Blog posts

Ut på tur med cøliaki

Ut på tur med cøliaki

Å leve med cøliaki, Glutenfrie produkter
på tur med cøliaki

Vi har ligget litt lavt på bloggen i noen dager og det er rett og slett fordi vi har tatt oss en velfortjent ferie til Hellas. Her skal deler av familien tilbringe sommeren, mens noen av oss (undertegnede) skal reise litt frem og tilbake.

I og med at vi reiser ut til øyene blir turen ganske lang. Den må derfor planlegges nøye da det kan være vanskelig å få kjøpt noe underveis. Jeg vet av tidligere erfaringer at det glutenfrie tilbudet på Gardemoen kan være ganske varierende.

Legg gjerne igjen en kommentar under om du har tips til hvor man finner glutenfritt på flyplassen:)

Vi fant ingenting denne gangen heller så derfor var det bra at vi var føre var. Snakker av dyrekjøpt erfaring fra første gang vi tok turen med ett nydiagnosert barn....

Så, her er ett par tips til hva du kan pakke i sekken når du skal ut på reise;

Engangspakninger med pålegg
Dette tar liten plass i bagasjen og istedenfor at knekkebrød blir mykt og brødet hardt, smører du på når du ønsker det.

Knekkebrød
Knekkebrød holder seg litt bedre enn glutenfritt brød og det kan være lurt å pakke ned en ekstra pakke til de første dagene.

Ostehorn
Disse holder seg fantastisk godt og de reddet vår reise! Oppskrift finner du her

Baguetter/ rundstykker
Dersom du ikke har like lang reise som oss kan påsmurte rundstykker eller baguetter være godt på reisen. Det glutenfrie brødet holder seg ikke alltid like godt, men på kortere turer går det fint.

Nøtter/rosiner/ knaske gulrøtter
Dette er ALLTID med oss på tur, og det hjelper når det kan være langt mellom måltidene.

Husk at det kan være lurt å pakke ned en pakke med knekkebrød i tilfelle det er vanskelig å finne ett sted med glutenfritt de første dagene. Det kan også lønne seg å sende en mail til hotellet i forkant for å sjekke det glutenfrie tilbudet på hotellet og om de har tips til hvor du kan få tak i produkter. Dersom du ikke finner det største utvalget i butikkene kan du også sjekke med apoteket. Her hvor vi er bestiller de mer enn gjerne opp produkter for oss.

De aller fleste restauranter er veldig behjelpelige med å finne glutenfrie alternativer for deg. Ett godt tips kan være å laste ned GF cards i Appstore slik at det ikke blir noen språkmessige misforståelser. Spør om kjøkken-rutiner og forklar hvor viktig det er at disse rutinene følges. Spør heller en gang for mye enn for lite.

Vi har funnet en restaurant med nydelige pasta og salater på menyen og har selv tatt med glutenfri pasta og bedt de tilberede den med saus til. Noe de mer enn gjerne gjør.

I fjor hadde vi så mange uhell at det endte med å tilberede mat hjemme i leiligheten. I år har vi testet ut litt igjen og det har har gått fint. Vi ber om å få se hvor maten tilberedes og har gitt beskjed om hvor viktig det er at rutiner følges. Det kan være lurt å oppsøke restauranten du vil spise på litt tidligere på dagen for å sjekke om de har muligheten til å legge det til rette for deg/dere. Det er veldig kjedelig å komme uforberedt for så å finne ut at det ikke lar seg gjøre .

Husk at det er veldig viktig å ikke miste matgleden på ferie. Forbered deg godt og finner du ett sted som funker bruk de om igjen. Bedre å spise sammme sted flere kvelder på rad enn å risikere å bli dårlig.

Vi har en leilighet her hvor vi er, men kanskje det er lurt å leie ett sted med mulighet for tilberedning av mat i tilfelle det er vanskelig å finne trygge steder. Kanskje litt kjedelig, men trygt:)

Del også på ulike grupper dersom du finner trygge steder. Fint om andre også kan få glede av det.

Norsk cøliaki forening har selvfølgelig også veldig gode tips for en glutenfri ferie. De finner du her

Ett annet hett tips er brødristerposer. Dette må jo være den beste oppfinnelsen for en med cøliaki. Du slipper å være redd for smitte og du kan bruke de hvor som helst enten du er på besøk hos venner eller på restaurant/ hotell. Du får bla kjøpt de her

 

Glutenfri hylle i det lokale supermarkedet
Glutenfri hylle i det lokale supermarkedet
Sevastianos har funnet en ny favoritt kjeks
Sevastianos har funnet en ny favoritt kjeks
pappautengluten.no
pappautengluten.no
pappautengluten.no

God sommer fra Sevastianos og pappa´n hans:)

Hva er ditt beste tips til en glutenfri ferie?

#pappautengluten #kapersoliven #glutenfri #sommer #ferie #aktiv 3matglad #pappa #utengluten #cøliaki #cøliakiforeningen #allersglutenfritt #godtno #marathon #running #daddy #cooking #homemade #glutenfree #food #celiac

About the author

Aktiv, matglad familie som lager glutenfri mat grunnet Sevastianos på 10 år med cøliaki.

10 Comments

 1. Maja
  01/07/2017 at 09:07
  Reply

  den første ferien vi hadde med to cøliakere i familien ble all inclusive på Mallorca. Det var et litt kjedelig, men trygt valg, og ingen ble syke. Fordi vi spiste lunsj og middag samme sted, ble vi fort kjent med kokkene, og de ble kjent med våre behov. Etter som dagene gikk ble service bedre og bedre, og de var forberedt når vi kom til måltidene, for eksempel med ren frityr til pommes frites. Det fikk vi de siste dagene, men ikke de første. Det var som sagt en trygg og god ferie ift til mat, men ganske kjedelig. Det passer ikke hvis du ser på maten som en del av ferieopplevelse, og ønsker å smake lokal mat.

  • admin
   02/07/2017 at 06:28

   Hei og takk for svar:) Enig med deg i at om man ser på maten som en stor del av ferieopplevelsen (som meg) kan det fort bli kjedelig.

 2. Randi
  16/07/2017 at 23:04
  Reply

  Vi pleier å kjøpe glutenfritt på OSL på upper crust (baguett salg). De bruker 25 Minutter til å tilberede to små rundstykker til henne. Men hun synes de er kjempegode. Hun har gluten intolleranse og ikke cøliaki. Denne butikken finnes på innlandsflygnings delen av flyplassen. Men hvis vi skal til utlands, så stikker vi bare innomder først. Så tar vi det med oss.

  • admin
   17/07/2017 at 08:26

   Skal testes (når vi har god tid:) Takk!:)

 3. Irene
  18/04/2018 at 23:34
  Reply

  Hei, ser det er en stund siden denne posten så dere har kanskje oppdaget Northland på Gardermoen nå. De har kjempegode glutenfrie baguetter! De bruker heller ikke lang tid på å tilberede. Takk for alle tips og oppskrifter du deler! 🙂

  • admin
   21/04/2018 at 06:26

   Takk for hyggelige ord og tips! Det skal sjekkes ut! Super dag videre:)

 4. Silje
  29/05/2018 at 08:53
  Reply

  Hei
  Takk for fine råd og gode oppskrifter!
  Vi skal til Santorini og Milos i sommer. To av barna (4 og 11 år) har cøliaki, så vi er litt spent på hvordan utvalget er. Har dere vært der? Har dere isåfall lyst til å dele noen erfaringer her? Det har vært litt vanskelig å finne informasjon om hvor kjent cøliaki er på greske øyer, og hvordan utvalget er på restauranter og i butikker.

  • admin
   30/05/2018 at 05:56

   Hei Silje,

   Vi har skrevet litt om det i dette innlegget:

   http://pappautengluten.no/ut-pa-tur-med-coliaki/

   Håper du finner noen nyttige tips der.

   Vi har hus på en av øyene i nærheten så vi kun brukt Santorini som transfer. Har vært på Milos , men ikke etter at Sevastianos fikk cøliaki. Kjempefine øyer begge to! KOs dere og si gjerne ifra om du trenger hjelp til oversettelser eller lignende:)

 5. Jeanette
  02/07/2018 at 15:27
  Reply

  Double Cookiene har de på Coop Extra i Norge også, 8-åringen min elsker de 🙂

  • Pappa uten gluten
   05/07/2018 at 05:59

   Takk for tips:)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *