Nydiagnosert? Det kommer aldri til å bli det samme igjen…

once you go celiac you can't go back
once you go celiac you can't go back

Det finnes ganske mange variasjoner av uttrykket "Once you go .....  you never go back", og det er nettopp det dette innlegget handler om, for; Once you go celiac you can't go back! Og det er akkurat sånn det er, får du diagnosen cøliaki kan du ALDRI spise gluten eller det du har sett på som"vanlig" mat igjen. For vår del kan du kanskje aldri spise spor av gluten igjen heller.

Som matblogger anbefaler Yiannis ofte glutenfrie produkter og det er ikke sjeldent han får høre at "det smaker ikke likt" , "det holder seg ikke bra", eller  "det ble tørt etter bare EN dag på benken", og "Det smuldrer opp med en gang".. Osv osv. Jeg er helt enig for  jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg selv har sagt dette, MEN det er jo helt sant, for DET KOMMER ALDRI TIL Å BLI DET SAMME IGJEN! EVER!

Du kommer kanskje ALDRI til å få en luftig bolledeig igjen. Du kommer antageligvis til å forbanne alle fremtidige deiger du skal bake og som klistrer seg fast i hendene dine og på kjøkkenbenken. Du kommer IKKE til å synes at brød og andre bakevarer smaker som før,  og du kommer aldri til å gå forbi ett bakeri igjen uten å føle ett stikk av smerte, og du kommer sannsynligvis ALDRI til å finne de samme alternativene som før på restaurant og cafe igjen uten å risikere å bli dårlig. Brutalt ja, men helt sant!

Du kommer til å sitte i mange bursdagsselskaper med din egen matboks mens du ser lengselsfullt på de andre sin mat. Du kommer ofte til å få spørsmålet om hvor sensitiv du er og om det er så farlig med litt gluten. Noen ganger kommer du til å hate de spørsmålene.

Du kommer til å tilbringe mange timer på do eller på badegulvet fordi noen ikke har passet på at maten din var trygg. Du kommer ofte til å komme hjem fra venner/ familie/ cafe sulten fordi du ikke kunne spise maten som ble servert. Du kommer til å bli veldig oppgitt og frustrert over dette og noen ganger veldig lei deg også.

MEN, du kommer til å finne så mange gode erstatninger. Du kommer til å finne produsenter som jobber rompa av seg for å finne ett likeverdig tilbud til deg og du kommer til å finne matvareprodusenter og bakerier som kommer til å tilby deg ett fullverdig glutenfritt tilbud når du måtte ønske det, og du vil snart komme til å sette pris på det. Hver eneste dag! Produktene deres kommer til å inneholde mindre sukker og mer fiber enn du er vant til da de stadig utvikler nye, bedre og sunnere alternativer.

Du kommer til å finne en oppskrift som gir deg nydelige glutenfrie boller eller annen bakst, og snart kommer du ikke til å tenke på at du savner hveteboller en gang.

Du kommer til å bli ekstremt mye mer kreativ når det kommer til matlaging og du kommer til å sette så uendelig mye mer pris på nye produkter i hyllene. Ting du alltid før har tatt for gitt. Du kommer til å elske alle nye produkter i "din hylle" og en dag kommer du til å si at "denne smaker helt likt som vanlig kvikklunsj/ skoleboller/ brød/ boller/ og rundtstykker. Jeg lover!

Du kommer til å ta bølgen når du finner en restaurant som passer på rutinene slik at det er helt trygt for deg å spise der og du kommer til ELSKE det hotellet/kurstedet som legger det til rette for deg. Du kommer til å skryte uhemmet av skolen og barnehagen din dersom de jobber på for at det skal være trygt for deg og andre med intoleranser, og du kommer til å rose arbeidsplassen din om de legger det til rette for at nettopp din lunsj er trygg.

Du kommer til å sette enda mer pris på gode venner som legger sjela sin i at du skal få akkurat det samme som alle de andre på festen.

Du kommer garantert til å begynne å grine når du ser stjerner i øynene på barnet ditt fordi hun/han for en gangs skyld skal få spise det samme som de andre ved bordet. Du kommer til å bli så rørt og takknemlig for alle de flotte foreldrene i klassen eller i barnehagen som baker glutenfrie kaker til skoleavslutning eller til vennegruppen, og som stadig sender meldinger å spør om ting er trygt. Du kommer til å bli så glad for at folk spør og bryr seg, og du kommer snart til å enkelt kunne forklare hva det vil si å ha cøliaki. Og du vil stort sett bli hørt og tatt godt vare på.

Du kommer til å elske foreldre som tar overnattinger på strak arm og som sier at "vi fikser, ikke noe problem!" Og ett lite tips; hold på de vennene som gjør dette for de er nemlig gull verdt!

Dette er litt av det det handler om å ha cøliaki. Det er mange motsetninger og mange følelser. Noen dager oppleves det som ganske enkelt å ha cøliaki og andre dager virker det helt håpløst. Det er absolutt ikke enkelt, men det trenger ikke alltid være så vanskelig heller. Fortsett å forklar , terp på rutiner og ikke føl at det er du som er problemet, for det er du nemlig ikke. Tell til ti (eller 100) innvendig mens du smilende forklarer at den pizzaskjæreren som akkurat ble brukt til å skjære opp pizza med gluten ikke kan brukes på din pizza. Ingen med vettet i behold ville funnet på å gi en nøtteallergiker mat med spor av nøtter, og det samme gjelder for deg. Fortsett å etterspør slik at det glutenfrie tilbudet bare blir bedre. Ikke vær redd for å si i fra. Forklar at maten er din eneste medisin og derfor er det viktig at den er 100% trygg.

Jeg har skrevet dette innlegget til deg som er nydiagnosert, men det er også en hyllest til alle som tar autoimmune sykdommer /allergier og intoleranser på alvor og som jobber hardt for at tilbudet stadig blir bedre slik at dere med cøliaki eller intoleranser skal bli trodd og tatt på alvor. Det fortjener dere nemlig!  Jeg og Yiannis skal i hverfall gjøre det vi kan for å øke forståelsen ved å fortsette å skrive om cøliaki.

Takk for at dere følger oss!

Og du,

Klem fra mamma´n til Sevastianos:)

#pappautengluten #cøliaki #cøliakiforeningen #allerglutenfritt #matglad #mamma #pappa #blogg #glutenfri #glutenfritt #utengluten

once you go celiac you can't go back
Pappa uten gluten
Aktiv, matglad familie som lager glutenfri mat grunnet Sevastianos på 10 år med cøliaki.
Bestill Den store glutenfrie kokeboka her. Fri frakt og maks rabatt. Trykk her for å bestille