Verdens beste glutenfrie skoleboller?
Disse, eller noe annet glutenfritt bakverk har vi nesten alltid i fryseren. Det har vi fordi det ofte dukker opp invitasjoner som krever tilrettelegging av glutenfritt.
.
På søndag fant guttegjengen ut at de skulle stå på skøyter på Frogner stadion. Alle gutta hadde «vaffel-penger» i lommen...
Jeg vet at vaflene på Frogner stadion er veldig gode, men jeg vet også at de er veldig langt fra å være glutenfrie. Så hva gjør man da? Jo, man dykker ned i fryseren, tar opp skoleboller, tiner i ovn på 160 C i 6 minutter ish, kliner på melis og kokos, og voila! Dagen er reddet! Sevastianos var like fornøyd, og han storkoste seg med skoleboller, kakao, skøyter og gutta:-)
Livet med cøliaki er ikke alltid så lett, men det behøver ikke være så vanskelig heller..
Oppskrift på skoleboller:
Ingredienser:
- 3 dl yoghurt / kesam eller rømme
- 3 dl lunket vann
- 2 ss fiberhusk
- 100 gr smeltet smør
- ca 500 gr lys glf melblanding. Ha eventuelt i mer mel om det trengs.
- 1 pose tørrgjær
- 1 1/2 dl sukker
- 1/2 ts salt
- 1 ts kardemomme (kan sløyfes)
Fyll:
- Vaniljekrem (ferdig)
Topping:
- melisglasur
- kokos
Bland sammen lunket vann, fiberhusk, kesam/rømme og smeltet smør. Fiberhusken kommer til å lage blandingen litt klumpete, men det er sånn det skal være. Ingen grunn til panikk:)
Ha mel, sukker og gjær i en bakebolle og vend inn de våte ingrediensene. Kna godt og sett deigen til heving i 30 minutter.
Trill ut deigen og del bollene i like store emner. Legg bollene på ett bakepapir på stekeplaten, trykk de ned litt på liten med en skje og ha en ts vaniljekrem i hver bolle. Etterhev i ca 30 minutter.
Stek bollene i forvarmet stekeovn ( 225°C.) i ca 12-15 minutter til de er gylne.
Avkjøl på rist.
Pynt avkjølte skolebrød med melisglasur og dypp dem i en skål med kokos.
Vil du lage din egen vaniljekrem?
- 1 stk vaniljestang eller litt vaniljesukker
- 4 dl melk
- 6 stk eggeplomme
- 1⁄2 dl sukker
- 1 ss maizena
Skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med melk, eggeplommer, sukker og maisenna. Varm opp under omrøring til kremen begynner å tykne. Pass på så den ikke koker. Avkjøl i kaldt vann, rør av og til.


Lykke til!
Pappa´n til Sevastianos
#pappautengluten #denstoreglutenfiebakeboka #glutenfrie #skoleboller #aktiv #maraton #pappa #familie #utengluten #cøliaki #godtno #marathon #running #dad #family #glutenfree #food #celiac #foodblogger #foodie
Grunnoppskriften for boller som er her er ulik den i boka. Forskjell i mengde væske og mel, samt om tørrgjæren skal i væsken eller i det tørre. Anbefaler du å bruke denne oppskriften eller oppskriften i boka?
Jeg lagde skolebollene i dag og de ble kjempegode! Om sommeren er det ofte «bollestopp» på DNT hytter på langturer, men det er ikke lett når alt har gluten i det. Nå er det bare å ta en opp fra fryseren og ha den med i sekken! De er gode & saftige og ikke så smulete som andre glutenfritt bakverk. Anbefales høyt!
Fiberhusken lagde blandingen ekstra klumpete, så jeg tok litt ekstra tid å bryte de opp litt. Og husk kardemomme, det står i ingrediensene men ikke oppskriften 🙂
Hei, veldig bra oppskrifter du har. Men lurer litt på hvorfor det er forskjell på oppskriftene nettet her kontra boka? Hvilken er best?
Laget de i dag med barnebarn – knallgode
Så hyggelig at de falt i smak!:)
Vi er helt ny i cøliaki verden med en datter på 3 som fikk diagnose i høst. Har ikke prøvd bakst enda, men denne oppskriften så jo bare nydelig ut, og overkommelig for en nybegynner. Men må jeg bruke maskin for å få et godt resultat? Kjempe fin blogg og Instagram konto som allerede har vert til stor hjelp og inspirasjon
Tusen takk for hyggelig tilbakemelding!