Overnatting og cøliaki

Engangstuber med honning
Engangstuber med honning

Det er helg  og mange av dere har sikkert sendt barna på overnattingsbesøk hos venner og/ eller familie. Om du har barn med cøliaki krever det litt planlegging før ett overnattingsbesøk. i hvertfall når de er små. Jeg har listet opp noen tips som kanskje kan forenkle besøket litt .

Ofte skal det både serveres middag, kveldsmat og frokost/ lunsj neste dag. Vi pleier alltid å sende med brød/knekkebrød, frokostblanding, engangspakninger med smør og Nugatti/honning eller syltetøy. Engangpakninger med smør og pålegg er forøvrig helt genialt når du skal på overnatting eller ut å reise.

Du kan også få flere tips til hva man kan servere og hvordan man håndterer å få en glutenfri gjest på besøk her.

pappautengluten
pappautengluten

Forslag til sms / mail i forkant av overnatting:

Takk for invitasjon, han kommer gjerne:)

Sevastianos har cøliaki, dvs at maten hans ikke kan inneholde gluten eller være i kontakt med glutenholdig mat da bare en smule er nok til at han blir veldig syk. Han tåler ikke gluten, hvetestivelse eller spor av gluten. ( Sevastianos tåler ikke “spor av” eller hvetestivelse selv om mange med cøliaki tåler det)
Han tar gjerne med egen mat, men han kan spise alt av kjøtt/fisk/kylling, grønnsaker og frukt. Fria glutenfritt/ Dr.oekter/ Grandiosa/ Peppes har glutenfrie varianter av pizza, og om det skal bestilles mat er det supert om dere ber restauranten følge rutiner med håndtering av glutenfri mat.

Han vet stort sett hva han kan spise/ ikke spise av godis og potetgull, men se gjerne på innholdsfortegnelsen da alle allergener står uthevet. Eller spør han:)

Fint om du bruker ett bakepapir på stekeplatene når du skal varme mat i ovnen. Det samme gjelder ved steking av glutenfri pizza. Bruk ett eget fat og egen pizzaskjærer.

Si i fra til oss dersom du ønsker at vi tar med eget. Det gjør vi mer enn gjerne! Og spør om du lurer på noe!:)“

Mer informasjon finner du her

 

pappautengluten
pappautengluten

Klemmetuber med syltetøy og honning er også smart i en familie der ikke alle spiser glutenfritt. Man slipper at kniver som brukes på kryss og tvers "forurenser" maten. Det kan også være greit at den eller de som lever glutenfritt får eget smør som er merket i kjøleskapet. Husk at benkeplater, skjærefjøler  og kjøkkenredskaper må vaskes nøye før tilbereding av glutenfri mat.

Det er også lurt å styre unna vaffeljern og brødrister når du har en glutenfri gjest på besøk.

Håper noen av diss tipsene var nyttige. Hva er ditt beste tips til en glutenfri overnatting?

Pappa`n til Sevastianos

#pappautengluten #glutenfri #cøliaki #cøliakiforeningen #aktiv #matglad #pappa #utengluten

pappautengluten
pappautengluten
pappautengluten
Pappa uten gluten
Aktiv, matglad familie som lager glutenfri mat grunnet Sevastianos på 10 år med cøliaki.
Forhåndssalget har åpnet for vår nye bok! Få boken før lansering med fri frakt og maks rabatt. Trykk her for å bestille