Glutenfri grov focaccia
Glutenfri grov focaccia er perfekt å sette på tapas- eller koldtbordet, men også ha med i matpakken! Dette er en sikker vinner i alle festlige lag, oppskriften er utrolig enkel og brødet blir veldig luftig og godt, med perfekt sprø skorpe. Du kan også lage de diggeste sandwichene med dette brødet, og ingen kommer til å tro at det er glutenfritt!
Vi har brukt vår favoritt metode, biga, i denne oppskriften. Biga kan fint settes på morgenen (det tar under 5 minutter) og tilsettes i deigen når den skal bakes på kvelden, da den skal stå i 6–12 timer for å “godgjøre” seg. Biga kan brukes i de aller fleste oppskrifta på gjærbakst og deigen blir luftigere og litt enklere å bake ut med metoden. Biga er ikke ulikt surdeig i metode, men vi tilsetter gjær, og den skal stå kortere og ikke mates underveis.
Holdbarhet
Vi fryser ofte brødet helt dersom det ikke skal brukes umiddelbart. Ved tining av brødet i ovn på 160 C i 8-10 minutter vil du få et nystekt resultat. Dette er perfekt når du ønsker å lage glutenfri focaccia en eller flere dager i forveien.
Mel
Vi bruker nå kun eget mel i oppskriftene våre, Pappa uten gluten, glutenfritt mel , men dette utelukker ikke andre melsorter dersom du har de stående. Bruk da helst rene melkorter, og unngå å blande sammen alt for mange forskjellige melsorter. Du vil da få et bedre resultat. Glutenfri focaccia kan lagets med både grovt og fint mel, eller en blanding som her. Dersom delen blir for kompakt, det kan skje ved bruk av et grovere mel, tilsetter du mer væske. Blir deigen alt for klissete, den kan helt fint være ganske klissete før heving, tilsetter du ekstra mel.
Biga
Biga er en fordeig, altså en deig til deigen. Biga er en typisk italiensk måte å bake på og er mye brukt i italienske brød- og pizzaoppskrifter. Denne metoden er vår nye favoritt! Den er ikke like komplisert som surdeig, men prosessen er ikke helt ulik. Dette er også en slags fermenteringsprosess. Fordeigen bør få stå over natten, og helst ha en hviletid på 6–20 timer. Jo lenger den står, jo bedre blir resultatet. Husk at ingrediensene til fordeigen er I TILEGG til ingrediensene til deigen. Det skal derfor ikke trekkes fra i ingrediensene.
Biga
- 1 ss tørrgjær
- 1 1/2 dl vann
- 70 g glutenfritt grovt mel
- Rør godt slik at du fjerner alle klumper.
- Dekk til og la stå i så mange timer som du har tid til. Ideelt er mellom 6–12 timer- gjerne over natten.
- 250 g glutenfritt lyst mel, gjerne fra Pappa uten gluten, lys melblanding
- 250 g glutenfritt grovt mel, gjerne fra Pappa uten gluten, grov melblanding
- 1 ss sukker (kan sløyfes.
- 3 dl lunkent vann
- 4 ss olivenolje
- ½ ts salt
- 1 ts bakepulver
- 2 ss olivenolje til topping
- 1 ss havsalt til topping
- 1 ss tørket el. frisk rosmarin til topping
- 1 ss olivenolje til smøring av formen
- Lag biga i en liten bakebolle og la den stå tildekket i 6–12 timer.
- I en annen bakebolle blander du sammen alle ingredienser til deig ingrediensene.
- Ha i bigaen og rør eller kna godt til du har en jevn og luftig deig. Tilsett ekstra mel eller vann om det trengs
- Dekk deigen med plastfolie eller et kjøkkenhåndkle og sett deigen til heving på et lunt sted i cirka 60 minutter.
- Ha deigen over i en ildfast form smurt med olivenolje og trykk den ut til den dekker formen. Bruk fingrene til å trykke ut hull i deigen og dytt ned rosmarin. Sprinkle litt olivenolje over og topp med havsalt. La brødet etterheve tildekket i minst 30 minutter.
- Forvarm ovnen til 200 °C.
- Stekes gyllen i ovnen i cirka 30 minutter. Avkjøl på rist.
Lyst til å lage glutenfri focaccia kun på lyst mel? Da finner du oppskriften her.
Vi har brukt eget mel i denne oppskriften, og innlegget er derfor merket med “annonse”.
I denne oppskriften har vi brukt både det lyse og det grove melet vårt. Begge meltypene finner du i nettbutikken vår. Der finner du også et stort utvalg av glutenfrie produkter . Sjekk ut alle produktene i nettbutikken vår- Se hele utvalget her.
Vi i Pappa uten gluten har også gitt ut fire bøker med glutenfrie oppskrifter og gode tips til hvordan du lykkes med glutenfrie mat og bakst. Link til alle bøkene våre finner du her:
den store glutenfrie bakeboka
Bakeboka; Den store glutenfrie bakeboka
Den store glutenfrie kokeboka
Kokeboka; Den store glutenfrie kokeboka
Den store glutenfrie brødboka
Brødboka; Den store glutenfrie brødboka
Den store glutenfrie julebakeboka
Juleboka; Den store glutenfrie julebakeboka
#pappautengluten #glutenfritt #glutenfrie #glutenfri #focaccia #biga #utengluten #cøliaki #italiensk #brød #godtno #marathon #runner #cooking #glutenfree #food #celiac #nogluten #senzaglutine