Glutenfrie steam buns
Glutenfrie steam buns er noe veldig mange savner. Derfor har vi laget denne oppskriften til deg, i glutenfritt. Den er enkel og ikke minst, de blir veldig gode! Topp med ønsket fyll og gjerne hjemmelaget hoisinsaus. Perfekt å bruke opp eventuelle rester i også. Kanskje du har igjen noen rester fra julemiddagen du kan bruke?
Glutenfrie steam buns (dampende «brød») er typisk asiatisk «street food». Det tar litt tid å lage, så lag gjerne dobbel porsjon når du først er i gang, og frys ned til en annen anledning. Se tips om frysing nederst i innlegget.
Du kan som sagt fylle glutenfrie steam buns med det du ønsker, men i og med at det nå er jul, gjerne med rester av julematen, rødkål og hjemmelaget hoisinsaus. Ellers anbefaler vi å bruke svin, grønnsaker, kylling, and eller kalkun i. Dessverre inneholder flere av de ferdige hoisinsausene gluten, men den er lett å lage i glutenfritt. Vi har brukt ferdig pulled pork, men annet kjøtt eller fyll kan også fint brukes.
Steam buns skal dampes så vi anbefaler at du skaffer deg en bambusdamper. Vi kjøpte vår på Meny, men du får den sikkert i andre dagligvarer også.
Glutenfrie steam buns (10 buns):
- 300 g glutenfritt lyst mel, gjerne fra Pappa uten gluten
- 1 ss bakepulver
- ¼ ts salt
- 1 dl varmt vann
- 1 ½ dl lunken melk
- ½ ss honning
- 1–2 ss sukker
- ½ pose tørrgjær
- 1 ss olje til pensling
Hoisinsaus:
- 1 dl glutenfri soyasaus
- ½ dl riseddik
- 4 ss honning
- 2 ss brunt sukker
- 1 ts tahini
- 1 ss peanøttsmør
- 3 ss sesamolje
- 2 hvitløkfedd, finhakkes
- 1 ts frisk finhakket rød chili, ev. chili paste
- ½ ss glutenfritt lyst mel, gjerne fra Pappa uten gluten
- Start med hoisinsausen. Kok opp alle ingrediensene og la det koke i noen minutter. Rør godt så melet ikke klumper seg. Sil over på et glass. Sett lokk på glasset. Oppbevares i kjøleskap.
- Fortsatt med steam buns. Ha mel, bakepulver og salt i en bakebolle. I en annen blander du sammen vann, melk, sukker, honning og gjær. La stå til gjæren «bobler» litt.
- Ha det våte over i det tørre og kna godt til du har en jevn og fin deig. La deigen stå dekket med plast i cirka 20 minutter.
- Kjevle ut deigen til en cirka 1 cm tykk leiv. Trykk ut buns med et kjøkkenglass.
- Legg hver «bun» over på et mellomleggspapir på et stekebrett og pensle med litt olje. Brett den ene halvdelen over den andre slik at hver «bun» får en halvmåneform. Dekk brettet med plastfilm og la stå til heving på et lunt sted i minimum 1 time.
- Plasser «buns» i en bambus-steamer med mellomleggspapiret. Steam i 8 minutter.
- Server med ønsket topping og hoisinsaus
Glutenfrie meltyper
Vi bruker nå kun eget mel i oppskriftene våre, Pappa uten gluten, glutenfritt mel , og har brukt dette i denne oppskriften på glutenfrie steam buns, men dette utelukker ikke andre melsorter dersom du har de stående. Bruk da helst rene melkorter, og unngå å blande sammen alt for mange forskjellige melsorter. Du vil da få et bedre resultat.
Oppbevaring
Disse egner seg godt i fryseren, men anbefaler deg å dampe de opp etter tining.
Dette innlegget er merket annonse da vi har brukt lenker til Pappa uten gluten´s eget mel i oppskriften.
Vi i Pappa uten gluten har også gitt ut fire bøker med glutenfrie oppskrifter og gode tips til hvordan du lykkes med glutenfrie mat og bakst. Link til alle bøkene våre finner du her:
Bakeboka; Den store glutenfrie bakeboka
Kokeboka; Den store glutenfrie kokeboka
Brødboka; Den store glutenfrie brødboka
Juleboka; Juleboka
#pappautengluten #glutenfri #glutenfrie #glutenfritt #steambuns #baobuns #asiatisk #streetfood #bakst #utengluten #cøliaki #marathon #runner #glutenfree #food #celiac #senzaglutine #nogluten
4 Responses
Ikke fiberhusk? Ser at noen av oppskriftene dine ikke står at skal være fiberhusk i!? Hvorfor?
Anbefaler stort sett fiberhusk for et høyere innhold av fiber, samt at det kan gi litt elastisitet i deigen. Du kan gjerne tilsette det i oppskrifter selv om det ikke står, men ikke nødvendig.
Jeg har forsøkt å lage glutenfrie steambuns etter oppskrift her, og med deres mel.
Dessverre ble deigen ikke som jeg forventet. Etter å ha fulgt oppskriften, gikk ikke deigen an å kna, den var altfor løs. Jeg måtte ha i mye mer mel for i det hele tatt å få noe som lignet en deig.
Hva kan jeg ha gjort feil?
Hm, litt vanskelig å si, regne med at oppskriften er slavisk fulgt siden du spør, men glutenfri deig kan jo noen ganger være litt lunefull. Så fremt du har gjort akkurat som oppskriften sier er det dessverre vanskelig å si, men sjekk ut noen av tipsene på bloggen ev i bøkene hvis du har de. Lykke til!