Bare spis det du vil!

De siste dagene har debatten om juksemakere som juger på seg cøliaki, og hvem som har hva  i matpakken rast. Til nå har jeg hverken hatt behov for eller vilje til å si noe i den debatten.

Vi tilhører nemlig den "heldige" gruppen som har en diagnose. Ingen , ikke engang forbanna radioverter våger å kritisere oss med cøliaki. Ikke engang matpakkebanden rører oss for bare vi sier ordet  "cøliaki" skjønner de at det betyr at vi , og jeg siterer; "driter i buksa bare vi ser en bolle".

Men nå synes jeg faktisk at det er nok. Jeg er skikkelig lei av å høre om dette.  Hvem i huleste skal bestemme hvem som tåler hva? Hvem skal bestemme hva jeg eller sønnen min har i matpakken? Selfølgelig har barnet ditt det like bra med to skiver i matpakken som det barnet som har med sushi. Selvfølgelig må du ikke spise vaffel i kantina fordi at en radiovert med et lettere forhøyet ego mener at det er det som gjelder.

Dersom blodprøvene dine viser at du kan ha cøliaki må du få en slange ned i halsen for å få bekreftet diagnose, og selv da kan det i noen tilfeller være vankelig å stille diagnose. Da er det ikke så rart at mange velger å unnlate matvarer de merker at de reagerer på. De aller fleste er oppegående nok til å skjønne det selv hvis kroppen har det bedre uten gluten/melk/egg/ nøtter eller hva det nå måtte være at du reagerer på. Jeg understreker også at jeg på ingen måte mener at du selv skal stille diagnose på barnet ditt, jeg mener bestemt at barn og unge må utredes nøye av en lege før du tar vekk matvarer du mener barnet ditt reagerer på, men jeg synes at et voksent og selv bare et middels oppegående menneske må få lov til å selv bestemme hva han eller hun skal spise.

Jeg mener jeeeezeeees, hvordan klarer du å irritere deg over hva andre spiser? Hvordan klarer du å opparbeide deg nok energi til å lage et radioprogram hvor det meste av sendetiden er dedikert til å få flere til å spise vaffel i kantina og til å drite ut (boksavlig talt) de som ikke gjør det? Eller som matpakkebanden, å skriver flere innlegg både for og imot fermetert(?) bokhvetebrød eller grønnkålchips i matpakken? Jeg orker ikke mer. Seriøøøøøst lisssom?? Det viktigste er vel at barnet får noe han eller hun liker og at det blir mett. Hvor mye energi du som forelder velger å legge i det er din sak og ingen andres.

Jeg kjenner at til tross for at jeg selv har klart å skrive et helt innlegg om det klarer jeg ikke helt å opparbeide meg nok energi til å fortsette denne debatten, så jeg avlutter med et heidundrandes BARESPISDETDUVIL og jeg håper du snart klarer å gi litt mere F i hva andre mener om kostholdet ditt eller matpakken din. Og til deg som vrir deg i kramper av de i kantinen som ikke spiser vaffler eller de som har med noe du ikke klarer å uttale engang i matpakken;  Det går bra. Det er ingenting å hisse seg opp over. Ta deg en vaffel eller en bolle å lær deg heller et par andre verdier i livet enn å irritere deg over hva andre spiser eller ikke spiser. Spis akkurat det du vil og la andre gjøre akkurat det samme. Det må jo være langt viktigere ting eller andre mye mer interessante debatter vi kan ta eller hva?

Til syvende og sist er det tross alt din helse og din kropp og den bestemmer bare du over. Punktum.

Ha en herlig søndag:)

Stor klem fra mamman til Sevastianos

Pappa uten gluten
Aktiv, matglad familie som lager glutenfri mat grunnet Sevastianos på 10 år med cøliaki.
«Etter 15 år har endelig glutenfritt blitt enkelt å lage og kjempegodt.» – CecilieTrykk her for å se boka vår!