Fish ‘n’ chips og nasjonaldag
Fish ‘n’ chips og nasjonaldag – 25 Mars er det Hellas nasjonaldag. Uavhengighetsdagen og dagen da Hellas ble fritt fra tyrkerne. Historien er selvfølgelig lengre en dette men kort fortalt ble Hellas fritt og demokratiet gjenoppsto. Jeg er, som noen kanskje har fått med seg, Gresk så her i huset feirer vi både Gresk og Norsk nasjonaldag. Dog ikke samtidig.
På denne dagen serveres det “bakaliaro”, altså frityrstekt torsk i mange greske hjem. Bakaliaro kan lettest sammenlignes med den Engelske “fish and chips”.
Storbritannia har hatt et ufortjent dårlige rykte i matveien. Men en rett har alltid vært en favoritt hos lokalbefolkningen og turister ; nemlig Fish & Chips. Fish and chips er en klassisk måte å spise fisk på i England. Man får det ofte servert i avispapir på en kiosk eller på pub. Gjerne med en (glutenfri) øl til. Opprinnelig var fish & chips mat for arbeiderklassen, men retten har vokst til å bli en av de mest populære rettene du bestiller når du er på pub.
Så i ekte Gresk ånd lager vi i dag fish & chips eller bakaliaro om du vil. I Hellas, som i England serveres det med stekte poteter til. Men i Hellas er tartarsausen byttet ut med hvitløksdippen “Skordalia “.
Skordalia or skordhalia/skorthalia (σκορδαλιά [skorðaˈʎa],
Sjekk ut vår nettbutikk for flere glutenfrie nyheter
Panering og mel
Vi har brukt Pappa uten gluten- lys melblanding i denne oppskriften.
Du skal likevel få begge oppskriftene av meg. Men først, fisken:
- 700 gr torskefilet
- Salt og pepper
Tørk torskefileten godt og skjær i ønskede stykker. Dryss med salt og pepper.
Frityrrøre:
- 90 g glutenfri melblanding
- 60 gr maienna
- 1 egg
- 3/4 dl fløte
- 1 ts salt
- 3 ts bakepulver
- 1,5 dl vann
- 1 dl olje til steking
Bland sammen glutenfritt mel, salt og bakepulver og tilsett iskaldt vann. Rør sammen til en jevn røre og la den så få hvile i kjøleskapet i 20 minutter. Varm frityrolje i en panne eller en frityrkoker til 160 °C. Dypp torskestykkene i frityrrøren, og la røren renne litt av. Stek stykkene i oljen, to og to om gangen.
La dem steke i ca. 5 minutter til de er gylne og sprø. Legg dem over på tørkepapir slik at oljen trekkes ut.
Tartarsaus:
- 2 stk eggeplomme
- 1 ts sitronsaft
- 1 ts dijonsennep
- 1 fedd hvitløk
- 2 dl olje
- 3 stk sylteagurk
- 3 ss kapers
- Salt
Rør eggeplomme sammen med sitron, sennep og presset hvitløk. Spe med olje, litt om gangen, mens du rører hele tiden. Rør inn hakket sylteagurk og kapers, og smak til med salt.
Skordalia/ hvitløksdipp:
- 1/2 kopp med valnøtter og mandler kjøres i en kjøkkenmaskin
- 500 gr glutenfritt daggammelt brød. dynket i vann.
- 3 ss edikk
- 5 ss olivenolje
- 3 fedd hvitløk
- Salt/pepper
Kjøres i en kjøkkenmaskin til du får en jevn fin røre.
Pommesfrittes :
- 4-5 poteter skåret i tynne strimler
- olje til steking
- Ha olje i en stekepanne og ha i potet strimlene. Stekes til de får en gyllen farge. Legg de over på ett bakepapir slik at oljen renner av.
- Server med fries og valgfri saus
Fish ‘n’ chips og nasjonaldag
Vi i Pappa uten gluten har også gitt ut fire bøker med glutenfrie oppskrifter og gode tips til hvordan du lykkes med glutenfrie mat og bakst. Link til alle bøkene våre finner du her:
Bakeboka; Den store glutenfrie bakeboka
Kokeboka; Den store glutenfrie kokeboka
Brødboka; Den store glutenfrie brødboka
Juleboka; Juleboka
#pappautengluten #kapersoliven #glutenfri #glutenfree #food #greek #nationalday #independence #bakaliaro #skordalia #mediterranean #homemade #cooking #hjemmelaget #utengluten #matbloggsentralen #hellas #gresk #mat #godtno #matprat #nrkmat
7 Responses
Heisann
Fikk spesiallaget fish & chips på torget i Flåm i sommer ( -17 ) av et meget hyggelig brødrepar fra Bergen som hadde ei bod der. Han snudde seg rundt å laget ei blanding slik at jeg fikk min porsjon fish & chips glutenfri 🙂
Kjempegodt
Nå har jeg funnet oppskriften din og skal prøve sjøl
mvh
Hei,
Så hyggelig! Da vil vi gjerne høre om det falt i smak:) Lykke til!
Er det noe spesielt glutenfritt mel du vil anbefale her?
Jeg ville brukt en lys melblanding. Bruk det du har:)
Hei, i ingredienslisten til frityreøren er det nevnt egg og fløte men dette er ikke nevnt i fremgangsmåten, hvor skal dette??
Liv
Hei. Takk for gode oppskrifter
Jeg lurer på det samme som en person ovenfor: I ingredienslisten til frityreøren er det nevnt egg og fløte men dette er ikke nevnt i fremgangsmåten, hvor skal dette og når skal det opp i? Therese 🙂
Jeg lurer også på det samme! Hva gjør jeg med egget og fløten i frityrrøren? Forstår det ikke, og står med det nå…..