Søtpotet fries og chiliaioli

image

Om du ikke har prøvet å lage sprøstekte søtpotet fries før, så må du gjøre det nå! For ett par dager siden var jeg på Homans i Bogstadveien med noen venner. Drakk øl å spiste søtpotet fries og chiliaioli. Sinnsykt godt! Sprøstekte fries med havsalt og rosmarin, dyppet i chiliaioli er definitivt den nye sommer favoritten.

Jeg tenkte umiddelbart at dette må resten av familien prøve. I og med at Sevastianos har cøliaki er det greit å spørre om rutiner i forkant av ett besøk.  En veldig hyggelig kelner kunne opplyse oss om at de dessverre friterer fries i samme frityr gryte som glutenholdig mat og at rutinene på kjøkkenet ikke blir fulgt med tanke på dette. Ett besøk der blir derfor utetelukket for han dessverre, men jeg kommer definitivt igjen😉

Jeg har derfor laget de selv. Jeg må innrømme at de ikke ble så veldig sprø på første forsøk, men da jeg kom over denne oppskriften satt det som ett skudd:)For å få sprø fries trenger du;

  • 1 stor søtpotet
  • 1/2 ts Maizenna maisstivelse
  • 1 ss olivenolje
  • Havsalt & nykvernet pepper
  • Rosmarin

Skrell søtpoteten, og kutt den i jevnstore fries. Det er viktig at bitene har omtrent samme størrelse, slik at alle bitene blir jevnt stekt.

Legg alle søtpotetfriesene i en bolle med kaldt vann 10-15 minutter. Dette er med på å fjerne litt av stivelsen i potetene.
Hell av vannet, og tørk godt av søtpotetene. Legg dem deretter i en plastikkpose med en halv teskje Maizenna, lukk posen, og rist godt så alle potetbitene er jevnt dekket av et tynt lag maisstivelse. Det er viktig å ikke bruke for mye maisstivelse, da dette kan føre til at potetene bare smaker maisstivelse.

Åpne posen, og tilsett cirka én spiseskje olivenolje, samt ønsket krydder. Vi brukte rosmarin, havsalt og nykvernet pepper. Lukk posen, og rist godt så søtpotetfriene er ordentlig dekket.
Dekk et stekebrett med bakepapir, og legg søtpotetfries-en jevnt utover. Pass på at de ikke dekker hverandre, da dette kan føre til bløte og slappe biter.

Sett stekebrettet inn i ovnen på 200 grader varmluft. Etter 15 minutter må du ta brettet ut og snu bitene så alle sider blir tilstrekkelig stekt.
Sett dem inn igjen i 10 nye minutter. Etter dette må du sette ovnsdøren på gløtt, og la de steke i 5-10 minutter til de har fått en sprø overflate, og et mykt og seigt indre.
Dryss gjerne litt friske urter over, kvern over litt salt, og server straks.

Kilde; Coop/ We are not foodies

 

Chiliaioli:

Vi brukte en oppskrift fra Trines matblogg på Chiliaioli. Om du er litt lat kan du også bruke en pose majones å tilsette 2 fedd hakket hvitløk, hakket fersk chili, 1 ts sterk sennep og litt sitronsaft og olivenolje. Havsalt/ nykværnet pepper på toppen. Avkjøl i kjøleskapet for at smakene skal sette seg skikkelig.

http://trinesmatblogg.no/2011/08/17/chiliaioli/

 

Lykke til!

Pappa’n til Sevastianos 😉

Pappa uten gluten
Aktiv, matglad familie som lager glutenfri mat grunnet Sevastianos på 10 år med cøliaki.
Hurra! Boken vår 'Den store glutenfrie bakeboka' kan endelig bestilles!Trykk her for å bestille