Pappa uten gluten
Sprøstekt sopp à la papaous
Sprøstekt sopp à la papaous

Sprøstekt sopp à la papaous

Dette er pappous. Pappous på gresk betyr bestefar. Han er bestefaren til Yiannis. Han døde bare noen måneder før Sevastianos ble født. Han hadde gleder seg til å treffe han, men det ble dessverre ikke slik.

Pappous bodde hele sitt liv på en liten øy i Hellas. Antiparos. Han bodde i en liten leilighet, men som var stor nok for han etter at kona hans, Yiannis bestemor døde.

Maria, mammaen til Yiannis vasket for han, strøk klærne hans og laget mat til han. Ikke fordi hun måtte, men fordi hun ønsket det selv. I Hellas tar man vare på de gamle. Det er bare sånn det er. På sommeren , eller når været var fint gikk hun ditt på ettermiddagen og så satte de seg på trappen utenfor huset, drakk gresk kaffe, snakket og «så på livet.»

Han red avgårde på eselet sitt hver morgen før solen sto opp. Søndager også. Bare været stoppet han noen få ganger. Da gikk han på cafe eller Kafenion, drakk sterk gresk kaffe og spilte tavli.

Han hadde en liten gård i fjellet utenfor landsbyen hvor han dyrket grønnsaker og hadde høner.

Ved lunsjtider kom han ridende ned fra fjellene for å spise middag/ lunsj hos Maria. Han kom ikke om han ikke ble invitert. Ikke for å være vanskelig, men fordi han ville ikke trenge seg på. Da Yiannis var liten var det hans oppgave å springe bort å hente papous. Når vi bodde på øya tok jeg med glede den jobben. Det var så koselig å rope på han når jeg gikk forbi. Og han ble så glad når vi kom. «Kommer dere i dag og» sa han selv om vi kom hver eneste dag.

Han kom aldri tomhendt til huset. Han hadde med seg egg eller brød, druer, oliven og noen ganger hadde han stoppet for å plukke sopp. Soppen skar Maria i skiver, vendte i mel og stekte i godt med olje før hun toppet det med sitron og persille. Det smakte himmelsk.

Lunsjen hos storfamilien var mitt første møte med Hellas og Yiannis sin familie. Alle var samlet til bords og det var alltid masse mat. Du går aldri sulten fra det bordet. Og du får hele familen på kjøpet. På godt og vondt:-)

Papous er ikke her lenger, men jeg drømmer fremdeles om den soppen. Derfor skal du få oppskriften av meg i dag.

Sprøstekt sopp à la papaous:

  • sjampinjong skåret i skiver
  • 3 ss glutenfritt lyst mel
  • olje til steking
  • Sitron/ salt og finhakket persille til topping

Ha melet på en tallerken og vend inn skivet sopp. Varm opp oljen i en stekepanne og stek soppen gylden. Snu den under steking. Legg ferdigstekt sopp over på et bakeark. Strø over salt, persille og skvis godt med sitron over.

 

Sprøstekt sopp à la papaous

Klem fra mamma´n til Sevastianos:-)

 

#pappautengluten #vegetar #vegansk #aktiv #familie #pappa #utengluten #cøliaki #godtno #marathon #runner #glutenfree #food #mushroom #foodblogger #greece #greekislands #grandfather

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You Might Also Enjoy

Glutenfri cannelloni med kjøttfyll

, ,

Glutenfrie Dumlekjeks

Glutenfri sjokoladekake med godis til halloween

Glutenfrie frokostpannekaker

Cous cous salat med halloumi, rødbeter & mynte

Glutenfri grov pai med fetaost og spinat

NYHETSBREV

Skriv deg på vårt nyhetsbrev og få oppskrifter, tips og informasjon om nye produkter, tilbud og rabatter, rett i innboksen.