Vi har hatt besøk av “glutentrollet”

I går var Sevastianos på en øvelse og det ble servert pølser. Vi visste ikke at det skulle serveres pølser så han hadde ikke fått “formaninger”i forkant. Som vanlig hadde han derfor sekken full av frukt, litt kjeks og en toast. Pølsen var selvfølgelig mer fristende, og flinke gutten gjorde alt riktig: han spurte om det var glutenfrie pølser og det var det. Han ba om å få ta av en eller to før pølseklypen kom i kontakt med pølsebrød for så å dyppes ned i vannet igjen, og det fikk han.

Alt dette gjorde han, MEN det han ikke visste (og ikke har noen forutsetninger for å vite) var at pølsene var trukket i buljong og det var tydeligvis ikke av den glutenfrie varianten. Det er begrenset hva en liten gutt skal måtte passe på til enhver tid, og det er heller ikke lett for voksene å vite dersom man ikke har kjennskap/ erfaring med det. Han ble ikke umiddelbart dårlig, men da vi skulle hente og vi skjønte at det var servert pølser sjekket jeg gryte og pølser og så at det var brukt buljong. Jeg fant ikke esken så jeg fikk ikke sjekket hvilken type det var, men det er i hvertfall bare det vi kunne spore det tilbake til.

Reaksjonen kom i bilen på vei hjem. Egentlig kom det litt før, men vi håpet at det ikke skyltes inntak av gluten. Vi håpet fremdeles at buljongen hadde vært glutenfri. Han ble først litt blek, og “klaget” over at han var slapp og sliten. Jeg tenkte (håpet er vel mer riktig) at han kanskje synes dagen hadde vært litt lang, siden det hadde vært mange øvelser hele formiddagen. I bilen kom magesmertene og da vet vi alle hvordan de neste timene blir.

Jeg vet at mange reagerer ulikt på inntak, men jeg tror at de aller fleste kjenner igjen “glutentrollet” når det kommer på besøk. Sevastianos blir først blek, han får mørke ringer under øynene, han blir slapp og så kommer det. Først magesmerter, så hyppige toalettbesøk og etter noen timer oppkast. Da kommer det opp ufordøyd mat.

Det er vondt å stå på sidelinjen og ikke vite hva som hjelper. Vi har heldigvis hatt veldig få uhell siden han begynte på glutenfritt kosthold, men hos oss ser det ut til at det eneste som “hjelper” er å få lagt seg og å ha ett toalett i umiddelbar nærhet. Heldigvis er Sevastianos en av de hvor reaksjonen ikke varer så lenge. Det er stort sett over på ett par timer. Noen ganger har vi opplevd at “anfallet” også kan komme opp til to dager etter inntak. Det kan da være veldig vanskelig å vite hva som har forårsaket det.

Jeg har forsøkt å lete opp noen tips om hva som hjelper, og jeg fant ett par tips jeg legger ved. Jeg anbefaler også alle å melde seg inn i Norsk Cøliaki Forening hvor du vil finne mange nyttige tips dersom du har cøliaki selv eller har noen i familien som har diagnosen:

http://www.ncf.no

The Glutenfree lifesaver har en super webside jeg har brukt mange ganger og hun har delt sine beste tips dersom uhellet er ett faktum:

https://ingvild-ofstad.squarespace.com/blog/2014/8/20/hvordan-hndtere-gluteneksponering

Ellers blir jeg veldig glad om du legger igjen en kommentar med ditt beste tips dersom du har vært så uheldig å fått i deg gluten.

Sevastianos våknet helt frisk og rask i dag igjen og viser ingen tegn på at dagen i går var som den var. Vi har også forklart han at dette kommer til å skje av og til og at han ikke alltid kan gjøre noe for å forhindre det.

Nå skal vi ut å nye vårværet. Ha en strålende søndag:)

#pappautengluten #glutenfreelife #glutenfreelifesaver #ncf #norskcøliakiforening

Pappa uten gluten
Aktiv, matglad familie som lager glutenfri mat grunnet Sevastianos på 10 år med cøliaki.
Hurra! Boken vår 'Den store glutenfrie bakeboka' kan endelig bestilles!Trykk her for å bestille