Glutenfri pizza på biga metoden
Glutenfri pizza på biga metoden er perfekt hvis du, som oss, elsker god pizza med digg ost, tomatsaus og sprø skorpe. Denne deigen er lett og forme og gir et fantastisk resultat! Disse er stekt i ovn på høy temperatur, men bruk gjerne en pizzaovn eller pizzastein om du har det. Ser for meg at denne gir et nydelig resultat dersom du har pizzaovn.
Denne oppskriften gir 4 porsjonsstørrelser pizza.
Glutenfritt mel
Vi bruker nå kun eget mel i oppskriftene våre, Pappa uten gluten, glutenfritt mel , men dette utelukker ikke andre melsorter dersom du har de stående. Glutenfri pizza på biga metoden lages med grovt og fint mel.
Biga
Biga er en fordeig, altså en deig til deigen. Biga er en typisk italiensk måte å bake på og er mye brukt i italienske brød- og pizzaoppskrifter. Denne metoden er vår nye favoritt! Den er ikke like komplisert som surdeig, men prosessen er ikke helt ulik. Dette er også en slags fermenteringsprosess. Fordeigen bør få stå over natten, og helst ha en hviletid på 6–20 timer. Jo lenger den står, jo bedre blir resultatet. Husk at ingrediensene til fordeigen er I TILEGG til ingrediensene til deigen. Det skal derfor ikke trekkes fra i ingrediensene. Det er ikke alltid tid til å la fordeigen stå så lenge, men anbefaler da at den får stå i minimum to timer. Et lite tips er å lage fordeigen på morgenen og bake ut på ettermiddagen. Det tar nemlig bare noen minutter og røre sammen fordeigen.
Biga
- 1 ss gjær
- 1 dl vann
- 70 g glutenfritt mel, grovt eller lyst
- Rør sammen gjær, vann og mel til en løs masse i en liten bakebolle. Dekk til å la stå i minimum 2 timer, aller helst 6–12 timer.
- 200 g pappa uten gluten grov melblanding
- 200 g pappa uten gluten lys melblanding
- 3 dl vann
- 1 ts salt
- 4 ss olivenlje
- 1-2 ss lyst mel til utbaking (hvis det trengs)
- 4-5 ss tomatsaus
- 100 g revet ost og mozzarella
- 8 skiver god skinke eller salami
- Basilikum til topping
- I en annen bolle har du melet, salt, vann og olje . Hell over bigaen, og elt eller rør gradvis. Tilsett mer mel eller vann om det trengs.
- La deigen heve i romtemperatur i 1–2 timer.
- Forvarm ovnen til 240 C med stekebrettene eller pizzaformene i.
- Vend deigen over på et lett melet underlag, del den i tre like store emner og form en ball av hver emne. La bollene hvile i cirka 10 minutter under bakebollen.
- Kjevle ut eller trykk deigen ut til en rund form. Start fra midten og trykk den ut til den former en sirkel. La kanten rundt (skorpen) være litt høyere. Du kan ha litt mel eller olivenolje på hendene når du trykker ut deigen.
- Ta ut et av stekebrettene fra ovnen og legg på deigen. Trykk deigen litt mer ut på brettet. Husk at stekebrettet er veldig varmt, så ikke brenn deg!
- Ha på tomatsaus og ost.
- Stekes i cirka 10–12 minutter. Dryss over noen blader basilikum før servering.
Vi har flere glutenfrie produkter i nettbutikken vår- Se hele utvalget her.
*Dette innlegget er merket annonse da vi har brukt lenke til Pappa uten gluten´s eget mel i oppskriften.
Vi i Pappa uten gluten har også gitt ut fire bøker med glutenfrie oppskrifter og gode tips til hvordan du lykkes med glutenfrie mat og bakst. Link til alle bøkene våre finner du her:
Bakeboka; Den store glutenfrie bakeboka
Kokeboka; Den store glutenfrie kokeboka
Brødboka; Den store glutenfrie brødboka
Juleboka; Den store glutenfrie julebakeboka
#pappautengluten #glutenfritt #glutenfri #pizza #pizzanight #pizzaoppskrifter #utengluten #cøliaki #godtno #marathon #runner #dad #glutenfree #food #celiac #nogluten
6 Responses
Hei, jeg undrer meg over at denne oppskriften ikke har noe sukker eller honning i den. Hvordan får dere gyllen pizzabunn som på bildene? Hvor mye sukker/honning kan passe til oppskriften?
1 ss holder om du vil tilsette det.
Hei;
Lurte på om du hadde noe tips ifm. steking av glutenfri pizza i pizzaovn som også brukes til vanlig pizza. Jeg baker ut pizzaen på dobbel aluminiumsfolie – men har problem med å få stekt bunnen godt nok. Alternativet er å legge inn en egen “glutenfri” steinplate, men den trenger lang oppvarmingstid, og da har “de andre” spist pizzaene sine for lengst…..
Thanks for thr great article!
Hei, jeg har problemer med at pizzabunnen ALLTID blir rå.. nå sist fulgte jeg oppskriften over her til punkt og prikke men alle tre bunnene ble rå..
Hei Lurer på om bigaen skal stå i romtemperatur eller i kjøleskap?