Glutenfrie grove rundstykker
Glutenfrie grove rundstykker er perfekte i matpakken, på tur eller som tilbehør til supper og gryteretter. Det er få ting som slår lukten og smaken av nybakt gjærbakst, og disse er intet unntak. Rundstykkene er holdbare i matpakken og fylt med favorittpålegget garanterer vi nesten at de blir spist opp.
Glutenfritt mel
Vi bruker nå kun eget mel i oppskriftene våre, Pappa uten gluten, glutenfritt mel , men dette utelukker ikke andre melsorter dersom du har de stående. Bruk da helst rene melkorter, og unngå å blande sammen alt for mange forskjellige melsorter. Du vil da få et bedre resultat. Glutenfrie grove rundstykker kan lagets på både grovt og fint mel, eller en blanding. Dersom deigen blir for kompakt, det kan skje ved bruk av et grovere mel, tilsetter du mer væske. Blir deigen alt for klissete, den skal helst være klissete før heving da den trekker til seg mel, tilsetter du bare litt ekstra mel.
Elastisitet
Denne oppskriften har vi laget uten fiberhusk, men dersom du ønsker det kan du tilsette 2 ss i væskeblandingen og røre ut. Ikke la det stå mer enn 30 sekunder. Du kan også tilsette fiberhusk eller psyllium rett i melet. Fiberhusk og psyllium gir litt bedre elastisitet i deigen, og ikke minst et høyere innhold av fiber i deigen, men det er ikke nødvendig for å lykkes med glutenfri deig.
Oppbevaring
Rundstykkene kan selvsagt fint fryses, og da anbefaler vi at de tines i ovnen på 160 °C i 6–8 minutter, for et nystekt resultat. Vi fryser ofte baksten dersom det ikke skal brukes umiddelbart. Ved tining av bakst i ovn vil du få et nystekt resultat. Dette er perfekt når du ønsker å bake en eller flere dager i forveien. Dette gjelder det meste av glutenfri bakst, og frys brød og annen bakst hele og unngå å skjære i de.
Holdbarhet på benken
Disse holder seg godt flere dager på benken. Du kan ev. spraye de med litt vann og varme de i ovn på 160C, når de begynner å bli litt tørre.
Nettbutikk
Vi har også en nettbutikk med en mengde glutenfrie varer. Se hele utvalget av glutenfrie produkter her.
Glutenfrie grove rundstykker
Porsjoner: 8 – 10 rundstykker
Ovnstemperatur: 190 C
Tar litt tid å lage
3.7 dl lunkent vann
7 g gjær (halv pose)
1 ss honning
4 ss olivenolje (hold av 1 ss til smøring av bakebollen)
2 ss gresk yoghurt
1 egg
550 g glutenfritt grovt mel, gjerne fra Pappa uten gluten
1 ts natron
1 ts salt
1 egg + 1 ss melk til pensling
3 ss valgfrie frø til pynt
1. Bland sammen halvparten av vannet, gjær og honing i en bakebolle. La stå til gjæren bobler.
2. Tilsett resten av vannet, olivenolje, gresk yoghurt, og egg, rør godt.
3. Tilsett mel, natron og salt, rør videre.
4. Ha litt olivenolje rundt kanten av bakebollen og snu deigen rundt, dekk med plastfolie og la den heve lunt i cirka en time.
5. Ha deigen over på benken, del deigen i 8 – 10 emner som du triller ut til runde eller avlange rundstykker.
6. Legg rundstykkene over på et stekebrett dekket med bakeark, dekk med kjøkkenhånkle og la de heve i 30 minutter.
7. Forvarm oven til 200 C.
8. Pensle med egg og melk blandingen , strø over med valgfrie frø og stek i 16 – 18 minutter. Avkjøl på rist.
Vi i Pappa uten gluten har også gitt ut fire bøker med glutenfrie oppskrifter og gode tips til hvordan du lykkes med glutenfrie mat og bakst. Link til alle bøkene våre finner du her:
den store glutenfrie bakeboka
Bakeboka; Den store glutenfrie bakeboka
Den store glutenfrie kokeboka
Kokeboka; Den store glutenfrie kokeboka
Den store glutenfrie brødboka
Brødboka; Den store glutenfrie brødboka
Den store glutenfrie julebakeboka
Juleboka; Den store glutenfrie julebakeboka