så kan ikke alle det .
   Å når mat med gluten og glutenfritt blir laget på ei å samme fjøl/benk så klarer de ikke å fjerne all gluten fra stedet maten blir tilbered på
   Hilsen ei farmor som vet hva bittelitt gluten kan gjøre med en som blir skikkelig dårlig

  3. Det er stor forskjell på hvordan ulike personer med cøliaki reagerer på å bli utsatt for gluten. Noen kan faktisk være så sensitiv, at det er katastrofe om glutenholdigbrød har lagt på samme tallerken, det kan være nok at samme klype blir brukt til å ta brødet med. Fint for dere at dere tåler, men slik er det slett ikke for alle!

 5. Vi har også fått påvist cøliaki hos familiemedlem, men som Mike kan tåle «spor av» uten å bli dårlig. Han har spist glutenfritt de siste 10 år, men har ikke noe problem med å dele for eksempel skjærefjøl med oss som spiser vanlig brød. Her kan det tilsynelatende være variasjoner. Vi gleder oss stort over glutenfritt tilbud på restauranter og kafeer, selv om disse er plassert i nærheten av andre varer med gluten. Vår erfaring er at noen steder synes terskelen er for høy til å tilby glutenfritt, nettopp fordi det selv med forholdsregler som «ren» sone, fortsatt kan skje at mat blir kontaminert og at enkelte får en reaksjon. Håper selvfølgelig at flere serveringssteder kan våge å satse på rene soner og bli mer bevisste på håndtering av glutenfrie varer, slik at også de mest sensitive kan føle seg trygge. Men heier samtidig på de som våger å satse på glutenfrie alternativer, uten å kunne garantere at de ikke inneholder «spor av». Bare det er et stort fremskritt sammenlignet med slik det var for 10 år siden.

  1. Enig at det er stor forskjell. Problemet er bare at glutenfritt da ikke er trygt for de fleste med cøliaki. Tar du pålegget av et glutenholdig brød og legger det på et glutenfritt brød sitter du igjen med en betydelig mengde gluten (mer enn spor av), og “regelen” er at det ikke skal være noen synlige smuler. At man ikke får en reaksjon sier meg ingenting. Det betyr ikke at tarmtottene likevel ikke tar skade, dessverre. Terskelen for å tilby er heldigvis høyere, men at det reklamers som glutenfritt betyr ikke at det er det i alle tilfeller, og det er jo synd. Men helt topp at dere er fornøyd!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You Might Also Enjoy

Glutenfri cannelloni med kjøttfyll

, ,

Glutenfrie Dumlekjeks

Glutenfri sjokoladekake med godis til halloween

Glutenfrie frokostpannekaker

Cous cous salat med halloumi, rødbeter & mynte

Glutenfri grov pai med fetaost og spinat

NYHETSBREV

Skriv deg på vårt nyhetsbrev og få oppskrifter, tips og informasjon om nye produkter, tilbud og rabatter, rett i innboksen.