Sorry folkens, det er vi som overdriver…

cøliaki
cøliaki

Mange som lever med cøliaki snakker ofte om at de som "bare" har glutenintoleranse ofte "ødelegger" for oss med diagnose fordi folk blir litt sløvere på rutiner og dermed tror at de med cøliaki tåler litt gluten.

Jeg mener tvert imot at de er med på å øke etterspørselen og kunnskapen rundt intoleranser, og dermed er de akkurat like viktige som de med diagnose.

Men hva med våre egne? De som har hatt sykdommen i mange år, men kanskje ikke har satt seg godt nok inn i sykdommen . Jeg skal gi dere et eksempel.

For en tid tilbake møtte vi på en bekjent på en cafe. Jeg husker ikke riktig hva samtalen dreide seg om , men vi kom inn på mat , at Sevastianos har cøliaki og at det dermed kan være vanskelig for oss å finne steder han kan spise trygt.

" Det har jeg og " sa han. Jeg tok et kjapt overblikk over bordet hvor han hadde både øl og en salat hvor han hadde plukket ut krutongene (hvorfor han tok ut krutongene, men drakk øl fikk  jeg ikke klarhet i...), hvorpå han fulgte opp med et lite smil "men, jeg er ikke så allergisk"... og kompisen fulgte opp med  "Jeg tror nok at mange er litt vel hysteriske jeg da.."

Jeg sa ingenting der og da, det er ikke mine tarmtotter, men jeg kjente at jeg ble skikkelig irritert, for dette ER jo  min kamp. Hva var det egentlig de sa? At vi overdriver?? Jag kunne ha sagt så mye og jeg burde ha gjort det (ikke bare fulgt opp med et blogginnlegg om det) for Sevastianos sin skyld, men der og da ble jeg litt matt, for dette er dessverre holdninger vi daglig må leve med...

Det jeg burde ha sagt var; Det ER vanskelig for oss å finne trygge steder. Vi KAN ikke bare plukke bort krutonger fra salaten, og vi KAN (også av åpenbare grunner da Sevastianos kun er 9 år) IKKE drikke vanlig øl.

At du ikke får en reaksjon betyr ikke at kroppen din ikke tar skade av det. Det er mulig at du slipper å ligge i fosterstilling på badegulvet etter et inntak av gluten, det er mulig du slipper å spy som en gris i mange timer etterpå, det er fullt mulig du slipper at magen din vrenges, at krampene kjennes uutholdelige og det er mulig du tror at du ikke tar skade av det, men det gjør du selvfølgelig og det vet du.

Men det aller største problemet er at ved å ufarliggjøre sykdommen ødelegger du for alle andre som hver dag kjemper for at folk skal ta sykdommen alvorlig. Når du sier på restauranten at du kan plukke ut krutongene  tror de selvfølgelig at det ikke er så farlig og at det ikke er så nøye med rutinene likevel.  Men det aller værste er at de tror at det er VI som overdriver. At det er vi som er hysteriske og det kan jeg bare ikke godta.

Så spis hva faen du vil for meg, men ikke si høyt at du har cøliaki og at du likevel tåler "litt"gluten  for da ødelegger du for alle oss som kjemper hver eneste dag for å bli tatt alvorlig.

Og du;  vi overdriver IKKE!

Dét var det jeg burde sagt....

God sommer og stor klem fra mamma´n til Sevastianos:)

cøliaki

# pappautengluten #kapersoliven #glutenfri #cøliaki #cøliakiforeningen #aktiv #matglad #pappa #utengluten #marathon #running #daddy #cooking #homemade #glutenfree #food #celiac

Pappa uten gluten
Aktiv, matglad familie som lager glutenfri mat grunnet Sevastianos på 10 år med cøliaki.
Hurra! Boken vår 'Den store glutenfrie bakeboka' kan endelig bestilles!Trykk her for å bestille