Ut på tur med cøliaki

på tur med cøliaki
på tur med cøliaki

Vi har ligget litt lavt på bloggen i noen dager og det er rett og slett fordi vi har tatt oss en velfortjent ferie til Hellas. Her skal deler av familien tilbringe sommeren, mens noen av oss (undertegnede) skal reise litt frem og tilbake.

I og med at vi reiser ut til øyene blir turen ganske lang. Den må derfor planlegges nøye da det kan være vanskelig å få kjøpt noe underveis. Jeg vet av tidligere erfaringer at det glutenfrie tilbudet på Gardemoen kan være ganske varierende.

Legg gjerne igjen en kommentar under om du har tips til hvor man finner glutenfritt på flyplassen:)

Vi fant ingenting denne gangen heller så derfor var det bra at vi var føre var. Snakker av dyrekjøpt erfaring fra første gang vi tok turen med ett nydiagnosert barn....

Så, her er ett par tips til hva du kan pakke i sekken når du skal ut på reise;

Engangspakninger med pålegg
Dette tar liten plass i bagasjen og istedenfor at knekkebrød blir mykt og brødet hardt, smører du på når du ønsker det.

Knekkebrød
Knekkebrød holder seg litt bedre enn glutenfritt brød og det kan være lurt å pakke ned en ekstra pakke til de første dagene.

Ostehorn
Disse holder seg fantastisk godt og de reddet vår reise! Oppskrift finner du her

Baguetter/ rundstykker
Dersom du ikke har like lang reise som oss kan påsmurte rundstykker eller baguetter være godt på reisen. Det glutenfrie brødet holder seg ikke alltid like godt, men på kortere turer går det fint.

Nøtter/rosiner/ knaske gulrøtter
Dette er ALLTID med oss på tur, og det hjelper når det kan være langt mellom måltidene.

Husk at det kan være lurt å pakke ned en pakke med knekkebrød i tilfelle det er vanskelig å finne ett sted med glutenfritt de første dagene. Det kan også lønne seg å sende en mail til hotellet i forkant for å sjekke det glutenfrie tilbudet på hotellet og om de har tips til hvor du kan få tak i produkter. Dersom du ikke finner det største utvalget i butikkene kan du også sjekke med apoteket. Her hvor vi er bestiller de mer enn gjerne opp produkter for oss.

De aller fleste restauranter er veldig behjelpelige med å finne glutenfrie alternativer for deg. Ett godt tips kan være å laste ned GF cards i Appstore slik at det ikke blir noen språkmessige misforståelser. Spør om kjøkken-rutiner og forklar hvor viktig det er at disse rutinene følges. Spør heller en gang for mye enn for lite.

Vi har funnet en restaurant med nydelige pasta og salater på menyen og har selv tatt med glutenfri pasta og bedt de tilberede den med saus til. Noe de mer enn gjerne gjør.

I fjor hadde vi så mange uhell at det endte med å tilberede mat hjemme i leiligheten. I år har vi testet ut litt igjen og det har har gått fint. Vi ber om å få se hvor maten tilberedes og har gitt beskjed om hvor viktig det er at rutiner følges. Det kan være lurt å oppsøke restauranten du vil spise på litt tidligere på dagen for å sjekke om de har muligheten til å legge det til rette for deg/dere. Det er veldig kjedelig å komme uforberedt for så å finne ut at det ikke lar seg gjøre .

Husk at det er veldig viktig å ikke miste matgleden på ferie. Forbered deg godt og finner du ett sted som funker bruk de om igjen. Bedre å spise sammme sted flere kvelder på rad enn å risikere å bli dårlig.

Vi har en leilighet her hvor vi er, men kanskje det er lurt å leie ett sted med mulighet for tilberedning av mat i tilfelle det er vanskelig å finne trygge steder. Kanskje litt kjedelig, men trygt:)

Del også på ulike grupper dersom du finner trygge steder. Fint om andre også kan få glede av det.

Norsk cøliaki forening har selvfølgelig også veldig gode tips for en glutenfri ferie. De finner du her

Ett annet hett tips er brødristerposer. Dette må jo være den beste oppfinnelsen for en med cøliaki. Du slipper å være redd for smitte og du kan bruke de hvor som helst enten du er på besøk hos venner eller på restaurant/ hotell. Du får bla kjøpt de her

 

Glutenfri hylle i det lokale supermarkedet
Glutenfri hylle i det lokale supermarkedet
Sevastianos har funnet en ny favoritt kjeks
Sevastianos har funnet en ny favoritt kjeks
pappautengluten.no
pappautengluten.no
pappautengluten.no

God sommer fra Sevastianos og pappa´n hans:)

Hva er ditt beste tips til en glutenfri ferie?

#pappautengluten #kapersoliven #glutenfri #sommer #ferie #aktiv 3matglad #pappa #utengluten #cøliaki #cøliakiforeningen #allersglutenfritt #godtno #marathon #running #daddy #cooking #homemade #glutenfree #food #celiac

Pappa uten gluten
Aktiv, matglad familie som lager glutenfri mat grunnet Sevastianos på 10 år med cøliaki.
«Etter 15 år har endelig glutenfritt blitt enkelt å lage og kjempegodt.» – CecilieTrykk her for å se boka vår!