Glutenfrie boller
Det nærmer seg fastelavn, og kan man egentlig få for mange oppskrifter på gode glutenfrie boller? Her har vi tatt utgangspunkt i oppskriften vår på juleboller, men kuttet ut julekrydderiene, nøtter, appelsin og sjokolade, og heller tilsatt litt mer sukker. Det var mange som ønsket seg oppskriften på disse etter at vi la ut en video på Instagram, så da håper vi at dere tåler enda en oppskrift på glutenfrie boller.
Oppvarming/ tining
For oppvarming i ovn; spray litt vann over bollene før de varmes i ovn på 150–160 C . Dersom bollene er fryst, anbefaler vi tining i ovn på 160C i 6–8 minutter.
Glutenfritt mel
Vi bruker nå kun eget mel i oppskriftene våre, Pappa uten gluten, glutenfritt mel , men dette utelukker ikke andre lyse melsorter dersom du har de stående og har god erfaring med de.
Vi har brukt det lyse melet vårt i oppskriften på glutenfrie boller. Du får nå også begge våre melblandinger, grovt og fint, på Meny matglede
Glutenfrie boller
- Porsjoner: 10 store boller, ev 12–15 mindre boller
- Ovnstemperatur: 200 °C
- Tar litt tid å lage
- 3,5 dl lunken melk
- 1 pose tørrgjær (til søt bakst)
- 120 g sukker
- 3 ss gresk yoghurt eller rømme
- 2 egg
- ½ ts vaniljepulver
- ½ ts kardemomme
- 650 g lys melblanding, gjerne fra Pappa uten gluten
- ½ ts salt
- 100 g romtemperert smør i biter/terninger
- 1–2 ss vann til pensling
- 1 egg til pensling
- Rør ut gjæren og sukker i den lunkne melken. Tilsett gresk yoghurt, egg, kardemomme og litt av melet. Bland godt.
- Tilsett saltet med resten av melet, melet tilsettes litt etter litt, og elt deigen godt. Ha i smøret litt om gangen, og elt det godt inn i deigen. Deigen skal være litt klissete. Dekk bakebollen med et fuktig kjøkkenhåndkle eller plastfolie, og la deigen heve i romtemperatur i cirka 1 time.
- Forvarm ovnen til 200 °C og sett en ildfast form med litt vann i bunnen av ovnen.
- På en lett melet overflaten former du deigen til 12 – 15 like store boller og legg de med litt avstand til hverandre, bruk god avstand om du ikke vil at de skal “flyte” sammen, på et stekebrett dekket med bakeark. Pensle bollene godt med vann.
- La bollene etterheve i cirka 30 minutter.
- Pensle bollene med egg og stek bollene i cirka 20 minutter til de er gylne. Avkjøl på rist.
Vi i Pappa uten gluten har også gitt ut fire bøker med glutenfrie oppskrifter og gode tips til hvordan du lykkes med glutenfrie mat og bakst. Link til alle bøkene våre finner du her:
den store glutenfrie bakeboka
Bakeboka; Den store glutenfrie bakeboka
Den store glutenfrie kokeboka
Kokeboka; Den store glutenfrie kokeboka
Den store glutenfrie brødboka
Brødboka; Den store glutenfrie brødboka
Den store glutenfrie julebakeboka
Juleboka; Den store glutenfrie julebakeboka
#pappautengluten #glutenfri #glutenfritt #glutenfrie #boller #utengluten #marathon #runner #glutenfree #food #celiac #baking #nogluten
2 Responses
Mine ble veldig flate.. Hvorfor?
Fulgte oppskriften, og deigen hevet fint.
Det er di beste bollene jeg har smakt jeg brukte laktosefri melk og margarin og tagetesse sukker, istedenfor.