Blog posts

Når McDonalds blir redningen…

Når McDonalds blir redningen…

Å leve med cøliaki

I går skulle vi på kafe, men nok en gang ble McDonalds redningen. Å ha cøliaki handler om så mye mer enn en allergi eller en intoleranse. Begge deler er like vanskelig for den det gjelder, men ved cøliaki er trygge kjøkkenrutiner alfa og omega for å ikke bli skikkelig syk.


Det nytter ikke tilby glutenfritt og bare bytte ut melet eller brødet. Du MÅ passe på at rutiner for håndtering av glutenfritt er fulgt. I går havnet vi nok engang på McDonald’s da vi ikke fant noe annet sted å spise i nærheten som var trygt. Supert for Sevastianos, not so much for oss andre.


Jeg blir litt irritert når kafeer og spisesteder tilbyr glutenfritt, men likevel har glutenholdig og glutenfritt side om side. For de som ikke vet det skaper det enorm fare for kryssmitte, og det vil være helt uaktuelt for en med cøliaki fordi det vil inneholde betraktelig mer gluten enn “spor av”. Hvorfor har ikke kafeer og restauranter samme regler for merking av allergener som matvareprodusenter?
Når du først tar deg bryet med å lage til kundene dine bør det jo være nettopp glutenfritt? På stedet vi var i går var den glutenfrie kaken plassert midt mellom to MED gluten. Det var smuler overalt. Jeg tør påstå at den kaken inneholdt mer gluten enn bare "spor av". Det virket heller ikke som betjeningen syntes det var verdt å bruke tid på å vidreformiddle at det ville være lurt med en annen plassering på den glutenfrie kaken....


Poenget er at med veldig små justeringer kan flere steder tilby trygge alternativer for en med cøliaki. De må bare ta det litt seriøst først.....

Ja til #cøliakivennlig merking!

About the author

Aktiv, matglad familie som lager glutenfri mat grunnet Sevastianos på 10 år med cøliaki.

4 Comments

 1. Marit
  11/06/2019 at 10:01
  Reply

  Jeg kjenner meg så igjen i det du skriver ang MC Donalds og så kaldt glutenfritt. Jeg og min mann var ute å kjørte, har har I tillegg til cøliaki også diabetes så jeg måtte ha i meg noe mat og det fort. Det nermeste som var da MC Donalds i Sandvika hvor vi var. Jeg fortalte at jeg har cøliaki og tåler ikke spor av gluten og at jeg er veldig sensetiv når drt kommer til dette. De sa at dette var helt trykt å spise for meg, jeg valgte å stole på dem men etter noen biter begynte jeg å føle meg dårlig og store smerter i magen. Jeg klarte knapt å gå ut til bilen vår. Mannen min ble selvfølgelig sint, vi fikk bare “beklager så mye”. Vi sendte en mail til hovedkontoret til Mc Donalds og forklarte det hele. De sa jeg skulle få ett plaster på såret, dette er nå 1 år siden og jeg har enda ikke fått noe i posten eller mottatt noe mail fra dem.

  • Pappa uten gluten
   16/06/2019 at 10:35

   Mac Donalds er selvfølgelig også et sjansespill, men jeg opplever at de stort sett tar det på alvor når jeg ber de ta hensyn. Selvfølgelig svikt i rutiner her også. Jeg gode også det en gang, og fikk heller aldri det gavekortet vi ble lovet.. Hadde helt glemt det:-)

 2. Marit
  11/06/2019 at 17:33
  Reply

  Mattilsynet her er veldig strenge på riktig merking, og da skal kornsorter stå nøye merket, det holder ikke bare å skrive gluten feks på merkingen. Det skal også være nøye rutiner på håndtering av denne maten, og opplæring skal også bli gitt deretter. Utrolig synd å se at flere steder i byene er det liksom ikke så farlig og merke og behandle maten på en trygg måte. Dra på Oslo Raw og vær trygge på at alt er glutenfritt (bare pass på produktene med havregryn og havremelk i 🙂 ).

  • Pappa uten gluten
   16/06/2019 at 10:33

   Enig!! Elsker Oslo raw, men tenker at det burde ikke være så vanskelig for andre heller. Tross alt veldig viktig at folk ikke blir syke…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *