Blog posts

Vi har hatt besøk av “glutentrollet”

Vi har hatt besøk av “glutentrollet”

Å leve med cøliaki

I går var Sevastianos på en øvelse og det ble servert pølser. Vi visste ikke at det skulle serveres pølser så han hadde ikke fått “formaninger”i forkant. Som vanlig hadde han derfor sekken full av frukt, litt kjeks og en toast. Pølsen var selvfølgelig mer fristende, og flinke gutten gjorde alt riktig: han spurte om det var glutenfrie pølser og det var det. Han ba om å få ta av en eller to før pølseklypen kom i kontakt med pølsebrød for så å dyppes ned i vannet igjen, og det fikk han.

Alt dette gjorde han, MEN det han ikke visste (og ikke har noen forutsetninger for å vite) var at pølsene var trukket i buljong og det var tydeligvis ikke av den glutenfrie varianten. Det er begrenset hva en liten gutt skal måtte passe på til enhver tid, og det er heller ikke lett for voksene å vite dersom man ikke har kjennskap/ erfaring med det. Han ble ikke umiddelbart dårlig, men da vi skulle hente og vi skjønte at det var servert pølser sjekket jeg gryte og pølser og så at det var brukt buljong. Jeg fant ikke esken så jeg fikk ikke sjekket hvilken type det var, men det er i hvertfall bare det vi kunne spore det tilbake til.

Reaksjonen kom i bilen på vei hjem. Egentlig kom det litt før, men vi håpet at det ikke skyltes inntak av gluten. Vi håpet fremdeles at buljongen hadde vært glutenfri. Han ble først litt blek, og “klaget” over at han var slapp og sliten. Jeg tenkte (håpet er vel mer riktig) at han kanskje synes dagen hadde vært litt lang, siden det hadde vært mange øvelser hele formiddagen. I bilen kom magesmertene og da vet vi alle hvordan de neste timene blir.

Jeg vet at mange reagerer ulikt på inntak, men jeg tror at de aller fleste kjenner igjen “glutentrollet” når det kommer på besøk. Sevastianos blir først blek, han får mørke ringer under øynene, han blir slapp og så kommer det. Først magesmerter, så hyppige toalettbesøk og etter noen timer oppkast. Da kommer det opp ufordøyd mat.

Det er vondt å stå på sidelinjen og ikke vite hva som hjelper. Vi har heldigvis hatt veldig få uhell siden han begynte på glutenfritt kosthold, men hos oss ser det ut til at det eneste som “hjelper” er å få lagt seg og å ha ett toalett i umiddelbar nærhet. Heldigvis er Sevastianos en av de hvor reaksjonen ikke varer så lenge. Det er stort sett over på ett par timer. Noen ganger har vi opplevd at “anfallet” også kan komme opp til to dager etter inntak. Det kan da være veldig vanskelig å vite hva som har forårsaket det.

Jeg har forsøkt å lete opp noen tips om hva som hjelper, og jeg fant ett par tips jeg legger ved. Jeg anbefaler også alle å melde seg inn i Norsk Cøliaki Forening hvor du vil finne mange nyttige tips dersom du har cøliaki selv eller har noen i familien som har diagnosen:

http://www.ncf.no

The Glutenfree lifesaver har en super webside jeg har brukt mange ganger og hun har delt sine beste tips dersom uhellet er ett faktum:

https://ingvild-ofstad.squarespace.com/blog/2014/8/20/hvordan-hndtere-gluteneksponering

Ellers blir jeg veldig glad om du legger igjen en kommentar med ditt beste tips dersom du har vært så uheldig å fått i deg gluten.

Sevastianos våknet helt frisk og rask i dag igjen og viser ingen tegn på at dagen i går var som den var. Vi har også forklart han at dette kommer til å skje av og til og at han ikke alltid kan gjøre noe for å forhindre det.

Nå skal vi ut å nye vårværet. Ha en strålende søndag:)

#pappautengluten #glutenfreelife #glutenfreelifesaver #ncf #norskcøliakiforening

About the author

Aktiv, matglad familie som lager glutenfri mat grunnet Sevastianos på 10 år med cøliaki.

6 Comments

 1. Monika Neuberg
  27/03/2017 at 00:07
  Reply

  Når trollet kommer ønsker jeg meg toalettet og ligge i fred. Kanskje en klut jeg kan ha i pannen. Jeg skjelver og svetter og fryser og magesmertene er uutholdelige. Å ikke spør om noe. Bare legg tilrette. Pute på gulvet ved doen. Kanskje en kurv eller en stol vedsiden av som han kan lene seg mot når smertene river og han sitter på do. Og drikke. Blåbærsaft roer magen, har sukker som gir energi og er godt å spy opp. Kommer ikke på noe i nattens mulme og mørke.
  Lykke til!

  • admin
   27/03/2017 at 16:00

   Takk for tips og deling. Blåbærsaft skal testes!:) Lykke til videre til deg og!

 2. Ingvild Kristine
  02/04/2017 at 14:40
  Reply

  Takk for hyggelig omtale av bloggen min, og takk for fin blogg selv! 🙂

  Klem fra Ingvild Kristine

  • admin
   03/04/2017 at 17:08

   Takk for det!:)

 3. Ranja Allen
  18/06/2018 at 18:51
  Reply

  Takk for en super blogg.
  Jeg har også cøliaki, og har også hatt flere uhell med å få i meg gluten uten at jeg visste det. Men OH, så nøye man blir etter å ha vært dårlig noen ganger. Etterhvert som gutten deres vokser til vil han bli enda flinkere til å sjekke ALT selv, da opplevelsen med å bli syk er ubeskrivelig grusom. Jeg har desverre ikke noen kur- jeg pleier å sørge for toalett i nærheten og SOVE så lenge det er nødvendig. Influensa-følelsen er verst, da den varer lengst (to til tre dager). Oppkast og diarè går over etter bare noen timer. Det kan være greit å vite at selv om det ikke synes på utsiden, er den ubehagelige følelsen av å ha influensa langvari og da kan gutten deres ha behov for rolige dager et par tre dager etter uhell. Det er jo ikke så lett å si fra når man er liten at man føler seg sliten og har verk i hele kroppen. Det går over, men er slitsomt mens det står på. Lykke til.

  • Pappa uten gluten
   05/07/2018 at 06:00

   Takk for gode tips! Lykke til videre til deg og:)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *