Glutenfri spanakopita
Glutenfri spanakopita (spinatpai), som det kalles i her er en pai i flere lag penslet med olje med en spinat og fetablanding i. Paien er farlig god, og da vi bodde på øya vår var det fast “frokost” på vei til stranden, gjerne med en frappe (iskaffe) til.
Det krever litt tålmodighet å lage denne paien da lagene skal kjevles ut i flere lag, men jeg garanterer at resultatet er verdt hvert sekund.
Glutenfritt mel
Vi bruker nå kun eget mel i oppskriftene våre, Pappa uten gluten, glutenfritt mel , men dette utelukker ikke andre melsorter dersom du har de stående. Bruk da helst rene melkorter, og unngå å blande sammen alt for mange forskjellige melsorter. Du vil da få et bedre resultat. Du kan bruke både grovt og lyst mel i denne paien.
Ingredienser bunn:
- 300 g lyst glutenfritt mel
- 1 ts salt
- 2 ss olivenolje
- 120 g lunken melk
- 1 egg
- 2 ss olivenolje
- 1 ss edikk
- 3-4 ss olivenolje til pensling.
- 1-2 ss mel til utkjevling
Ingredienser fyll:
- 1 finhakket løk
- 4 finhakkede vårløk
- 1 fedd finhakket hvitløk
- 400 g spinat
- Samt/ pepper etter smak
- 1 neve finhakket dill
- 200 g naturell kremost
- 150 g fetaost
- Saften av en 1/2 sitron
- 2 ss olje til steking
- Bland sammen alle ingrediensene til bunnen. Rør sammen til du har en fin deig. Del den så i fire like deler, pakk hver del i plastfilm og legg i kjøleskap i minimum 30 minutter.
- Imens lager du fyllet. Surr løk og vårløk i oljen. Tilsett spinat litt og litt til den er ferdig dampet. Tilsett dill, salt og pepper å skvis en halv sitron over blandingen. Avkjøl. Når blandingen er ferdig avkjølt vender du inn kremost og feta til du har en jevn , fin blanding. Sett til side.
- Kjevle ut hver av delene til bunnen mellom to bakeark med litt siktet mel. De skal være så tynne som mulig.
- Pensle en form (20*30) med olje og legg ferdig kjevlet deig i formen;
- Start med to lag deig hvor du legger halve deigen i formen (den lengste delen av formen) og andre halvdelen ut. Gjør det samme med de to neste , men nå skal du legge de på kortsiden av formen til de danner “et kors”.
- Halve deigen skal i formen og dekke bunnen, og andre halve skal ligge utenfor. Legg så i fyllet og brett over den andre delen av deigen. Skjær opp “porsjoner ” med en skarp kniv (12 stk), pensle med olje og stek i 180 C i cirka en time til du har en gylden farge. Sett en ildfast form fylt med vann i bunnen av ovnen. Den stå i under hele steketiden.
Du får flere glutenfrie produkter i nettbutikken vår- Se hele utvalget her.
Vi i Pappa uten gluten har også gitt ut fire bøker med glutenfrie oppskrifter og gode tips til hvordan du lykkes med glutenfrie mat og bakst. Link til alle bøkene våre finner du her:
den store glutenfrie bakeboka
Bakeboka; Den store glutenfrie bakeboka
Den store glutenfrie kokeboka
Kokeboka; Den store glutenfrie kokeboka
Den store glutenfrie brødboka
Brødboka; Den store glutenfrie brødboka
Den store glutenfrie julebakeboka
Juleboka; Den store glutenfrie julebakeboka
#pappautengluten #glutenfri #vegetar #spinatpai #spanakopita #aktiv #trening #familie #pappa #utengluten #cøliaki #marathon #runner #glutenfree #greek #food #spinachpie #cookbook #godtno #thefeedfeed #vegetarian