Spinatpai eller spanakopita som det kalles i Hellas er en pai i flere lag penslet med olje med en spinat og fetablanding i. Paien er farlig god, og da vi bodde på øya vår var det fast “frokost” på vei til stranden, gjerne med en frappe (iskaffe) til.
Det krever litt tålmodighet å lage denne paien da lagene skal kjevles ut i flere lag, men jeg garanterer at resultatet er verdt hvert sekund.
Ingredienser bunn:
- 300 g lyst glutenfritt mel
- 1 ts salt
- 2 ss olivenolje
- 120 g lunken melk
- 1 egg
- 2 ss olivenolje
- 1 ss edikk
3-4 ss olivenolje til pensling.
1-2 ss mel til utkjevling
Ingredienser fyll:
- 1 finhakket løk
- 4 finhakkede vårløk
- 1 fedd finhakket hvitløk
- 400 g spinat
- Samt/ pepper etter smak
- 1 neve finhakket dill
- 200 g naturell kremost
- 150 g fetaost
- Saften av 1/2 sitron
2 ss olje til steking
Bland sammen alle ingrediensene til bunnen. Rør sammen til du har en fin deig. Del den så i fire like deler, pakk hver del i plastfilm og legg i kjøleskap i minimum 30 minutter.
I mens lager du fyllet. Surr løk og vårløk i oljen. Tilsett spinat litt og litt til den er ferdig dampet. Tilsett dill, salt og pepper å skvis en halv sitron over blandingen. Avkjøl. Når blandingen er ferdig avkjølt vender du inn kremost og feta til du har en jevn , fin blanding. Sett til side.
Kjevle ut hver av delene til bunnen mellom to bakeark med litt siktet mel. De skal være så tynne som mulig.
Pensle en form (20*30) med olje og legg ferdig kjevlet deig i formen;
Start med to lag deig hvor du legger halve deigen i formen (den lengste delen av formen) og andre halvdelen ut. Gjør det samme med de to neste , men nå skal du legge de på kortsiden av formen til de danner “et kors”.
Halve deigen skal i formen og dekke bunnen, og andre halve skal ligge utenfor. Legg så i fyllet og brett over den andre delen av deigen. Skjær opp “porsjoner ” med en skarp kniv (12 stk), pensle med olje og stek i 180 C i cirka en time til du har en gylden farge. Sett en ildfast form fylt med vann i bunnen av ovnen. Den stå i under hele steketiden.


#pappautengluten #glutenfri #vegetar #spinatpai #spanakopita #aktiv #trening #familie #pappa #utengluten #cøliaki #marathon #runner #glutenfree #greek #food #spinachpie #cookbook #godtno #thefeedfeed #vegetarian